5 x problemen met een koophuis: gebruik deze tips
21 oktober 2022 | Leestijd: 1 minuut
Bij het kopen van een huis komt een hoop kijken. Soms zelfs zoveel, dat er problemen ontstaan of dat de koop uiteindelijk uitdraait op een conflict. Het is daarom verstandig en prettig als u kunt rekenen op hulp. Lees in dit lijstje tegen welke problemen Nederlandse huizenkopers aanlopen en maak gebruik van onze tips.
1. Verborgen gebreken
Een kat in de zak kopen: een oud Nederlands gezegde dat bij het kopen van een woning regelmatig van toepassing is. Want wat als het huis in een slechte staat verkeerd, maar dit in eerste instantie niet te zien is? De kosten kunnen in dat geval hoog oplopen. Daar komt bij dat veel verborgen gebreken lastig zijn om te ontdekken. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans op verborgen gebreken. Zelf last van een verborgen gebrek? Onze juristen leggen u graag uit wat u kunt doen bij verborgen gebreken in uw koophuis.
2. Conflict met een aannemer
Gedoe met uw aannemer? Problemen tijdens uw verbouwing? U bent niet alleen! Steeds meer Nederlanders raken in een conflict met een aannemer tijdens- of na een verbouwing. Uiterst vervelend, omdat zo’n conflict grote zorgen met zich meebrengt. Problemen ontstaan vooral wanneer afspraken niet zwart op wit staan. Legt u afspraken niet vast? Dan staat u simpelweg minder sterk in een conflict. Mondelinge afspraken zijn nou eenmaal moeilijker om te bewijzen. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van uw rechten. Lees in ieder geval deze verbouwing tips van ARAG jurist Charlotte voordat de verbouwing begint.
3. Ruzie met de buren
Beter een goede buur, dan een verre vriend. Helaas gaat dit niet altijd op: bonje met de buren komt regelmatig voor. Blaffende honden, kakelende kippen of nachtelijke feestjes: allemaal voorbeelden van geluidsoverlast die soms niet eenvoudig op te lossen zijn.
Buren hebben niet alleen last van elkaars lawaai. Ook stankoverlast, intimiderend gedrag en belemmering van het uitzicht zorgen voor conflicten. In het geval van zo’n conflict is het prettig om advies te krijgen. Wist u dat er bij ARAG juristen werken die gespecialiseerd zijn in burenrecht? Dagelijks horen zij verhalen van klanten die er niet uitkomen met hun buren vanwege ruzie. Zij doen er dan ook alles aan om burengeschillen op te lossen.
4. Erfafscheiding
Een schutting, muur of haag: in de meeste Nederlandse tuinen is een dergelijk voorbeeld van een erfafscheiding te vinden. Vaak is een schutting vooral praktisch, toch draait een erfafscheiding regelmatig uit op een conflict met de buren. Meer weten? Onze juristen vertellen u graag meer over welke regels er gelden bij erfafscheiding en erfgrens.
5. Recht van overpad
Het recht van overpad is het recht om gebruik te maken van de grond van iemand anders. Als eigenaar van een perceel mag u uw grond afsluiten met een scheidingsmuur, hekwerk of haag. Als er een ‘recht van overpad’ geldt, dan mag u dit niet. U kunt wel kiezen voor een gemakkelijk af te sluiten poort of slagboom. Op die manier kunnen buren afspraken maken hoe zij elkaars grond gebruiken, om uiteindelijk via het overpad op eigen terrein te komen.
Het recht van overpad is officieel als een notaris deze afspraken opneemt in een notariële acte en deze indient bij het Kadaster. Kijk dus altijd in de akte van de notaris als uw buren vragen naar het recht van overpad. Het recht van overpad kan ook opgenomen zijn in het koopcontract. Dit recht gaat namelijk over van de vorige eigenaar op de nieuwe eigenaar. Een verkoper is verplicht om dit bij de verkoop aan u te laten weten.