lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Online winkelen is letterlijk grenzeloos. Het is eenvoudiger dan ooit om binnen, maar ook buiten de Europese Unie internetaankopen te doen. Wel is het verstandig om daarbij op een paar zaken te letten. Hier volgen vijf tips:

1. Let op of u invoerrechten moet betalen

Over aankopen buiten de EU vanaf € 150,- moet u naast btw ook invoerrechten betalen. Afhankelijk van het product varieert dit bedrag van 0% tot 17% van de aanschafprijs plus de eventuele bezorg- en verzekeringskosten.

2. Controleer wanneer u de btw betaalt

Voor aankopen in binnen- en buitenland betaalt u btw. Meestal is dit 21%, berekend over de aanschafprijs en eventueel de invoerrechten en bezorg- en verzekeringskosten. Controleer of uw webwinkel gebruikmaakt van Import One Stop Shop (IOSS). In dat geval kunnen zij bij aankopen tot € 150,- de BTW direct in de verkoopprijs verwerken. Dit is voor u als consument het prettigst, omdat u later bij aflevering geen verrassingen krijgt met bijkomende kosten.

3. Let op de afhandelingskosten

Vervoerders zoals PostNL, DHL, DPD en UPS berekenen afhandelingskosten bij bestellingen uit het buitenland. Zij berekenen deze kosten voor het verzorgen de btw-aangifte en de inklaring bij de douane als de goederen Nederland binnenkomen. De afhandelingskosten staan meestal vermeld op de website van de vervoerder.

4. Kies een veilig betaalmiddel

De veiligste methodes om bij een buitenlandse webshop te betalen, zijn via creditcard of PayPal. Deze zijn goed beveiligd tegen bijvoorbeeld fraude. Bovendien is bij betaling via creditcard vaak meteen de aankoop verzekerd.

5. Houd rekening met mindere consumentenbescherming

Bij online aankopen binnen de EU gelden dezelfde regels voor online aankopen als in Nederland. U heeft dan dus ook dezelfde consumentenrechten. Bij online aankopen buiten de EU bent u aangewezen op de voorwaarden van de webwinkel, die vaak niet dezelfde mate van consumentenbescherming bieden. Bovendien is bij een online aankoop buiten de EU de kans groter dat u een product in huis haalt dat van mindere kwaliteit of zelfs onveilig is. Controleer daarom vooraf of de webwinkel gevestigd is binnen of buiten de EU.

Bekijk hier meer tips bij online aankopen.

Direct hulp bij (online) aankopen

Start onze online RechtCheck en krijg antwoord op al uw vragen over aankopen, reparatie en garantie.

✓ Direct inzicht in uw persoonlijke situatie
✓ Ontvang advies over vervolgstappen
✓ Meld uw geschil via deze RechtCheck

Meer over aankoop

Retour online aankoop

Retourneren online aankoop

Tegenwoordig koopt men steeds meer online. Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent met het product. Wat nu?

Wettelijke bedenktijd koop op afstand

Wettelijke bedenktijd bij koop op afstand

Bij online aankopen geldt een wettelijke bedenktijd. Lees hier wanneer deze in gaat en of er uitzonderingen zijn.

pakket kwijt of niet bezorgd

Pakket kwijt of niet bezorgd?

Uw pakket is kwijt of niet bezorgd. Erg vervelend, maar wat nu? Lees hier welke stappen u kunt nemen.