lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 4 minuten

Erfscheiding

Wil je een erfafscheiding plaatsen, zoals een schutting, hekwerk of haag? Dan moet je je aan een aantal regels houden. Het is vooral belangrijk dat je op de erfgrens let en dat je de buren op tijd laat weten wat jouw plannen zijn. Je kunt dan samen mogelijke opties bespreken. Dat voorkomt misverstanden.

Heb je overlast van bijvoorbeeld een haag geplaatst door je buren? Lees hier dan meer over de regels rondom de erfgrens.

Bepalen van de erfgrens

Als je een erfscheiding wilt plaatsen moet je wel weten waar de erfgrens ligt. De erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee stukken grond van elkaar scheidt. Bij het Kadaster kun je vragen waar de erfgrens precies ligt. Als het niet duidelijk is waar de grens ligt, kun je deze laten ‘reconstrueren’ door het Kadaster. Dat betekent dat het Kadaster na nieuwe metingen de erfgrens vaststelt in een ‘erfgrensreconstructie'. Dit deelt het Kadaster met je.

Voor nieuwe grenzen geldt hetzelfde, dan wordt het ook gemeten. De grens die bepaald is wordt geregistreerd in een ‘veldwerk’. Heb je een meningsverschil met de buren over waar de erfgrens ligt? Dan heb je deze informatie nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij het Kadaster.

Welke erfgrens geldt, de kadastrale of de feitelijke erfgrens?

Vaak zijn de kadastrale en feitelijke erfgrens hetzelfde. Als dat niet zo is, dan telt de kadastrale erfgrens. Er is wel een belangrijke uitzondering op deze regel. Wordt de feitelijke erfgrens al 20 jaar of langer gebruikt? Doordat er bijvoorbeeld een schutting of haag staat? Dan gelden de regels over ‘verjaring grond’ voor de erfgrens. Soms gelden die regels al na 10 jaar.

Bij verjaring van grond geldt de feitelijke grens, en niet de kadastrale grens. Dat is net zo als je een strook grond ruilt, en dit niet bekend is bij het Kadaster. Dan is er sprake van een afwijkende feitelijke erfgrens. Deze is niet hetzelfde als de kadastrale grens.

Waar komt de erfafscheiding te staan?

Je bent eigenaar van een stuk grond. Dat stuk grond mag je afsluiten met een scheidingsmuur, hekwerk of haag. Als er op dat stuk grond ‘recht van overpad’ geldt mag dit niet. Want dat betekent dat er een recht op het stuk grond ligt. De buurman, of bijvoorbeeld een bezoeker mag dan gebruik maken van jouw grond. Wel mag je een gemakkelijk af te sluiten poort of slagboom plaatsen. De sleutel kun je dan aan de personen die recht van overpad hebben geven.

Als eigenaar van een perceel mag je jouw grond afsluiten met een scheidingsmuur, hekwerk of haag. Als er een ‘recht van overpad’ geldt, dan mag je dit niet. Je kunt wel kiezen voor een gemakkelijk af te sluiten poort of slagboom. Als het nodig is, geef je een sleutel aan de personen die recht van overpad hebben.

Erfafscheiding op de erfgrens plaatsen

  • Maak met je buren afspraken over het materiaal
  • Jij en jouw buren betalen ieder 50% van de kosten voor aanschaf en onderhoud
  • Je bent samen eigenaar
  • Je bent allebei verplicht om de erfafscheiding te onderhouden

Erfafscheiding op eigen grond (aan jouw kant van de erfgrens) plaatsen

  • Je kiest zelf het materiaal van de afscheiding
  • Je hebt geen toestemming nodig van je buren
  • Je moet de erfscheiding zelf betalen
  • De erfscheiding is jouw eigendom

Het is slim om bij de gemeente te vragen of er speciale regels gelden voor het plaatsen van erfafscheidingen. Bijvoorbeeld over de hoogte, en de manier waarop je de erfafscheiding plaatst.

De maximale hoogte voor een erfafscheiding

Er gelden standaard maximale hoogtes voor erfafscheiding. Deze hoogtes zijn wettelijk vastgesteld. Binnen jouw gemeente kunnen er andere regels gelden door een gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte. Informeer hiernaar voordat je de erfafscheiding plaatst. De standaard hoogtes zijn:

  • Erfafscheiding vanaf de voorgevel naar achteren

    Zet je de erfafscheiding naast en achter een huis? Dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
  • Erfafscheiding vanaf de voorgevel tot aan de weg

    Komt de erfafscheiding voor jouw huis te staan? Dan mag deze maximaal 1 meter hoog zijn.

De buren willen niet meewerken

Soms worden jouw buren wettelijk gedwongen om mee te werken aan de erfscheiding op de erfgrens. Behalve meewerken, moeten ze ook 50% van de kosten betalen. Er zijn een paar regels. De erfafscheiding moet op een stuk grond in een dicht aaneengesloten bebouwde buurt liggen. De erfafscheiding moet wel aan de eisen voor de maximale hoogte voldoen die hierboven staan vermeldt.

Naar de rechter gaan

Werken de buren niet mee? En kom je er samen niet uit? Dan kun je naar de rechter stappen. Er zitten wel wat voor- en nadelen aan:

  • De rechter mag het materiaal van de scheidingsmuur bepalen. Hij zal rekening houden met het het budget wat jullie hiervoor hebben. Maar het kan zijn dat de rechter voor een ander materiaal kiest dan dat je graag zou willen.
  • Het moet gaan om een ondoorzichtige scheidingsmuur. De erfscheiding moet van materiaal zoals steen of hout gemaakt zijn. Een haag wordt in de wet niet als scheidingsmuur gezien. Behalve als dit in een gemeentelijke verordening staat.
  • Een procedure duurt al snel 1 jaar.

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.

Meer over buren en omgeving

Bezwaar WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Je wil bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning? Hier lees je hoe je dat doet.

 
Conflict buren

Burenconflict oplossen

 

Hoe los je een burenconflict op? Door het gesprek aan te gaan. We hebben 5 tips voor je verzameld.

Regels voor tuinmuren

 

Er staat een muur tussen jouw tuin en de tuin van de buren. En je wil plantenbakken ophangen. Mag dat?