
Geschorst of op non-actief gesteld, wat nu?
Leestijd: 1 minuut
U mag tijdelijk niet meer op het werk komen, dit kan uw goede naam aantasten. Uw werkgever moet bij een schorsing zeer zorgvuldig handelen. U heeft in principe recht op doorbetaling van uw loon gedurende de schorsing.
Wat is een schorsing?
Als u geschorst wordt, dan mag u tijdelijk niet meer aan het werk. Hier moet een hele goede reden voor zijn. Bijvoorbeeld als uw werkgever vermoedt dat er een dringende reden voor ontslag is, zoals fraude of diefstal. Tijdens de schorsing kan de werkgever een onderzoek doen.
Wat is een non-actiefstelling?
De termen ‘non-actiefstelling’ en ‘vrijstelling van werkzaamheden’ worden vaak naast en door elkaar gebruikt en staan niet in de Wet. Wel kan er een regeling zijn opgenomen over schorsing en non-actiefstelling in de cao of arbeidsovereenkomst.
Schorsing |
disciplinaire maatregel. Denk aan het vermoeden van fraude of diefstal |
Non-actief stelling |
Vrijstelling van werkzaamheden. Bijvoorbeeld om ruimte te bieden bij het vinden van een nieuwe baan bij ontslag. |
Wat zijn de verantwoordelijkheden van uw werkgever?
Een schorsing is een zware maatregel, daarom moet uw werkgever zorgvuldig handelen. Hij moet de reden van uw schorsing schriftelijk melden en de verdere procedure uitleggen. Ook moet hij u een indicatie geven van de periode van schorsing en wat er daarna gaat gebeuren.
Wat kunt u zelf doen bij een schorsing?
Protesteer meteen schriftelijk tegen de schorsing en geef hierbij aan dat u wilt werken. Weigert uw werkgever u toe te laten, dan kunt u een kort geding aanspannen. Daarmee vraagt u aan de rechter om uw werkgever te verplichten u toe te laten op het werk.
- Download deze voorbeeldbrief.
- Pas hem aan naar uw situatie.
- Verstuur de brief.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.