Leestijd: 1½ minuut

De standaard voor een huurcontract van een horeca- of winkelpand is vijf jaar. Zegt u, of de verhuurder dit niet op? Dan duurt het contract nog eens vijf jaar. Als huurder bent u dus goed beschermd. Dat is niet voor niets, het verhuizen kan u klanten kosten. Wel is het lastig om een huurcontract tussentijds op te zeggen. Het is niet mogelijk om een dergelijk huurcontract tussentijds op te zeggen.

Een standaard huurcontract opzeggen

U moet één jaar voor het einde van uw huurcontract van vijf jaar opzeggen. Dat geldt voor u maar ook voor de verhuurder. Als u dit niet doet, zit u nog eens vijf jaar aan het huurcontract vast. Na 10 jaar huren heeft u, als u niet iets anders overeenkomt, een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat u en de verhuurder altijd mogen opzeggen, als het maar één jaar van te voren wordt gedaan.

Geen huurbescherming voor korter huurcontract

Als u een startende ondernemer bent, of een nieuw concept wilt uitproberen is vijf jaar erg lang. Er is een oplossing volgens de wet. Als u het huurcontract voor de eerste keer sluit met een verhuurder mag u een kortere tijd van twee jaar afspreken. De regels van huurbescherming zijn dan niet geldig voor u. Over de opzegtermijn moet u afspraken maken met de verhuurder. Ook mag u een andere periode afspreken, bijvoorbeeld drie jaar. Wilt u dit doen, dan heeft u wel vooraf toestemming nodig van de rechter.

Tussendoor het huurcontract opzeggen

Er kan altijd iets gebeuren waardoor u het huurcontract eerder wilt beëindigen. Denk aan een winkel die niet goed loopt, of als u ziek wordt. Er zijn een paar dingen die u dan kunt doen, namelijk:

  • Uw bedrijf verkopen

    Dan kunt u de verhuurder vragen of hij het huurcontract wil voortzetten met de koper. Dat heet indeplaatsstelling. Als de verhuurder niet meewerkt, kunt u hiermee naar de rechter om indeplaatsstelling te eisen. Hier zijn wel strenge eisen voor; het kan alleen bij een bedrijfsoverdracht, u moet een groot belang hebben bij deze bedrijfsoverdracht en de nieuwe huurder moet kunnen aantonen dat hij de huur kan blijven betalen
  • Het huurcontract afkopen

    Overleg met de verhuurder of hij akkoord is en wat u hiervoor moet betalen
  • Bij een faillissement kan de curator de huur opzeggen

    Volgens de Faillissementswet stopt het huurcontract dan drie maanden later

Niet verzekerd? Toch hulp!

Heeft u als ondernemer een juridisch conflict of wilt u deze juist voorkomen? En bent u niet verzekerd voor rechtshulp? Met ARAG Direct staan onze ervaren juristen voor u klaar, tegen een vast en scherp tarief.

Meer over bedrijfspand

Huurverhoging bedrijfsruimte

Huurverhoging bedrijfsruimte

Als u een middenstandsbedrijfsruimte huurt, mag de verhuurder iedere 5 jaar de huur verhogen.

[an error occurred while processing this directive]
Huurovereenkomst bedrijfsruimte opzeggen

Huurovereenkomst bedrijfsruimte opzeggen

Hoe komt u, als huurder, van uw huurcontract af als het niet goed gaat met uw bedrijf?