De regels rondom de erfgrens
Last van bomen of struiken van de buren? Of wil je weten of je rondom de erfgrens beplanting mag plaatsen? Lees hier alles over de regels rondom de erfgrens.
Leestijd: 2 minuten
Regels erfgrens
Wil je weten of je rondom de erfgrens bomen en struiken mag plaatsen? Of heb je last van de beplanting van de buren en wil je dit aankaarten? Zorg dan dat je weet wat in jouw gemeente de vastgestelde ‘verboden zone’ is. Dit is namelijk het uitgangspunt voor alle beslissingen over beplanting rondom de erfgrens.
Geen beplanting binnen verboden zone
Binnen twee meter van de erfgrens mogen geen bomen staan. Voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit staat zo in de wet. We noemen dit ‘de verboden zone’. Het kan zijn dat in jouw gemeente de verboden zone anders is vastgesteld. Bij veel gemeenten geldt bijvoorbeeld voor bomen een minimale afstand van 50 cm tot de erfgrens.
Voor heesters en heggen is de afstand vaak zelfs nihil. In de verboden zone mag je dus geen bomen of struiken planten. Jouw buren ook niet. Doet één van beide dat wel? Dan kan de ander eisen dat de beplanting wordt verwijderd.
Uitzonderingen op de regel:
- Als je hebt toegestemd dat jouw buren binnen de verboden zone beplanting plaatsen. Of andersom. Let op: deze toestemming is persoonlijk. Gaat een van jullie verhuizen? Dan vervalt deze afspraak
- Als het binnen jouw gemeente is toegestaan om op een kortere afstand van de erfgrens bomen en/of struiken te planten. Kijk hiervoor in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of de bomenverordening
- Als op de erfgrens met jouw buren een ondoorzichtige erfafscheiding staat. Dan mag er in de verboden zone beplanting staan die niet hoger is dan de erfafscheiding
- Als de bomen of struiken er al minimaal 20 jaar staan. Dan is er sprake van verjaring
Wat mag je doen met overhangende takken?
Je mag overhangende takken niet zomaar verwijderen. Je moet jouw buren eerst vragen dit zelf te doen. Geef hierbij een redelijke termijn aan. Doe dit bij voorkeur schriftelijk. Als de buren (binnen de gestelde termijn) niet reageren op jouw verzoek om de overhangende takken weg te halen, dan kun je de overhangende takken zelf verwijderen of laten verwijderen. Je moet er wel voor zorgen dat de boom door het snoeien niet beschadigt. Want dan kan je aansprakelijk gesteld worden voor deze schade.
De eventuele kosten van het verwijderen van de takken kun je op de buren verhalen. Het laten overhangen van takken is namelijk in strijd met de wet, het zogenaamde 'exclusief gebruiksrecht'. Je hebt als grondeigenaar het exclusieve recht tot gebruik van de ruimte boven jouw perceel.
Wat mag je doen met doorschietende wortels?
Doorschietende wortels van bomen of struiken mag je zonder overleg met jouw buren weghalen. Dit is wettelijk geregeld. Het is verstandig om regelmatig te controleren of (boom)wortels doorschieten, omdat dit schade kan veroorzaken aan jouw terras, schutting of andere zaken.
Samen eigenaar van beplanting op de erfgrens
Staat een boom, heester of heg op de erfgrens? Dan ben je samen met jouw buren eigenaar hiervan. Ook dan gelden bovenstaande regels. Heb je een meningsverschil? Dan neemt in dit geval de rechter een beslissing.
Ga in gesprek met de buren
Overleg met jouw buren over de aanwezige beplanting. Zeker als jouw boom of die van de buren boven de schutting uitkomt en steeds meer overlast geeft. Wacht niet te lang en zeker geen 20 jaar. Vaak is er wel begrip als je aangeeft dat de boom zon wegneemt. Heb je bovengenoemde methodes al geprobeerd, maar geen succes? Neem dan contact met ons op.