lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Wat is mediation?

Mediation is het gezamenlijk oplossen van een conflict onder leiding van een onafhankelijke en neutrale derde, de mediator. Dit gaat op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Alle partijen en de mediator hebben dan ook een geheimhoudingsplicht. Bij een mediation wordt er onafhankelijk en onpartijdig gehandeld.

Alle voordelen voor u op een rij

Mediation is goedkoper en verloopt sneller dan een juridische procedure

Bij mediation werkt u samen aan een oplossing

Mediation is informeel en minder stressvol dan een rechtszaak

Bij een mediation wordt er onafhankelijk en onpartijdig gehandeld

 

U bent verzekerd bij
ARAG

 

Om te bepalen of u in aanmerking komt voor mediation via ARAG is het raadzaam om uw polis te raadplegen of direct contact met ons op te nemen. Onze juridisch adviseurs helpen u graag verder.

Bel ons: 033 43 42 342
Ma t/m vr | 08:30 - 17:30

of start de Chat »

Niet verzekerd? Wel mediation bij (echt)scheiding!

 

Scheiden is voor niemand makkelijk en goede hulp is hierbij belangrijk. Wij bieden voor elke situatie een passende oplossing en helpen u met een scherpe prijs tegen de hoogste kwaliteit.

 
 

Waarom kiezen voor mediation bij ARAG?

 

Bij mediation is het erg belangrijk dat beide partijen vertrouwen hebben in de mediator. Daarom werkt ARAG met mediators die zijn ingeschreven bij Mediation federatie Nederland (MfN). Deze MfN-registermediators voldoen aan de kwaliteitseisen van de MfN, zijn onafhankelijk en onpartijdig en houden hun kennis en vaardigheden op peil. Zij nemen volkomen “blanco” kennis van het geschil en hebben met de zaak niets van doen gehad.

''MfN-registermediators handelen in conflictsituaties met beheersing en borging van een zeer hoge kwaliteitsstandaard''

Maak kennis met onze mediators »

 
 

Zo gaan we bij ARAG voor u aan de slag

 

1. Instemmen met mediationtraject

De partijen die betrokken zijn bij het conflict kiezen gezamenlijk een mediator of krijgen er een toegewezen, afhankelijk van de situatie. Nadat zowel u als de andere partij heeft ingestemd met mediation, zal de mediator met u beiden een afspraak maken.

2. Intake en voorbereiding

De mediator voert vaak individuele gesprekken met elke partij om hun standpunten, belangen en zorgen te begrijpen. Er wordt een gezamenlijke bijeenkomst (mediationsessie) gepland en de deelnemers worden geïnformeerd over het proces.

3. Eerste mediationsessie

De mediator begint de eerste sessie door de regels en procedures van de mediation uit te leggen.
Elke partij krijgt de kans om zijn standpunt en zorgen te uiten zonder onderbrekingen. De mediator helpt bij het identificeren van gemeenschappelijke belangen en zoekt naar mogelijke oplossingen.

4. Onderhandeling en communicatie

De mediator begeleidt de gesprekken tussen de partijen en moedigt open communicatie aan.
Er kunnen meerdere mediationsessies plaatsvinden, afhankelijk van de complexiteit van het conflict en de voortgang die wordt geboekt. Tijdens deze sessies worden opties voor oplossingen besproken en worden compromissen overwogen.

5. Overeenkomst bereiken

Als de partijen tot overeenstemming komen, wordt een schriftelijke overeenkomst opgesteld en ondertekend door alle betrokkenen. Deze overeenkomst is juridisch bindend en beschrijft de afspraken die de partijen hebben gemaakt om het conflict op te lossen.

6. Nazorg en follow-up

De mediator kan follow-upgesprekken houden om ervoor te zorgen dat de overeenkomst wordt nageleefd en dat eventuele verdere problemen worden aangepakt. Als er geen overeenkomst wordt bereikt, kan de mediator het proces beëindigen en partijen aanmoedigen om andere geschillenoplossingsmethoden te overwegen, zoals arbitrage of rechtszaken.

 

Wat zijn de kosten voor mediation?

 

De kosten voor mediation met een rechtsbijstandverzekering van ARAG kunnen variëren op basis van de polisvoorwaarden en de aard van de juridische kwestie. De kosten worden in de meeste gevallen gedekt door ARAG. Tenzij de andere partij bij een andere rechtsbijstand is aangesloten; dan proberen we de kosten te delen.

Het is raadzaam om uw polisvoorwaarden te raadplegen of direct contact op te nemen met ons om duidelijkheid te krijgen over de kosten en de dekking met betrekking tot mediation in uw specifieke situatie. Wij kunnen u vertellen welke stappen u moet nemen en welke kosten worden gedekt op basis van uw polisvoorwaarden.

 
 

Veelgestelde vragen

 

Wanneer is mediation een geschikte optie?

Vrijwel elke zaak leent zich voor mediation als partijen bereid zijn over het geschil te praten en gezamenlijk actief te zoeken naar een oplossing. Of het nu gaat om een conflict met uw werkgever, buren, partner, familie of zakenpartner. Om een arbeidsconflict, scheiding, erfenis, alimentatie of een bedrijfsovername: een mediator helpt u om er samen weer uit te komen en rust en vertrouwen terug te krijgen. Met bewezen resultaat.

Schakel een mediator in als:

  • U situaties wilt voorkomen waarin problemen escaleren tot een conflict.
  • U actief betrokken wilt zijn bij het vinden van een oplossing voor het conflict.
  • U bereid bent om naar de andere partij te luisteren en streeft naar een eerlijke overeenkomst.

Wat doet een mediator?

Mediation is het gezamenlijk oplossen van een conflict onder leiding van een onafhankelijke en neutrale derde, de mediator.

De rol van de mediator:

  • Een mediator kijkt naar belangen en wensen van partijen en zoekt gezamenlijk met partijen naar een win-win oplossing. Hierdoor zijn alle betrokken partijen veelal tevreden met het resultaat en verloopt het doorgaans sneller dan een gerechtelijke procedure.
  • Een mediator zorgt ervoor dat iedereen vrijuit kan praten, naar elkaar kan luisteren en samen tot overeenstemming kan komen. Alles wat voor iedereen belangrijk is, wordt besproken en goed afgestemd.
  • Een mediator kiest geen partij. In mediation mag iedereen zeggen wat hij of zij denkt. Het doel is om ervoor te zorgen dat beide partijen uiteindelijk tevreden zijn, in plaats van dat één wint en de ander verliest. Het draait om een oplossing waar iedereen blij mee is.

Wat zijn de voordelen van mediation?

  • Mediation bespaart tijd, geld en energie

Mediation werkt vaak efficienter en effectiever dan naar de rechter gaan. De gemiddelde duur van een mediation is ongeveer 2 -3 maanden. Een gewone gerechtelijke procedure duurt al gauw minimaal een jaar. Dit snellere proces betekent dat u sneller een oplossing kunt bereiken met mediation.

  • Mediation geeft duurzame oplossingen

Bij mediation wordt eenieder gehoord en wordt actief gezocht naar oplossingen. Omdat u samenwerkt aan de oplossing, sluit deze doorgaans beter aan bij uw behoeften. Dit vergroot de kans dat alle partijen zich aan de overeenkomst houden. Mediation biedt dus duurzame oplossingen.

  • Mediation biedt controle over het proces

Mediation is een vrijwillig proces, wat betekent dat alle betrokken partijen instemmen met deelname. U heeft samen met de andere partij controle over het proces en kunt op elk moment besluiten te stoppen of akkoord te gaan met een oplossing.

  • Mediation geeft minder stress en emoties

Mediation is minder stressvol dan een rechtszaak. Het biedt een informelere en vriendelijkere omgeving, wat kan helpen om stress en emotionele spanning te verminderen, en minimaliseert de emotionele belasting die vaak gepaard gaat met langdurige juridische geschillen. Dit maakt mediation toegankelijker en minder belastend bij conflictoplossing.

  • Mediation is vertrouwelijk

De gesprekken zijn vertrouwelijk, wat betekent dat wat er tijdens de mediation wordt besproken, niet openbaar wordt gemaakt of in een latere gerechtelijke procedure kan worden gebruikt. De gesprekken worden begeleid door een onafhankelijke en neutrale MfN-mediator.

Wanneer kom ik in aanmerking voor mediation via ARAG?

U moet een rechtsbijstandverzekering bij ARAG hebben waarin mediation is opgenomen als een dekkingsmogelijkheid. Wij bieden mediation voor een breed scala aan geschillen, zoals arbeidsconflicten, burenruzies, consumentengeschillen en andere juridische kwesties. De specifieke geschillen die in aanmerking komen, kunnen variëren op basis van uw polis.

Om te bepalen of u in aanmerking komt voor mediation via ARAG en om de specifieke criteria en procedures te begrijpen, is het raadzaam om uw polis te raadplegen of direct contact op te nemen met ARAG. Onze juridisch adviseurs kunnen u helpen bij het beoordelen van uw situatie, en het begeleiden bij het indienen van een aanvraag voor mediation als dat nodig is.

Bel ons: 033 43 42 342
Ma t/m vr | 08:30 - 17:30

of start de Chat »