Het laatste nieuws

linda corvers arag

19 mei 2022 | Leestijd: 2 minuten

Dit moet u weten over de Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Belangrijk nieuws voor werknemers én werkgevers: per 1 augustus 2022 treedt de Wet Implementatie EU-Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. Wat betekent dit?

Doel van deze wet is dat ‘de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en gelijktijdig te zorgen voor een aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt’. Maar wat wijzigt er precies voor werknemers en -gevers? Linda Corvers, senior jurist Arbeids- en Onderwijsrecht bij ARAG, legt het uit in dit artikel op de website van ABN AMRO Verzekeringen.

hulphond samenwerking arag

16 mei 2022 | Leestijd: 1 minuut

ARAG en Hulphond Nederland: de impact van 5 jaar samenwerking

Hulphond Nederland helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag, door de inzet van een hulphond of met dierondersteunde therapie. Sinds 2017 is ARAG trotse sponsor van Hulphond Nederland. Wat is er in de afgelopen vijf jaar bereikt? In een gesprek met Rudolph Strickwold, Directeur Marketing & Commercie van Hulphond Nederland, maken we de balans op.

vlucht geannuleerd vertraagd vergoeding compensatie

6 mei 2022 | Leestijd: 2 minuten

Chaos op Schiphol: heeft u recht op compensatie?

Lange rijen wachtende reizigers, vertraagde vluchten en uiteindelijk vliegtuigen die helemaal niet meer vertrokken: het was chaos deze meivakantie op luchthaven Schiphol. Als gestrande reiziger heb je best veel rechten. Jurist Laura Stam is gespecialiseerd in Vervoerrecht. In dit artikel legt zij uit wat u in zo’n situatie het beste kunt doen.

Dat het op Schiphol druk is tijdens vakantieperiodes is niks nieuws. Toch ging het deze meivakantie behoorlijk mis. Niet alleen drukte veroorzaakte lange wachtrijen, ook flinke personeelstekorten zorgden ervoor dat veel reizigers konden rekenen op flinke vertraging.

In het eerste weekend van de meivakantie schrapte KLM zelfs 47 vluchten en enkele vliegtuigen vertrokken vanaf andere luchthavens. Vertraging is nooit leuk en een annulering van een vakantie al helemaal niet. Toch heeft u vaak recht op een alternatieve vlucht en in sommige gevallen ook recht op een compensatie

hanneke boesveld arag

1 mei 2022 | Leestijd: 2½ minuut

Dag van de arbeid: dit is de top drie in arbeidszaken

Op 1 mei is het Dag van de arbeid. Jaarlijks wordt in veel landen de strijd om betere arbeidsomstandigheden gevierd. Nederlanders besteden weinig aandacht aan deze specifieke dag. Bij ARAG is dat anders: onze arbeidsjuristen werken dagelijks hard om werkgevers en werkende Nederlanders te helpen. Hanneke Boesveld, Senior jurist arbeidsrecht blikt terug op afgelopen jaar.

Het was een jaar waarin Nederlandse werknemers en werkgevers nog altijd in de coronapandemie leefden. “We behandelden veel uiteenlopende arbeidszaken die gerelateerd waren aan het coronavirus. Zo kwamen er onder andere vragen binnen over het inhalen van niet gewerkte uren, quarantaine en thuiswerksituaties”, vertelt Hanneke.

Top drie van arbeidszaken

Afgelopen jaar ontvingen de arbeidsjuristen van ARAG 4121 vragen van- en over zieke werknemers. Ze behandelden 3709 vaststellingsovereenkomsten en hielpen 2227 mensen met de wijziging van arbeidsvoorwaarden. Volgens Hanneke een herkenbare top drie. “Op het gebied van ziekte kreeg ik vooral veel vragen over re-integratie en herstel.”

“Bedrijven zijn in beweging en dat brengt verandering mee. Vaak gaat dat in goede harmonie tussen werkgever en werknemer. Soms ook niet, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een overname of reorganisatie. We ontvingen het afgelopen jaar dan ook veel vragen over het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden.”

Concurrentie- en relatiebeding

Een ander veel besproken onderwerp onder de arbeidsjuristen van ARAG is het concurrentie- en relatiebeding. De krapte op de arbeidsmarkt en de economische groei hebben hier veel mee te maken. Een lastige situatie voor werkgevers, want zij moeten veel meer moeite doen om goed personeel te vinden en te binden. “Werknemers gaan eerder op zoek naar ander werk. De kans dat een werkgever aanspraak doet op het concurrentiebeding is in deze markt groter. Het is van belang dat werknemers daar goed op voorbereid zijn. Anders kan dat tot grote problemen leiden. Mijn tip is om u goed te laten adviseren. Neem contact met ons op zodra er twijfel heerst.”

zakelijk documenten service arag

26 april 2022 | Leestijd: 2 minuten

Maak zelf juridische documenten op maat

Ondernemers maken het vaak mee: de last om ingewikkelde juridische documenten op te stellen. Een foutje is zo gemaakt in algemene voorwaarden, privacy statements, vaststellingsovereenkomsten en arbeidscontracten. Daarom introduceert ARAG een digitale documenten service waarmee u als ondernemer op een eenvoudige en snelle manier juridische documenten op maat opstelt.

“Soms kan het verkeerd gebruik van woorden ervoor zorgen dat contracten of documenten juridisch gezien geen stand meer houden”, zegt Carola Wijkamp-Hermsen, directeur Commercie, Marketing en Verzekeringen bij ARAG. “Veel geschillen kun je dus relatief eenvoudig voorkomen door afspraken op de juiste manier vast te leggen. Daarom zijn wij gestart met een documenten service voor ondernemers. Zo helpen we ondernemers om afspraken juridisch correct op papier te krijgen, zodat ze daar zelf geen omkijken meer naar hebben.”

Per stuk of met een abonnement

Documenten kunt u via deze service per stuk afnemen. Gebruik maken van een abonnement behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast bieden we de optie om telefonisch te sparren met een ervaren jurist als u juridische vragen heeft voorafgaand aan, tijdens of na het opstellen van het document. Zo weet u zeker dat uw document juridisch waterdicht is.

Onze digitale service is voor iedereen beschikbaar, ook als u niet verzekerd bent. Benieuwd naar de mogelijkheden?

arag 60 jaar

13 april 2022 | Leestijd: 1 minuut

Het recht al 60 jaar toegankelijk voor iedereen

Op 13 april 1962 werd ARAG Nederland opgericht. Al 60 jaar maken wij het recht toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Daar zijn we trots op en blijven we in de toekomst doen.

Als er één ding is wat ons drijft, dan is het gerechtigheid. Juist ook voor die mensen die daar minder makkelijk aanspraak op kunnen maken. Mensen die wakker liggen door een arbeidsgeschil, of door een buurman die de erfgrens niet zo nauw neemt.

Echte mensen met echte problemen. Problemen die wij helpen oplossen. Ieder jaar meer dan 60.000 keer. Of u nu verzekerd bent of niet, wij hebben alle kennis en expertise in huis om u op de beste manier te helpen. Hoe ARAG dat al 60 jaar doet? Dat ziet u in deze video.

energiecontract stijgende energieprijzen

5 april 2022 | Leestijd: 2½ minuut

Energiecontract en stijgende energieprijzen

Bij veel huishoudens heerst momenteel onrust over de stijgende energieprijzen. Wat betekent dit voor onze jaarnota? Wat doet de overheid eraan? En mag mijn leverancier zomaar de tarieven verhogen? Onze juristen zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

nietbezorgd.nl_ARAG

4 maart 2022 | Leestijd: 2 minuten

Flinke stijging aantal klanten dat belt over een online aankoop

Rechtsbijstandsverzekeraar ARAG ziet een flinke stijging in het aantal klanten dat belt over problemen met een online aankoop. Aankopen voor een lager bedrag vallen echter niet altijd onder de dekking. Om ook die groep klanten te helpen, start ARAG een samenwerking met Nietbezorgd.nl.

“Problemen met online aankopen komen steeds vaker voor”, vertelt Kevin Engelen, Teamleider van het ARAG servicecenter. “Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 26% van de mensen wel eens geld heeft verloren door problemen met een online aankoop.” In 81% van deze gevallen ging het om een aankoop van minder dan € 100. “Een aankoop voor zo’n lager bedrag valt bij ARAG niet altijd onder de dekking. Toch willen we ook deze groep mensen toegang geven tot het recht. Om die reden starten we een samenwerking met Nietbezorgd.nl.”

No cure, no pay

Nietbezorgd.nl is een Nederlandse startup die mensen helpt om hun geld terug te krijgen als hun pakketje bij een online aankoop niet geleverd is. Zij werken op zogeheten ‘no cure, no pay’ basis. Als de klant geen geld terugkrijgt, hoeft deze niets te betalen. Als zij wel geld terugvorderen, betaalt de klant 20% van het bedrag aan Nietbezorgd.nl. “Via een online RechtCheck bekijkt de klant eenvoudig of het niet bezorgde pakket onder de dekking valt”, vertelt Kevin. “Valt het niet onder de dekking, dan verwijzen we door naar Nietbezorgd.nl. Zo kunnen we ook deze groep mensen toegang geven tot het recht.”

stijging_WOZ_waarde_ARAG

2 maart 2022 | Leestijd: 2 minuten

De WOZ-waarde stijgt opnieuw. Wat betekent dit voor u?

Tijdens de eerste maanden van het nieuwe jaar valt de WOZ-beschikking op de (digitale) deurmat. De huizenprijzen stegen het afgelopen jaar fors en dat is terug te zien in de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde. Wat betekent dit voor u en kunt u hier bezwaar tegen maken?

samenwerking_ARAG_HDI

16 februari 2022 | Leestijd: 1 minuut

ARAG en HDI bundelen krachten in strategische samenwerking

ARAG beheert voortaan de zakelijke verzekeringsportefeuille van HDI Global Specialty. Deze gespecialiseerde zakelijke schadeverzekering opereert wereldwijd. De krachtenbundeling sluit perfect aan bij de ambitie van ARAG om de zakelijke sector te versterken.

De portefeuille voor HDI heeft een omvang van 1400 polissen en is per 1 januari 2022 in beheer van ARAG. Marc van Erven, CEO van ARAG: “Deze krachtenbundeling met HDI past perfect bij de ambitie om onze positie in de zakelijke sector te versterken. Wij zijn zeer verheugd dat we nog meer klanten in dit segment kunnen laten ervaren wat ARAG te bieden heeft en kijken ernaar uit om samen met HDI deze portefeuille verder uit te bouwen”, aldus Marc

Een logische vervolgstap

Volgens Faisal Setoe, Managing Director van HDI Global Specialty SE Nederland is de samenwerking een logische vervolgstap. De verzekeraar werkte namelijk al samen met ARAG in verschillende landen. “We zijn blij dat onze klanten vanaf nu kunnen profiteren van de hoogwaardige juridische hulp van ARAG en kijken uit naar het ontwikkelen van meer proposities in de toekomst”, aldus Faisal Setoe.

Corona_juridische_stappen_onderwijs_ARAG

7 februari 2022 | Leestijd: 3 minuten

ARAG ziet toename juridische stappen van ouders tegen scholen

Ouders nemen steeds vaker juridische stappen tegen de scholen van hun kinderen. Ook ARAG ziet sinds de uitbraak van het coronavirus een stijging in het aantal onderwijszaken. RTL Nieuws sprak onder andere met ARAG jurist Esther Brouwer- van Vliet. In het artikel vertelt zij meer over dit onderwerp. Benieuwd naar het hele verhaal?

Klanttevredenheid_ARAG

10 januari 2022 | Leestijd: 2 minuten

ARAG scoort hoog op klanttevredenheid

Al sinds 1962 werkt ARAG vanuit de overtuiging dat iedereen toegang moet hebben tot het recht. Persoonlijk contact staat hierbij voorop. Uit de alsmaar stijgende klanttevredenheidscijfers van ARAG blijkt dat onze klanten dit erg waarderen. Eerstelijns telefonisch juridisch advies wordt met maar liefst een 8,7 beoordeeld. De klanttevredenheid voor de behandeling van een zaak is al jaren zeer hoog en krijgt op dit moment een 8,4.

Veiligheid_online_gegevens_ARAG

5 januari 2022 | Leestijd: 2 minuten

53 procent Nederlanders vreest voor veiligheid online gegevens, actie blijft uit

Bijna zeventig procent van de Nederlanders is in toenemende mate bezig met de veiligheid van hun online gegevens, blijkt uit onderzoek van juridisch probleemoplosser ARAG onder ruim tweeduizend respondenten. Op dit moment gelooft een ruime meerderheid niet dat zijn of haar persoonlijke gegevens online veilig zijn. Bovendien baart het gebrek aan kennis en kunde van Nederlanders op het gebied van digitale fraude veel zorgen.

Samenwerkingsovereenkomst_Unigarant_ARAG

16 juli 2021 | Leestijd: 1 minuut

Unigarant en ARAG tekenen samenwerkingsovereenkomst

De rechtsbijstand portefeuilles van Unigarant, het verzekeringsbedrijf van ANWB, komen vanaf 1 januari 2022 in beheer van rechtsbijstandsverzekeraar en juridisch probleemoplosser ARAG.

Een uitstekende klantbeleving, daar hebben beide partijen op vrijdag 16 juli op geproost. Nadat ze een samenwerkingsovereenkomst voor de duur van drie jaar hebben ondertekend. Een overeenkomst waarin de klant en bijbehorende dienstverlening centraal staat. In de komende periode wordt verder gewerkt aan de overgang en de dienstverlening voor alle klanten.

“We kijken uit naar de samenwerking met ARAG. Ze sluiten goed aan bij onze kernwaarden als bedrijf en kunnen ons helpen nog relevanter te zijn voor onze klanten. Hierbij denken we aan online hulpmiddelen en het door ontwikkelen van onze huidige rechtsbijstandsverzekering.“, aldus Peter Siewers, Algemeen directeur Unigarant.

Marc van Erven, CEO ARAG SE Nederland, is verheugd over de overeenkomst. “Deze samenwerking is voor alle betrokken partijen een mooie stap. Omdat we een gedeelde visie hebben: de klant nog beter bedienen met de inzet van nieuwe inzichten en innovatie technieken, die we gezamenlijk in huis hebben. Een prachtige uitdaging.”

De portefeuilles voor de merken Unigarant en ANWB hebben een omvang van 33.000 polissen en komen vanaf 1 januari 2022 in beheer van ARAG. Dit is exclusief het onderdeel verkeersrechtsbijstand dat wordt uitgevoerd door ANWB Rechtsbijstand.