lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Regels bij steigerrecht

Uw buurman wil op uw erf of in uw tuin komen, omdat hij bijvoorbeeld iets wil repareren aan zijn huis. U moet dit toestaan, dit recht van de buurman heet ‘steigerrecht’. Andersom heeft u steigerrecht op het erf van uw buren. Er horen wel regels bij dit recht.

Steigerrecht geldt ook als de buurman zijn huis uitbouwt, of een nieuw huis bouwt. De buurman mag alleen op uw erf komen als hij zich aan de volgende regels houdt:

  • Het werk kan alleen vanaf uw erf worden gedaan. Of het zou veel geld kosten om dit vanaf het eigen erf te doen
  • De buurman heeft ruim van tevoren gemeld dat hij op uw erf wil komen. Dat mag mondeling of met een briefje. Hij geeft dan aan hoe lang hij gebruik wil maken van uw erf, en hoe hij dit doet
  • Hij biedt aan om schade te vergoeden die u heeft doordat hij op uw erf komt. Hoeveel dit is hangt af van wat redelijk is, hoe lang de buurman op uw erf is en hoeveel last u ervan heeft

Weigeren steigerrecht

U moet een goede reden hebben om uw buurman te weigeren op uw erf te komen. Een probleem over steigerrecht is vaak persoonlijk, maar dat mag geen reden zijn het steigerrecht te weigeren.

U komt er samen niet uit

De buurman kan naar de rechter gaan. De rechter bepaalt dan of hij op uw erf mag komen, en hoeveel schadevergoeding hij eventueel moet betalen. U kunt ook naar de rechter gaan als u op het erf van de buurman wilt komen en u de gevraagde schadevergoeding te hoog vindt. Als u gelijk krijgt, betaalt de buurman de kosten van de rechtszaak.

Waar let de rechter op

Wilt u niet dat de buurman op uw erf komt, en komt de zaak voor de rechter? Dan let de rechter op deze zaken:

  • Wat is de situatie?
  • Hoeveel last heeft u van de buurman op uw erf?
  • En hoelang wil de buurman op uw erf komen?
  • Wat zijn de belangen?
  • Is uw belang om het gebruik van het erf te weigeren, groter dan het belang van de buurman om uw erf te gebruiken? Dan kunt u weigeren

Meer over erfscheiding

Wilt u weten hoe u erachter kan komen waar uw erfscheiding ligt om zo te kunnen bepalen wanneer u gebruik kan maken van uw steigerrecht? Lees hier meer over de regels van erfafscheiding en erfgrens.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Regels tuinmuur

 

Er staat een muur tussen uw tuin en de tuin van de buren. U wilt plantenbakken ophangen. Mag dat?

erfgrens regels

De regels rondom de erfgrens

Wilt u weten of u rondom de erfgrens bomen en struiken mag plaatsen? Of heeft u last van de beplanting van uw buren?

 
Onteigeningsprocedure

Onteigeningsprocedure

 

Als de gemeente uw grond nodig heeft, kan er een onteigeningsprocedure worden gestart. Wat dat betekent leest u hier.