
Conflict met een aannemer: lees deze tips
Leestijd: 3 minuten
Nederlanders die hun huis verbouwen, zijn in veel gevallen slecht op de hoogte van hun rechten. En dat is niet zonder risico! Regelmatig draait een verbouwing namelijk uit op een conflict met een aannemer. Benieuwd wat u in dit geval kunt doen? We zetten een aantal tips op een rijtje.
1. Een aannemer aansprakelijk stellen
U heeft een aannemer gevonden die voor u een mooie klus kan klaren. U kijkt uit naar de start van de verbouwing en waarschijnlijk nog meer naar het eindresultaat. Maar wat als de aannemer de klus niet goed afmaakt, of zelfs schade veroorzaakt? In dat geval kunt u de aannemer aansprakelijk stellen.
Dit kunt u zelf doen door een brief te sturen. Neem in deze brief een duidelijke termijn op waarbinnen de aannemer moet reageren. Beschrijf ook duidelijk een termijn in de brief waarbinnen u wilt dat de gebreken zijn hersteld. Mocht u geen reactie ontvangen? Neem dan contact op met de juristen van ARAG. Jullie overleggen dan samen de eventuele vervolgstappen. Lees meer over het aansprakelijk stellen van een aannemer.
2. Ontevreden over de werkzaamheden van een aannemer
Na een flinke verbouwing is de aannemer eindelijk klaar. Wat blijkt: er mankeert een hoop aan zijn werkzaamheden. Een vervelende constatering. U bent ontevreden en wilt dat de aannemer zo snel mogelijk zijn werkzaamheden hersteld.
Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het des te belangrijker dat u alle afspraken die u maakt met de aannemer zwart op wit zet. Een mondelinge overeenkomst is vaak lastiger om te bewijzen. Mochten de werkzaamheden van de aannemer uitdraaien op een conflict dan is het belangrijk om met zoveel mogelijk bewijs te komen. Leg dus zoveel mogelijk afspraken op papier vast en maak foto’s en filmpjes van de niet- of slecht uitgevoerde werkzaamheden. Hoe meer bewijs u verzamelt, hoe groter de kans om uw recht te halen.
3. Conflict meerwerk aannemer
Onze juristen horen het regelmatig: de prijs in de offerte is volgens een aannemer niet toereikend. Hij moet meer werkzaamheden uitvoeren die hij niet heeft begroot. Een aannemer kan aanspraak maken op betaling van meerwerk. Daar zijn wel regels aan verbonden. Hij mag de kosten alleen in rekening brengen als hij de opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de prijsverhoging die het gevolg is van het meerwerk. De opdrachtgever moet dus de gelegenheid krijgen om te beslissen of hij het meerwerk - ondanks de hogere prijs - door de aannemer wil laten uitvoeren.
Er geldt een uitzondering als de opdrachtgever de noodzaak van de prijsverhoging uit zichzelf had moeten begrijpen. Dit zal eerder aan de orde zijn bij een toevoeging aan de verbouwing dan bij een wijziging. In dat geval heeft de aannemer geen waarschuwingsplicht. Heeft u zelf een conflict met uw aannemer over meerwerk? Lees dan deze tips van vastgoed- en contractrecht jurist, Tom Hooyman.
Ook in het geval van meerwerk is het ontzettend belangrijk om dit schriftelijk vast te leggen. Zo voorkomt u een welles-nietes verhaal met de aannemer. Als u de volledige aanneemsom nog niet heeft betaald en u bent niet tevreden over zijn werkzaamheden? Betaal het overige gedeelte dan (nog) niet. Daarmee heeft u een voorsprong om af te dwingen dat de werkzaamheden naar tevredenheid worden afgemaakt.
4. Schade tijdens de verbouwing
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker tijdens een verbouwing. Heeft uw aannemer schade veroorzaakt tijdens de verbouwing en wil hij de schade niet herstellen? Maak dan foto’s van de schade en bewaar appjes en mailtjes waarin u de schade bespreekt met de aannemer.
Heeft u de aannemer in gebreke gesteld en lost hij de schade niet op? Dan kunt u in overleg met een ARAG-jurist een onafhankelijk expert inschakelen die de schade beoordeelt. De gebreken aan de werkzaamheden van de aannemer en de veroorzaakte schade tijdens de verbouwing mogen pas worden hersteld nadat het expertiserapport binnen is en de jurist aangeeft dat u een ander bedrijf mag inschakelen voor het herstellen van de schade en/of het afmaken van de werkzaamheden.
5. Aannemer komt afspraken niet na
Een ander probleem dat onze juristen vaak tegenkomen, is een aannemer zijn afspraken niet nakomt. Het overkwam ook Hanna. Zij vertelt in haar verhaal hoe zij samen met jurist Charlotte Stassen een procedure startte tegen een aannemer die haar tuin volledig verprutste en zijn afspraken niet nakwam. Lees meer.
Het verhaal van Hanna komt helaas vaker voor. Onze juristen horen regelmatig dat dat aannemers een grove schatting van de kosten geven, maar verder niks zwart op wit zetten. Dit is niet alleen een probleem voor de aannemer, maar ook voor u als opdrachtgever. Als een aannemer zijn werkzaamheden niet afmaakt, of als hij niet meer op komt dagen, zorg er dan net als Hanna voor dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt. Bewaar appjes, mailtjes en foto’s, waarin u aangeeft dat de aannemer zijn afspraken niet nakomt.
6. Tips voor het kiezen van een aannemer
Wilt u een aannemer, loodgieter of klusjesman inschakelen voor uw verbouwing? Maar weet u niet of u met een betrouwbare partij te maken hebt? Voorkom problemen door onderstaande tips te lezen: