lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Gemeenschappelijk eigendom

Met het mooie weer trekken veel mensen naar buiten. Tuinstoelen worden uit de schuur gehaald en tuinen worden verfraaid met bloemen en planten. Schuttingen en muren zijn dankbare objecten om voorwerpen aan te bevestigen. Vaak is zo’n schutting of muur gemeenschappelijk eigendom van buren. Maar dat is niet altijd zo. En dan is het de vraag of je aan de schutting of de muur van de buren voorwerpen mag bevestigen. Niet iedereen vindt het namelijk leuk dat zijn schutting of muur gebruikt wordt als plantenrek. Hoe zit dit?

Aan een schutting of muur in eigendom van uw buren, mag u geen voorwerpen vastmaken

Kijkend naar de wet geldt als hoofdregel dat u geen voorwerpen vast mag maken aan en muur of schutting die eigendom is van de buren. Wilt u dit wel doen? Dan moet u hier toestemming voor vragen.

Geen schade of hinder? Dan wordt gebruik van een muur of een schutting soms toegestaan

Over het gebruik van een schutting of een muur zijn al veel rechtszaken gevoerd. Zo ook in 2012. Inzet van deze rechtszaak was een pergola, een betonijzeren rek en een aantal hangpotten. De ene buurman had deze voorwerpen, zonder toestemming aan de muur bevestigd die eigendom van de buurman was. Deze wilde op zijn beurt dat de buurman deze voorwerpen weg zou halen. De rechter besloot dat de muur dan wel privé- eigendom was maar dat dit in dit geval niet betekent dat de andere buurman hier geen gebruik van mag maken. De rechter gaf aan dat het niet ongebruikelijk is dat een dergelijke muur door de eigenaar van de aangrenzende woning wordt gebruikt om daar beplanting tegenaan te zetten of bescheiden voorwerpen aan op te hangen. Voorwaarde is dan wel dat er geen hinder of schade ontstaat.

Een zaak over een fietsenschuur

Over een tegen de privé-muur geplaatst fietsenschuurtje is eveneens geprocedeerd. In deze zaak was de rechter van oordeel dat een fietsenschuurtje tegen de privé-muur aan mocht staan. Hierbij speelde mee dat het schuurtje geen schade aan de muur veroorzaakte én dat het schuurtje er al bijna tien jaar stond voordat de buurman ging klagen.

Overleg met de buren en voorkom ruzie

Het is natuurlijk altijd het beste als je eerst met je buren overlegt voordat je iets aan een schutting of muur ophangt. Ook al mag het in sommige gevallen wel. Het kan zijn dat de buren dat niet willen. Probeer daar begrip voor op te brengen om de verstandhouding goed te houden. Mocht u er niet uitkomen met uw buren en heeft u behoefte aan meer duidelijkheid omtrent uw rechten en regels, neem dan contact met ons op.

Martine Kleefman

Martine Kleefman

Blog-Martine-Kleefman

Mijn hart ligt bij de behandeling van burenzaken. Juist omdat het hierbij niet alleen om de juridische, maar des te meer over de emotionele kant van een zaak gaat.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Regels tuinmuur

 

Er staat een muur tussen uw tuin en de tuin van de buren. U wilt plantenbakken ophangen. Mag dat?

erfgrens regels

De regels rondom de erfgrens

Wilt u weten of u rondom de erfgrens bomen en struiken mag plaatsen? Of heeft u last van de beplanting van uw buren?

 

Is er een vergunning voor het bouwwerk?

Uw garage op het achtererf verbouwen tot een woonvoorziening? Dat kan meestal niet zomaar. Lees het hier!