lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 4 minuten

Erfscheiding

Wilt u een erfafscheiding plaatsen, zoals een schutting, hekwerk of haag? Dan moet u zich aan een aantal regels houden. Het is vooral belangrijk dat u op de erfgrens let. En dat u uw buren op tijd laat weten wat uw plannen zijn. U kunt dan samen mogelijke opties bespreken, dat voorkomt misverstanden. Heeft u juist overlast van bijvoorbeeld een haag geplaatst door uw buren? Lees hier dan meer over de regels rondom de erfgrens.

Bepalen van de erfgrens

Als u een erfscheiding wilt plaatsen moet u wel weten waar de erfgrens ligt. De erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee stukken grond van elkaar scheidt. Bij het Kadaster kunt u vragen waar de erfgrens precies ligt. Als het niet duidelijk is waar de grens ligt, kunt u deze laten ‘ reconstrueren’ door het Kadaster. Dat betekent dat het Kadaster na nieuwe metingen de erfgrens vaststelt in een ‘erfgrensreconstructie'. Dit deelt het Kadaster met u. Voor nieuwe grenzen geldt hetzelfde, dan wordt het ook gemeten. De grens die bepaald is wordt geregistreerd in een ‘veldwerk’. Heeft u een meningsverschil met uw buren over waar de erfgrens ligt? Dan heeft u deze informatie nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Kadaster.

Welke erfgrens geldt, de kadastrale of de feitelijke erfgrens?

Vaak zijn de kadastrale en feitelijke erfgrens hetzelfde. Als dat niet zo is, dan telt de kadastrale erfgrens. Er is wel een belangrijke uitzondering op deze regel. Als de feitelijke erfgrens al 20 jaar of langer gebruikt wordt? Doordat er bijvoorbeeld een schutting of haag staat? Dan gelden de regels over ‘verjaring grond’ voor de erfgrens. Soms gelden die regels al na 10 jaar.

Bij verjaring van grond geldt de feitelijke grens, en niet de kadastrale grens. Dat is net zo als u een strook grond ruilt, en dit niet bekend is bij het Kadaster. Dan is er sprake van een afwijkende feitelijke erfgrens. Deze is niet hetzelfde als de kadastrale grens.

Waar komt de erfafscheiding te staan?

U bent eigenaar van een stuk grond. Dat stuk grond mag u afsluiten met een scheidingsmuur, hekwerk of haag. Als er op dat stuk grond ‘recht van overpad’ geldt mag dit niet. Want dat betekent dat er een recht op het stuk grond ligt. De buurman, of bijvoorbeeld een bezoeker mag dan gebruik maken van uw grond. Wel mag u een gemakkelijk af te sluiten poort of slagboom plaatsen. De sleutel kunt u dan aan de personen die recht van overpad hebben geven.

Als eigenaar van een perceel mag u uw grond afsluiten met een scheidingsmuur, hekwerk of haag. Als er een ‘recht van overpad’ geldt, dan mag u dit niet. U kunt wel kiezen voor een gemakkelijk af te sluiten poort of slagboom. Als het nodig is geeft u een sleutel aan de personen die recht van overpad hebben.

Erfafscheiding op de erfgrens plaatsen

 • Maak met uw buren afspraken over het materiaal
 • U en uw buren betalen ieder 50% van de kosten voor aanschaf en onderhoud
 • U bent samen eigenaar
 • U bent allebei verplicht om de erfafscheiding te onderhouden

Erfafscheiding op eigen grond (aan uw kant van de erfgrens) plaatsen

 • U kiest zelf het materiaal van de afscheiding
 • U heeft geen toestemming nodig van uw buren
 • U moet de erfscheiding zelf betalen
 • De erfscheiding is uw eigendom

Het is slim om bij de gemeente te vragen of er speciale regels gelden voor het plaatsen van erfafscheidingen. Bijvoorbeeld over de hoogte, en de manier waarop u de erfafscheiding plaatst.

De maximale hoogte voor een erfafscheiding

Er gelden standaard maximale hoogtes voor erfafscheiding. Deze hoogtes zijn wettelijk vastgesteld. Binnen uw gemeente kunnen er andere regels gelden door een gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte. Informeer hiernaar voordat u uw erfafscheiding plaatst. De standaard hoogtes zijn:

 • Erfafscheiding vanaf de voorgevel naar achteren

  Zet u de erfafscheiding naast en achter een huis? Dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
 • Erfafscheiding vanaf de voorgevel tot aan de weg

  Komt de erfafscheiding voor uw huis te staan? Dan mag deze maximaal 1 meter hoog zijn.

De buren willen niet meewerken

Soms worden uw buren wettelijk gedwongen om mee te werken aan de erfscheiding op de erfgrens. Behalve meewerken, moeten ze ook 50% van de kosten betalen. Er zijn een paar regels. De erfafscheiding moet op een stuk grond in een dicht aaneengesloten bebouwde buurt liggen. De erfafscheiding moet wel aan de eisen voor de maximale hoogte voldoen die u hierboven leest.

Naar de rechter gaan

Werken de buren niet met u mee? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u naar de rechter stappen. Er zitten wel wat voor- en nadelen aan:

 • De rechter mag het materiaal van de scheidingsmuur bepalen. Hij zal rekening houden met het budget dat u en uw buren hiervoor hebben. Maar het kan zijn dat de rechter voor een ander materiaal kiest dan u zou willen.
 • Het moet gaan om een ondoorzichtige scheidingsmuur. De erfscheiding moet van materiaal zoals steen of hout gemaakt zijn. Een haag wordt in de wet niet als scheidingsmuur gezien. Behalve als dit in een gemeentelijke verordening staat.
 • Een procedure duurt al snel 1 jaar.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Bezwaar WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Je wil bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning? Hier lees je hoe je dat doet.

 
Conflict buren

Burenconflict oplossen

 

Hoe los je een burenconflict op? Door het gesprek aan te gaan. We hebben 5 tips voor je verzameld.

Ervaar je burenoverlast?

In dit artikel geven we handige tips om conflicten met je buren te voorkomen en geluidsoverlast aan te pakken