
Moet u NOW-subsidie terugbetalen? Dit is wat u kunt doen.
Leestijd: 2 minuten
Het kabinet heeft veel noodmaatregelen genomen om bedrijven te helpen in deze moeilijke tijd. Eén van die noodmaatregelen is de NOW, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. De NOW geeft een tegemoetkoming in de loonkosten aan werkgevers die door de coronacrisis een behoorlijk omzetverlies lijden.
Definitieve berekeningen NOW 1.0
De NOW-subsidie is in eerste instantie door UWV als voorschot betaald. Het definitieve recht op NOW-subsidie wordt achteraf berekend door UWV. Sinds 7 december verstuurt UWV de beslissingen met de definitieve berekening van de NOW 1.0 subsidie aan werkgevers. Deze beslissing kan drie uitkomsten hebben:
1. Er is nog recht op een nabetaling.
2. De definitieve subsidie is gelijk aan het al uitbetaalde voorschot.
3. Er volgt een terugvordering, omdat de definitief toegekende subsidie lager is dan het al uitbetaalde voorschot.
Merendeel werkgevers moet naar verwachting deel subsidie terugbetalen
Helaas zullen veel werkgevers slecht nieuws ontvangen. De verwachting is namelijk dat zo’n 60% van de werkgevers een deel van de NOW-subsidie moet terugbetalen. Bij slechts 40% van de aanvragen zal sprake zijn van een nabetaling door UWV.
Als een werkgever NOW-subsidie moet terugbetalen heeft dat meestal één van deze oorzaken:
1. Het werkelijke omzetverlies is lager dan het opgegeven verwachte omzetverlies.
2. De totale loonsom is gedaald, bijvoorbeeld omdat een werknemer uit dienst is gegaan. En die plek niet is opgevuld.
Bezwaar indienen tegen UWV
Moet u NOW-subsidie terugbetalen? Dan kan het lonen om bezwaar in te dienen. Bijvoorbeeld als de NOW-regeling niet geheel aansluit bij uw situatie. Terwijl uw bedrijf wel binnen de bedoeling van de regeling valt, namelijk het kunnen doorbetalen van uw medewerkers. De minister heeft aangegeven dat in dat geval bekeken wordt of binnen de NOW-regeling maatwerk kan worden geleverd. Dit kan uitkomst bieden.
Dien uw (voorlopig) bezwaar binnen zes weken in
Als u bezwaar wilt indienen moet u dit binnen zes weken na dagtekening schriftelijk doen. Dit is een harde termijn die niet overschreden mag worden. Na zes weken staat de beslissing onherroepelijk vast en is het vrijwel onmogelijk om de beslissing nog gewijzigd te krijgen.
TIP: Bent u nog aan het rekenen of de terugvordering wel of niet juist is? En haalt u dit niet binnen de termijn van zes weken? Dan kunt u altijd voorlopig bezwaar maken en het UWV vragen u nog enkele weken te geven om de redenen van uw bezwaar in te dienen.
Mijn collega’s en ik hebben veel ervaring bij het voeren van een bezwaarprocedure tegen UWV. Wij bieden u dan ook graag deskundige hulp bij het indienen van uw bezwaar.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.