Image: ARAG sluit aan bij (Gelijk)waardig Herstel

29 september 2023 | Leestijd: 1 minuut

ARAG sluit aan bij (Gelijk)waardig Herstel

ARAG sluit zich aan bij stichting (Gelijk)waardig Herstel. Een stichting voor en door slachtoffers van de toeslagenaffaire. Prinses Laurentien van Oranje gaf de officiële aftrap voor deze samenwerking tijdens de internationale ARAG DAY.

Image: Emma at Work en ARAG dichten de kloof op de arbeidsmarkt

14 september 2023 | Leestijd: 1 minuut

Emma at Work en ARAG dichten de kloof op de arbeidsmarkt

ARAG is een samenwerking aangegaan met Emma at Work. Samen gaan ze de kloof dichten tussen jongeren met een fysieke beperking en/of chronische aandoening, en de arbeidsmarkt. Door ontwikkeling en training van jongeren via de ‘GAP-track’.

Image: Stijging conflicten met aannemer door onduidelijkheid offerte

06 september 2023 | Leestijd: 2 minuten

Stijging conflicten met aannemer door onduidelijkheid offerte

Bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren die hun huis hebben verduurzaamd of die dit willen doen leest de offerte van een aannemer niet goed genoeg door. Dat concludeert juridisch probleemoplosser ARAG op basis van onderzoek onder duizend Nederlanders.

Image: ARAG en KNVB op zoek naar de amateurscheidsrechter van het jaar

05 september 2023 | Leestijd: 2 minuten

ARAG en KNVB op zoek naar de amateurscheidsrechter van het jaar

De KNVB en ARAG zetten ook dit seizoen (assistent-) scheidsrechters in de spotlights met de Amateurscheidsrechter van het Jaar Verkiezing. Scheidsrechters kunnen van 5 september tot en met 8 oktober 2023 worden genomineerd via het platform scheidsrechtervanhetjaar.nl

Image: Achterstanden WIA bij UWV

23 augustus 2023 | Leestijd: 2 minuten

Achterstanden WIA bij UWV

Ondanks maatregelen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, krijgt het UWV maar geen grip op de achterstanden bij WIA-aanvragen.

Image: Samenwerking tussen ARAG en Vereniging Eigen Huis

04 augustus 2023 | Leestijd: 1/2 minuut

Samenwerking tussen ARAG en Vereniging Eigen Huis

Met ingang van 1 augustus 2023 is ARAG de rechtsbijstandsverzekeraar van Vereniging Eigen Huis (VEH). Met deze overstap reageert Vereniging Eigen Huis op de verzoeken van haar leden om de dekking en dienstverlening op het gebied van de rechtsbijstandverzekering te verbeteren.

Image: Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2023

19 juli 2023 | Leestijd: 2 minuten

Belangrijke wetswijzigingen per 1 juli 2023

Ook dit jaar zijn per 1 juli weer een aantal nieuwe wetten en regels van kracht. Zoals een hoger minimumloon, een nieuwe pensioenwet, lagere kinderbijslag, huurverhogingen, en aangepaste kwaliteitseisen voor kinderopvang. We zetten de belangrijkste wetswijzigingen voor u op een rij.

Image: Werknemer stapt sneller naar rechter bij conflict op werk

12 juli 2023 | Leestijd: 3 minuten

Werknemer stapt sneller naar rechter bij conflict op werk

De meerderheid van de Nederlandse werknemers zou bij een oplopend conflict met de werkgever niet terughoudend zijn een rechtszaak aan te spannen. Dat blijkt uit onderzoek van juridisch probleemoplosser ARAG onder meer dan duizend werknemers.

Image: Vlucht geannuleerd bij Transavia? Wij geven advies

12 juni 2023 | Leestijd: 3 minuten

Vlucht geannuleerd bij Transavia? Wij geven advies

De problemen bij luchtvaartmaatschappij Transavia zijn al enige tijd in het nieuws. Ook ARAG krijgt hierover meldingen van verzekerden. Jurist Vervoerrecht Léan Blommers vertelt over de actuele situatie en geeft een aantal praktische adviezen.

Image: Loondiefstal: tips voorkomen oneerlijke salarispraktijken

07 juni 2023 | Leestijd: 4 minuten

Loondiefstal: tips voorkomen oneerlijke salarispraktijken

Onlangs heeft het gerechtshof bepaald dat een callcenter mogelijk miljoenen aan achterstallig loon moet betalen. Deze zaak vormt geen uitzondering helaas, ‘loondiefstal’ komt vaak voor. Denk aan onderbetaling voor overwerk of niet-uitbetaalde toeslagen. ARAG jurist Linda Corvers legt u uit wat uw rechten zijn als werknemer.

Image: Per 1 juni nieuwe regels opzeggen energiecontract

31 mei 2023 | Leestijd: 2 minuten

Per 1 juni nieuwe regels opzeggen energiecontract

Voor energiecontracten die vanaf donderdag 1 juni 2023 worden afgesloten, gelden nieuwe regels voor het opzeggen van energiecontracten. Zo gaat onder meer het systeem van opzegvergoedingen op de schop. René Noordman, Jurist Algemeen Verbintenissenrecht bij ARAG, legt uit wat dit betekent.

Image: 100ste FairPlay Certificering

27 mei 2023 | Leestijd: 2 minuten

100ste FairPlay Certificering

Vandaag hebben de KNVB en ARAG de 100ste Fairplay Certificering uitgereikt aan v.v. Hierden. Het certificaat wordt uitgereikt aan clubs die een professioneel arbitragebeleid voeren. Ter ere van deze mijlpaal werd er een bijzondere wedstrijd gespeeld: de VAR was namelijk aanwezig in Hierden, een eenmalig unicum in het amateurvoetbal.

Image: KNVB en ARAG introduceren eenmalig VAR in amateurvoetbal

16 mei 2023 | Leestijd: 1 minuut

KNVB en ARAG introduceren eenmalig VAR in amateurvoetbal

Op zaterdag 27 mei introduceren ARAG en de KNVB eenmalig de VAR in het amateurvoetbal, ter gelegenheid van de 100ste KNVB|ARAG FairPlay Certificering. Huh wat? Ja echt, lees gauw verder!

Image: Huurverlaging in 2023: kom ik in aanmerking?

19 april 2023 | Leestijd: 1 minuut

Huurverlaging in 2023: kom ik in aanmerking?

Huurders met een laag inkomen hebben mogelijk vanaf 1 juli 2023 recht op huurverlaging. Voorwaarde voor de huurverlaging is dat de woning wordt gehuurd van een woningcorporatie. In dit bericht geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Image: Huurverhoging 1 juli 2023: veelgestelde vragen

01 april 2023 | Leestijd: 2 minuten

Huurverhoging 1 juli 2023: veelgestelde vragen

Krijgt u te maken met een huurverhoging per 1 juli 2023? Bekijk onze Q&A of start de online RechtCheck om direct antwoord te krijgen op al uw vragen over de huurverhoging.

Image: Lezen voor gebruik! Juridische risico’s van ChatGPT

15 maart 2023 | Leestijd: 1 minuut

Lezen voor gebruik! Juridische risico’s van ChatGPT

Het gebeurt niet vaak dat een digitale tool zoveel opwinding veroorzaakt als ChatGPT De mogelijkheden lijken eindeloos, maar tegelijkertijd zijn er zorgen. Wat zijn de gevolgen als steeds meer mensen het schrijven van teksten aan een machine overlaten?

Image: Toezicht en privacy op de werkvloer

02 maart 2023 | Leestijd: 4 minuten

Toezicht en privacy op de werkvloer

Als een werknemer privacy-schendingen ondervindt en er sprake is van gegevensverwerking, kan deze een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Image: Nieuwe werktrend 2023: Wet werken waar je wilt

20 februari 2023 | Leestijd: 2 minuten

Nieuwe werktrend 2023: Wet werken waar je wilt

Werken met de laptop op schoot in de vrije natuur of op een tropisch strand. Wordt dat droombeeld werkelijkheid met het ingaan van de Wet werken waar je wilt?

Image: Belangrijke wetswijzigingen voor aanstaande ouders

23 december 2022 | Leestijd: 1 minuut

Belangrijke wetswijzigingen voor aanstaande ouders

Baby of komst? Of plannen voor gezinsuitbreiding ? Dan komen er een paar wetswijzigingen aan die mogelijk belangrijk voor u zijn.

Image: Nederlanders in problemen door WIA-beoordeling

18 november 2022 | Leestijd: 2 minuten

Nederlanders in problemen door WIA-beoordeling

Lang wachten op een (her)beoordeling voor een WIA-uitkering: het overkomt op dit moment 12.000 Nederlanders. De achterstanden blijven oplopen door een tekort aan artsen bij het UWV. “Een groot probleem, dat niet makkelijk op te lossen is”, zegt Astrid Bergenhenegouwen, jurist sociaal zekerheidsrecht bij ARAG. En dus stelde zij de afgelopen jaren het UWV meerdere malen in gebreke.

Image: Black Friday: pas op voor nepaanbiedingen!

17 november 2022 | Leestijd: 2 minuten

Black Friday: pas op voor nepaanbiedingen!

We kunnen er vrijwel niet omheen: de stortvloed van koopjes en speciale aanbiedingen rondom Black Friday. Helaas zitten daar nog steeds veel nepaanbiedingen tussen. De Autoriteit Consument & Markt adviseert consumenten om op hun hoede te zijn voor dit soort aanbiedingen. We vertellen u waar u op moet letten.

Image: Mag dat: huurverhoging door extreme energieprijzen

08 november 2022 | Leestijd: 3 minuten

Mag dat: huurverhoging door extreme energieprijzen

Een huurverhoging door hoge energiekosten: u moet er niet aan denken. De maandelijkse lasten zijn al hoog genoeg. Toch vragen steeds meer huurders onze juristen om hulp. Mag een verhuurder nu wel of niet de huur verhogen, door de hoge energieprijzen? Nienke Tinholt, senior jurist huurrecht legt uit hoe het zit.

Image: Werknemer staat juridisch sterk op krappe arbeidsmarkt

21 oktober 2022 | Leestijd: 2 minuten

Werknemer staat juridisch sterk op krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat millennials in Nederland minder bang zijn om ontslagen te worden. Dit heeft mede tot gevolg dat zij eerder overwegen om een rechtszaak te starten bij eventuele misstanden. Dat blijkt uit een representatief onderzoek uitgevoerd in opdracht van juridisch probleemoplosser ARAG.

Image: ARAG-jurist wint maatschappelijke zaak

21 oktober 2022 | Leestijd: 2 minuten

ARAG-jurist wint maatschappelijke zaak

Zorgaanbieders mogen zelf de afweging maken voor wie ze een zorgbonus aanvragen. Ze zijn hiertoe dan ook niet verplicht. Een Brabantse zorginstelling vroeg de bonus alleen aan voor vast personeel en niet voor uitzendkrachten. "Oneerlijk", vinden een Tilburgse verpleegkundige en ARAG-jurist Marjolein van Dalen. Samen stapten zij naar de rechter.

Image: Krapte op de woningmarkt: kopers reageren overhaast

28 september 2022 | Leestijd: 1 minuut

Krapte op de woningmarkt: kopers reageren overhaast

De spanning op de woningmarkt is om te snijden. Nederlandse huizenkopers nemen in deze situatie overhaast belangrijke beslissingen. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf millennials een handtekening onder een koopcontract zet. Zonder dat eerst goed te lezen.

Image: Tips bij inflatie, energiekosten en verhitte arbeidsmarkt

27 september 2022 | Leestijd: 1 minuut

Tips bij inflatie, energiekosten en verhitte arbeidsmarkt

De spanning op de arbeidsmarkt is om te snijden, de energiekosten en brandstofprijzen rijzen de pan uit en de inflatie is historisch hoog. Veel Nederlanders maken zich ernstig zorgen. Tijd om onze arbeidsjuristen om advies te vragen.

Image: Samenwerking ARAG Direct met Rechtsbijstandportaal

12 september 2022 | Leestijd: 1 minuut

Samenwerking ARAG Direct met Rechtsbijstandportaal

Het recht toegankelijk maken, ook als je niet verzekerd bent. Dat is de missie van ARAG. Daarom start ARAG een samenwerking met het Rechtsbijstandportaal. Met dit online portaal kunnen mensen met een juridisch probleem direct passende hulp vinden. Van advocaten met een fors uurtarief tot rechtswinkels en nu dus ook van juridisch dienstverleners zoals ARAG.

Image: Verbouwing eindigt steeds vaker in conflict

07 september 2022 | Leestijd: 1 minuut

Verbouwing eindigt steeds vaker in conflict

Nederlandse die hun huis verbouwen, zijn in veel gevallen slecht op de hoogte van hun rechten. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar, uitgevoerd door ARAG. Dit is niet zonder risico: 63 procent kreeg tijdens of na de verbouwing een conflict met de aannemer.

Image: Schiphol compenseert: ‘Dien een claim met bewijs in’

12 augustus 2022 | Leestijd: 1½ minuut

Schiphol compenseert: ‘Dien een claim met bewijs in’

Een grote doorbraak voor reizigers die hun vakantie in het water zagen vallen, doordat ze hun vliegtuig misten. Schiphol heeft besloten om deze reizigers te compenseren. De aanleiding van de regeling die de luchthaven nu treft is de uitzending van MAX vakantieman van 25 juli 2022.

Image: Tenue scheidsrechters draagt bij aan fairplay

29 juli 2022 | Leestijd: 1½ minuut

Tenue scheidsrechters draagt bij aan fairplay

De KNVB lanceert tijdens de Johan Cruijff Schaal XXVI op 30 juli een nieuw scheidsrechterstenue. Naar aanleiding daarvan heeft ARAG onderzoek laten uitvoeren naar het dragen van een officieel scheidsrechterstenue en het effect ervan op fairplay.

Image: Wetsverandering: ouderschapsverlof wordt deels betaald

19 juli 2022 | Leestijd: 2 minuten

Wetsverandering: ouderschapsverlof wordt deels betaald

Het ouderschapsverlof bestaat om een betere balans te vinden tussen werk en de zorg voor kinderen. Voorheen was dit verlof onbetaald, maar per 2 augustus 2022 gaat een nieuwe wet in. Vanaf die datum heeft u recht op deels betaald ouderschapsverlof. Linda Corvers, Jurist Arbeidsrecht en Onderwijsrecht bij ARAG, legt uit wie betaalt en hoe u dit verlof kunt opnemen.

Image: Jubileumcongres 60 jaar ARAG

09 juni 2022 | Leestijd: 1½ minuut

Jubileumcongres 60 jaar ARAG

Hoe komen we tot een inclusieve en rechtvaardige samenleving? Welke rol speelt toegang tot het recht daarbij? Over deze en andere vragen spraken Prinses Laurentien van Oranje en andere prominente internationale experts tijdens het jubileumcongres van ARAG. De rechtsbijstandsverzekeraar vierde het 60-jarig bestaan in de Beurs van Berlage in Amsterdam onder het thema ‘Making a difference’.