lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

9 mei 2019

Sinds 2015 is in de wet opgenomen dat een werknemer in principe recht heeft op een transitievergoeding als de werkgever het dienstverband opzegt, of de kantonrechter het dienstverband ontbindt. Het maakt hierbij niet uit wat de reden van het ontslag is. Het geldt dus ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Slapend dienstverband: eerder regel dan uitzondering?

In de praktijk is gebleken dat een groot aantal werkgevers besluit het dienstverband met een zieke werknemer na twee jaar ziekte niet te beëindigen. De werknemer blijft dan ‘slapend’ in dienst. Dit leidt tot grote onvrede bij veel werknemers. Eerder schreef ik hier al een blog over.

Compensatieregeling per 1 april 2020

Minister Koolmees van Sociale Zaken vindt de situatie ook onwenselijk. Daarom is hij geruime tijd bezig geweest met het opstellen van de zogenaamde compensatieregeling transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid. Met deze regeling kunnen werkgevers een vergoeding krijgen voor de door hen betaalde transitievergoedingen in geval van arbeidsongeschiktheid. De regeling treedt definitief in werking per 1 april 2020 en gaat met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat werkgevers die reeds voor 1 april 2020 de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid hebben betaald ook een beroep kunnen doen op deze regeling.

Hoe kunt u een vergoeding aanvragen?

Ondertussen zijn de laatste vragen door de minister beantwoord en hebben werkgevers nu de zekerheid dat zij de vergoeding terugkrijgen als zij aan de door de Minister gestelde voorwaarden voldoet. Hoe dit werkt kunt u nalezen op de website van UWV. De Minister hoopt en verwacht dat steeds meer werkgevers nu tot beëindiging van het dienstverband overgaan

Procedures door werknemers met slapend dienstverband

Diverse werknemers met een slapend dienstverband hebben het er niet bij laten zitten en zijn een procedure gestart met als doel alsnog betaling van de transitievergoeding af te dwingen. In de meeste gevallen was dit niet succesvol. Ook nu vaststaat dat de compensatieregeling in werking treedt en werkgevers dus zekerheid hebben dat zij een beroep kunnen doen op de compensatieregeling, vangen de meeste werknemers bot. Er is slechts een enkele rechter die de werknemer hierin tegemoet is gekomen. In dat geval was er sprake van speciale omstandigheden.

Hopelijk komt er in de toekomst een lijn in de rechtspraak. In een recente zaak heeft de rechter namelijk nog geen uitspraak gedaan, maar een zogenaamde prejudiciële vraag gesteld aan de Hoge Raad. Lagere rechters kunnen aan de Hoge Raad een prejudiciële vraag stellen als sprake is van een geschil dat is gebaseerd op een veelvoorkomend feitencomplex. De rechtbank Limburg heeft aan de Hoge Raad de vraag gesteld of een werkgever een redelijk voorstel tot beëindiging van het dienstverband van een werknemer in verband met goed werkgeverschap dient te accepteren. Naar verwachting zal de Hoge Raad die vraag binnen circa 6 maanden beantwoorden. De verwachting is ook dat lopende procedures hierover zullen worden aangehouden totdat de Hoge Raad duidelijkheid zal geven.

Redenen om een slapend dienstverband te beëindigen

Wilt u een dienstverband slapend laten, dan lijkt dit, uitzonderingen daargelaten, vooralsnog weinig risicovol. Dit kan na april 2020 zeker veranderen. Of zelfs al eerder als de Hoge Raad voor die tijd de vraag uit voorgaande alinea met een ‘ja’ beantwoordt.

In bepaalde situaties is het raadzaam het dienstverband te beëindigen. Denk aan:

  • De arbeidsongeschikte werknemer die lijkt te herstellen. Is hij of zij weer arbeidsgeschikt dan kan hij zich weer bij u melden en ontstaat er weer recht op loon.
  • In de regel neemt de hoogte van de transitievergoeding toe zolang het dienstverband voortduurt. Dit terwijl de vergoeding door het UWV conform de compensatieregeling maar beperkt is. Een werkgever krijgt niet meer vergoed dan de transitievergoeding aan het einde van de twee jaar wachttijd voor de WIA. ‘In de regel’ omdat niet alleen de compensatieregeling wordt ingevoerd, maar ook de opbouw van de transitievergoeding wijzigt. Dit laatste is met name van belang voor werkgevers die minimaal 25 werknemers in dienst hebben.

Maatwerk is dus heel belangrijk. Heeft u vragen over deze compensatieregeling of de transitievergoeding? Neem contact met ons op zodat wij kunnen bekijken wat in uw situatie de beste oplossing is.

Linda Corvers - Expert jurist arbeids- en onderwijsrecht

ARAG jurist Linda Corvers

Ik streef er naar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.