lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Hoe kom je als huurder van je huurovereenkomst af als het niet goed gaat met je bedrijf? Dat hangt af van het soort pand dat je huurt. Voor winkels, horecabedrijven en ambachtsbedrijven gelden andere regels dan bijvoorbeeld voor kantoren en fabrieken.

Drie succesvolle tips om van hoge huurlasten af te komen

  • Praat met de verhuurder: Misschien is de verhuurder bereid om de huurperiode te verkorten als je de situatie uitlegt.
  • Zoek zelf een nieuwe huurder voor het pand: Probeer iemand te vinden met een vergelijkbaar bedrijf. De kans is dan groter dat de verhuurder akkoord gaat.
  • Probeer het huurcontract over te dragen aan de nieuwe eigenaar: Verkoop je je winkel, horeca- of ambachtsbedrijf? Dan kun je proberen het huurcontract mee te verkopen.

Voorwaarden om akkoord van de verhuurder te krijgen:

  • De nieuwe eigenaar moet doorgaan met jouw bedrijf en geen ander type onderneming beginnen.
  • Jouw belang moet groot zijn, bijvoorbeeld omdat je een goede prijs kunt krijgen voor je bedrijf of omdat je geen geld meer hebt om het voort te zetten.
  • De nieuwe huurder moet aantonen dat hij genoeg financiële middelen heeft om de huur te betalen en genoeg kennis van het bedrijf om ermee verder te gaan.

Huurbescherming voor middenstandsbedrijven

Heb je een bedrijfsruimte voor een winkel, ambachtsbedrijf of horeca? Dan heb je extra huurbescherming. Dit is belangrijk, omdat de locatie vaak bepalend is voor je klanten. Je hebt daarom het recht om de eerste tien jaar in het pand te blijven. Dit biedt zekerheid.

Sluit je voor de eerste keer een huurcontract voor je bedrijf? Dan kun je een kortere huurperiode van 2 jaar afspreken. Let op: in die periode heb je geen huurbescherming. Na die 2 jaar kan de verhuurder beslissen om niet langer aan jou te verhuren. Mag je blijven, dan wordt het contract verlengd met eerst 3 jaar en daarna nog eens 5 jaar.

Kantoorpand of fabriek

Heb je een kantoor, fabriek of huur je een opslagruimte? Dan geldt minder huurbescherming, omdat de locatie voor klanten minder belangrijk is. De voorwaarden, zoals de lengte van het contract en de opzegtermijn, spreek je af met de verhuurder. Als de verhuurder het contract opzegt, hoeft hij geen reden te geven. Het contract stopt volgens de afspraken die jullie hebben gemaakt.

Bescherming bij ontruiming van je bedrijfspand

Als de verhuurder je pand wil ontruimen, heb je wel enige bescherming. Volgens de wet mag je nog twee maanden langer in het pand blijven. In die periode kun je de rechter vragen om die tijd te verlengen tot een jaar. Daarna kun je de rechter nog twee keer vragen om de verlenging met een jaar. In totaal kun je de ontruiming dus met drie jaar uitstellen.
Of de rechter de termijn verlengt, is niet zeker. Hij zal de belangen van jou en de verhuurder zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Als je moet vertrekken, heb je geen recht op een schadevergoeding.

Niet verzekerd? Wel hulp!

ARAG helpt je met rechtshulp on demand.

✓ Binnen 24 uur juridische hulp
✓ Tegen een vast, scherp tarief
✓ Geen verzekering of abonnement nodig

Meer over bedrijfspand

Huurprijs

Afspraken huurprijs bedrijfspand

Kunt u onderhandelen met de verhuurder over de huurprijs bij (economische) veranderingen?

Huurbescherming

Huurbescherming bedrijfspand

Weet u wat de standaard duur is van een zakelijk huurcontract? En mag u tussentijds opzeggen?

Huurverhoging bedrijfsruimte

Huurverhoging bedrijfsruimte

Als u een middenstandsbedrijfsruimte huurt, mag de verhuurder iedere 5 jaar de huur verhogen.