
Steeds meer Nederlanders ervaren geluidsoverlast
Leestijd: 1½ minuut
Steeds meer Nederlanders ervaren geluidsoverlast. De afgelopen drie jaar is het aantal meldingen met maar liefst tien procent gestegen. Er wordt vooral geklaagd over harde muziek, feestjes in de tuin en herrie op het balkon. Dit bericht verbaast mij niet. Bij ARAG worden er jaarlijks honderden zaken gemeld over overlast van de buren. Het is soms moeilijk om te beoordelen waar het probleem ligt. Is er nu echt sprake van (forse) geluidsoverlast of moet de buurman gewoon niet zo zeuren? Of allebei?
Wat zegt de rechter?
Soms wordt de rechter ingeschakeld om deze moeilijke vragen te beantwoorden. Hij of zij geeft dan een oordeel over de vraag of de overlast nog aanvaardbaar is of écht niet door de beugel kan. En dan gaat het over van alles: van windgongen tot blaffende honden, van rook van houtkachels tot geluidsoverlast door het lopen op parket en overlast van buiten-spelende kinderen of nachtelijk geschuif met meubels. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel eens een rechtszaak over gevoerd.
Casus: twintig windgongen in de tuin
Ik noemde al als voorbeeld dat mensen klagen over het geluid van windgongen. Een man had namelijk twintig ‘windgongen, bellen en overig geluid producerende objecten’ in zijn tuin hangen. Zijn buurman stoorde zich hieraan en startte een zaak, want de vele windgongen maakten een zeer storend geluid waarmee zijn rust werd verstoord.
Hinder hoort erbij
De rechter oordeelde dat buren in het algemeen enige mate van hinder van elkaar moeten verdragen. Zeker in Nederland waar veel mensen dicht op elkaar wonen, kan je niet verwachten dat het altijd stil is. Bovendien heb je niets te zeggen over hoe je buurman zijn of haar tuin inricht, uitzonderingen daargelaten.
Dit geval was één van die uitzonderingen. Twintig windgongen, dat vond deze rechter te veel. Vooral ook omdat ze de hele dag door geluid maken en door elkaar heen vals klinken. De buurman moest ze, op twee na, verwijderen.
Bij ARAG werken juristen die gespecialiseerd zijn in burenrecht. Zij behandelen ook zaken over overlast. Heeft u vragen over overlast? De juristen van ARAG beantwoorden die graag.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.