lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

De corona-handrem wordt steeds iets minder hard aangetrokken en de cafés zijn weer geopend. Mike, die blij is dat hij weer aan de slag kan in de bediening, fietst vrolijk naar zijn werk. Terwijl hij de laatste meters aflegt, wordt hij plotseling geschept door een automobilist. Hoewel de fysieke schade in eerste instantie lijkt mee te vallen, blijkt in het ziekenhuis dat het toch mis is. Mike heeft een gebroken sleutelbeen en rugwervel, en kan voorlopig niet aan het werk.

Frank, de werkgever van Mike en eigenaar van café Zwaan, zit met zijn handen in het haar. De wet verplicht hem om de periode dat Mike niet kan werken haar loon door te betalen. Daarnaast zit hij met allerlei kosten, zoals de facturen van de bedrijfsarts. Hij moet een vervanger voor Mike zien te vinden, want hij heeft al te weinig personeel. En door de grote leegloop uit de horeca is er nog amper personeel te vinden.

Hoe zit het met de schade voor Frank? Kan hij de kosten verhalen op de aansprakelijke partij?

Plichten werkgever bij arbeidsongeschiktheid werknemer

Volgens de wet is een werkgever verplicht om bij arbeidsongeschiktheid van een werknemer, minimaal 70% van het loon door te betalen. Veel cao’s en arbeidsovereenkomsten bepalen zelfs dat het eerste ziektejaar het loon volledig doorbetaald wordt. Deze plicht geldt voor de periode dat de werknemer niet in staat is om te werken, met een maximum van twee jaar. Soms kan die periode nog met maximaal één jaar verlengd worden, bijvoorbeeld als het UWV oordeelt dat de werkgever onvoldoende heeft gedaan aan de re-integratie van de zieke werknemer. De schade kan dus flink in de papieren lopen.

Werkgever kan kosten verhalen op aansprakelijke partij

Natuurlijk ontstaat arbeidsongeschiktheid van een werknemer niet altijd door toedoen van een ander. Maar in deze zaak is het duidelijk dat de automobilist aansprakelijk is. In dat geval biedt de wet de mogelijkheid om gemaakte kosten op (de verzekeraar van) de automobilist te verhalen. Dit staat in artikel 6:107a lid 2 BW. Hiervoor geldt wel dat er iemand aansprakelijk moet zijn voor het ongeval van de werknemer. Ook moet uit de wet, arbeidsovereenkomst of cao blijken dat de werkgever verplicht is om bij ziekte het loon door te betalen.

Welke kosten kan een werkgever verhalen op de aansprakelijke partij?

  • Verhalen van loonschade

    De wet bepaalt dat het nettoloon kan worden verhaald. Het bruto gedeelte blijft voor rekening van de werkgever. Reden hiervoor is dat de rechten van de werkgever zijn afgeleid van die van de werknemer. De werkgever kan dus niet meer schade claimen dan de werknemer zelf had kunnen vorderen als de werkgever niet verplicht was geweest het loon door te betalen. Hierdoor kan bedrijfsschade, zoals het inschakelen van een vervangende arbeidskracht, ook niet verhaald worden.
  • Verhalen van re-integratiekosten

    Een werkgever heeft de verplichting er alles aan te doen om de zieke werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. De aansprakelijke partij dient de hiervoor gemaakte kosten te betalen; zoals het aanpassen van de werkplek, inschakelen van een re-integratiebedrijf en kosten voor de bedrijfsarts. Dit geldt ook voor de gemaakte administratieve kosten, bijvoorbeeld het bijhouden van het verloop van de ziekmelding.

Frank staat gelukkig dus niet helemaal met lege handen. De automobilist is immers verantwoordelijk voor het ongeval en dient een deel van de schade voor zijn rekening te nemen. Dat vermindert de financiële kater voor de Frank aanzienlijk. Met veel kunst en vliegwerk en hulp van zijn familie, kan Frank zijn zaak draaiende houden totdat Mike weer aan de slag kan.

Samantha van Doren

Samantha van Doren

Ik behandel zaken op het gebied van het verkeersrecht en het loonregres. Hierbij zet ik mijn expertise graag in voor de klant!

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u met rechtshulp on demand.

✓ Geen verzekering of abonnement nodig
✓ Binnen 1 werkdag contact met een jurist
✓ Vaste, lage tarieven

Meer over ziekte en verlof

Werkgeversaansprakelijkheid bij ongeval

Werkgeversaansprakelijk-heid ongeval met zzp-er

Wat als u een zzp’er inhuurt en hij een ongeluk met letselschade krijgt op het werk?

Rechten zieke werknemer

Verplichtingen bij zieke werknemer

Aan welke wettelijke verplichtingen moet u als werkgever voldoen wanneer uw werknemer (langdurig) ziek is?

Bedrijfsongeval

Wat te doen bij een bedrijfsongeval

Weet u wat u moet doen als een medewerker een ongeluk krijgt op het werk?