lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Bij iedere overeenkomst die u sluit moeten randvoorwaarden geregeld worden. Daarom, én om praktische redenen is het gebruik van algemene voorwaarden een goed idee. Veel ondernemers gebruiken dan ook algemene voorwaarden. Maar: als u ze gebruikt doe het dan wel goed!

Ondernemer kan geen beroep doen op algemene voorwaarden

De meeste voorkomende geschillen over algemene voorwaarden ontstaan als de ondernemer geen beroep kan doen op zijn algemene voorwaarden. Dat is niet de bedoeling en kan de ondernemer letterlijk en figuurlijk duur komen te staan. Het gaat meestal fout omdat niet is voldaan aan één of beide voorwaarden om een beroep te kunnen doen op de algemene voorwaarden. Daarom hier de twee belangrijkste stappen uitgelegd.

Dit zijn de stappen die u moet nemen

  • Van toepassing verklaren

    In de eerste plaats moet u de algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing verklaren. Dit doet u bijvoorbeeld door de volgende zin op uw brieven, offertes én overeenkomsten te plaatsen: “Op al onze overeenkomsten zijn de algemene voorwaarden xxx van toepassing”. Als de wederpartij vervolgens niet protesteert tegen de toepasselijkheid van die algemene voorwaarden dan zijn de algemene voorwaarden aanvaard en van toepassing op de overeenkomst. Het is handig om dit ook standaard op uw facturen te noemen. Tegenover zakelijke klanten kan dit van pas komen. Uiteraard is het vermelden op de offerte of overeenkomst het meest belangrijk.
  • Ter hand stellen

    Maar dan bent u er nog niet. Algemene voorwaarden moeten ook beschikbaar worden gesteld. Juridisch wordt dit het ter hand stellen genoemd. Dit betekent dat uw contractspartij de mogelijkheid krijgt de voorwaarden te lezen. Hierbij is het heel belangrijk dat u dit doet voor het sluiten van de overeenkomst. Het heeft dus geen zin om de algemene voorwaarden bij de factuur mee te sturen, omdat de overeenkomst dan al gesloten is. Ter hand stellen kunt u het beste doen bij de offerte, door de algemene voorwaarden op de achterkant van de offerte af te drukken. Als u de overeenkomst online sluit, zorg er dan voor dat uw contractspartij een vinkje plaatst bij de opmerking dat hij de algemene voorwaarden heeft gelezen voordat hij akkoord geeft op de offerte. U moet er dan ook voor zorgen dat uw contractspartij de mogelijkheid heeft de algemene voorwaarden op zijn computer op te slaan zodat hij deze later nog eens terug kan lezen.

Martine Kleefman

Martine Kleefman - Expert jurist

jurist-martine-kleeffman

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u met rechtshulp on demand.

✓ Geen verzekering of abonnement nodig
✓ Binnen 1 werkdag contact met een jurist
✓ Vaste, lage tarieven

Meer over klant en leveranciers

Algemene Voorwaarden

Opstellen algemene voorwaarden

Om problemen met betalen en leveren te voorkomen is het aan te raden om algemene voorwaarden op te stellen.

Ontevreden klant

Ontevreden klant: wat kunt u doen?

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met een ontevreden klanten. Is de klant altijd koning? Of heeft u zelf ook rechten?

Faillissement

Uw klant is failliet, wat nu?

Uw klant is failliet. Hoe worden de facturen nu voldaan en wat doet de curator nu precies?