lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Geluidsoverlast

Steeds meer Nederlanders ervaren geluidsoverlast. De afgelopen drie jaar is het aantal meldingen met maar liefst tien procent gestegen. Er wordt vooral geklaagd over harde muziek, feestjes in de tuin en herrie op het balkon. Dit bericht verbaast mij niet. Bij ARAG worden er jaarlijks honderden zaken gemeld over overlast van de buren. Het is soms moeilijk om te beoordelen waar het probleem ligt. Is er nu echt sprake van (forse) geluidsoverlast of moet de buurman gewoon niet zo zeuren? Of allebei?

Wat zegt de rechter?

Soms wordt de rechter ingeschakeld om deze moeilijke vragen te beantwoorden. Hij of zij geeft dan een oordeel over de vraag of de overlast nog aanvaardbaar is of écht niet door de beugel kan. En dan gaat het over van alles: van windgongen tot blaffende honden, van rook van houtkachels tot geluidsoverlast door het lopen op parket en overlast van buiten-spelende kinderen of nachtelijk geschuif met meubels. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel eens een rechtszaak over gevoerd.

Casus: twintig windgongen in de tuin

Ik noemde al als voorbeeld dat mensen klagen over het geluid van windgongen. Een man had namelijk twintig ‘windgongen, bellen en overig geluid producerende objecten’ in zijn tuin hangen. Zijn buurman stoorde zich hieraan en startte een zaak, want de vele windgongen maakten een zeer storend geluid waarmee zijn rust werd verstoord.

Hinder hoort erbij

De rechter oordeelde dat buren in het algemeen enige mate van hinder van elkaar moeten verdragen. Zeker in Nederland waar veel mensen dicht op elkaar wonen, kan je niet verwachten dat het altijd stil is. Bovendien heb je niets te zeggen over hoe je buurman zijn of haar tuin inricht, uitzonderingen daargelaten.

Dit geval was één van die uitzonderingen. Twintig windgongen, dat vond deze rechter te veel. Vooral ook omdat ze de hele dag door geluid maken en door elkaar heen vals klinken. De buurman moest ze, op twee na, verwijderen.

Bij ARAG werken juristen die gespecialiseerd zijn in burenrecht. Zij behandelen ook zaken over overlast. Heeft u vragen over overlast? De juristen van ARAG beantwoorden die graag.

Martine Kleefman

Martine Kleefman - Expert jurist

Martine_kleefman_ARAG

Mijn hart ligt bij de behandeling van burenzaken. Juist omdat het hierbij niet alleen om de juridische, maar des te meer over de emotionele kant van een zaak gaat.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Bezwaar WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

U wilt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning. U leest hier hoe u dat doet.

 

Erfscheiding en erfgrens

 

Wilt u een erfafscheiding plaatsen, zoals een schutting of hek? Dan moet u zich aan een aantal regels houden.

Steigerrecht: de rechten en regels

Uw buurman wil in uw tuin komen vanwege een reparatie aan zijn woning. U moet dit toestaan, dit heet ‘steigerrecht’.