
Wat is een onteigeningsprocedure?
Soms wil de overheid, bijvoorbeeld de gemeente, grond van u gebruiken. Bijvoorbeeld om een weg aan te leggen. Dan onderhandelt de gemeente met u om de grond te kopen. Als u er samen niet uitkomt, start de gemeente een onteigeningsprocedure. Dit betekent dat de gemeente uw grond mag gaan gebruiken. De rechter beslist hoeveel schadevergoeding u hiervoor krijgt.
De overheid mag dit alleen als het nodig is voor de inwoners. Of als het belangrijk is dat de gemeente de grond gebruikt. Bijvoorbeeld als er een weg of een spoorlijn aangelegd wordt.
Een onteigeningsprocedure is ingewikkeld. Het is goed om onze juridische specialisten om hulp te vragen als u te maken krijgt met een onteigeningsprocedure.
Een onteigeningsprocedure bestaat uit twee delen
Meestal bestaat de onteigeningsprocedure alleen uit de administratieve procedure. Maar als u er samen niet uit kunt komen zal er ook een gerechtelijke procedure volgen.
Administratieve procedure
De Rijkswaterstaat maakt een ontwerpbesluit voor de onteigening. Dit ontwerpbesluit ligt zes weken ter inzage op het gemeentehuis. Iedereen die er een belang bij heeft, mag zijn of haar mening geven over het ontwerpbesluit. Daarna stuurt de gemeenteraad het besluit naar de Minister van Ruimtelijke Ordening.
Gerechtelijke procedure
Keurt de minister het besluit goed? Dan gaat de gemeente eerst weer met u onderhandelen. Als u er nog steeds niet uitkomt, gaat de gemeente naar de rechter. U krijgt dan een dagvaarding (oproep) om voor de rechter te verschijnen. De rechter luistert naar uw verhaal en naar het verhaal van de gemeente. De rechter beslist definitief dat de gemeente uw grond mag gebruiken, en hoeveel schadevergoeding u hiervoor krijgt.
Schadevergoeding niet alleen voor de grond
Naast een bedrag voor de grond krijgt u een vergoeding voor alle kosten die u moet maken door de onteigening. Denk aan verhuiskosten, herinrichtingskosten, advocaatkosten en belastingschade.
Niet eens met de vergoeding?
De rechter heeft een beslissing gemaakt waar u het niet mee eens bent. Dan kunt u in cassatie gaan bij de Hoge Raad.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen als u op de button "social media activeren" klikt kan er een verbinding gemaakt worden met sociale netwerken. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.