Leestijd: 1½ minuut

Het klinkt logisch: studeren vergroot je kans op een baan. Maar mag u zomaar een opleiding volgen als u een uitkering ontvangt? Het antwoord is nee! Hier zijn strikte regels aan verbonden. Iedere uitkering heeft zijn eigen regels. Belangrijk is dan ook dat u eerst contact opneemt met het UWV of de gemeente, voordat u aan uw studie of opleiding begint.

Uitkering via UWV

Ontvangt u een uitkering van het UWV? Dan geldt de hoofdregel dat een studie je zoektocht naar een nieuwe baan niet in de weg mag staan. Vindt het UWV dat u de opleiding nodig heeft? Dan kan het UWV afspraken met u maken over de voorwaarden. Denkt u hierbij aan afspraken over de duur van de opleiding en uw sollicitatieactiviteiten.

In de bijstand? Let op of u recht heeft op studiefinanciering

Heeft u een bijstandsuitkering? En heeft u nog recht op studiefinanciering? Dan kan het zomaar zijn dat u verplicht bent om te gaan studeren. In dat geval kan de gemeente uw uitkering zelfs beëindigen. Heeft u geen recht meer op studiefinanciering? Dan geldt de hoofdregel: werk voor opleiding. Een opleiding mag het vinden van werk dus niet in de weg staan. Overlegt u dan eerst met de gemeente over de mogelijkheden.

Krijgt u studiekosten vergoed?

De kosten voor een opleiding moet u meestal zelf betalen. Het UWV en de gemeente hebben een beperkt budget om studiekosten te vergoeden. Zij zetten het geld dan ook alleen in als een opleiding noodzakelijk is om u aan het werk te krijgen. U kunt een vergoeding van de studiekosten helaas niet afdwingen.

Overleg met uw uitkeringsinstantie

Kortom, om te studeren naast een uitkering moet u eerst een studie doen naar alle regels. Ik adviseer u om met het UWV of de gemeente te overleggen voordat u aan een studie of opleiding begint. Maak samen duidelijke afspraken en laat deze op papier zetten. Begint u toch alvast met uw studie, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor uw uitkering. Zorg dat dit u niet overkomt.

Ilse Geubbels - Jurist Sociaal Zekerheisrecht

Ilse Geubbels

Voor veel mensen is het een emotionele ervaring als ze problemen hebben met de gemeente, het UWV of de SVB. Daarom begeleid ik hen zorgvuldig en ga ik voor maximaal resultaat!