lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Wijziging in rooster

Stel: u werkt al jaren van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur als callcentermedewerker. Dit kan betekenen dat deze werktijden een verworven recht zijn geworden. Het is als het ware onderdeel geworden van uw arbeidsovereenkomst. Maar dat u altijd op die basis heeft gewerkt, wil nog niet zeggen dat hiermee uw werktijden voor altijd vastliggen. Uw werkgever mag uw werktijden veranderen. Hier moet hij wel een goede reden voor hebben en de aanpassing in het rooster moet redelijk zijn. Uw werkgever moet rekening houden met de belangen van u als werknemer.

Nu blijkt dat op zaterdag meer telefoontjes binnen komen dan op andere dagen. Uw werkgever wil daarom een aanpassing doen in de roosters. Hij wil dat alle medewerkers een keer in de maand op zaterdag gaan werken. Moet u hier in mee gaan, of kunt u weigeren om op zaterdag te werken?

Arbeidsvoorwaarde of niet?

Werktijden kunnen mondeling afgesproken worden. Maar als uw werktijden schriftelijk in uw arbeidsovereenkomst zijn opgenomen, zijn ze onderdeel van de gemaakte afspraken; uw arbeidsvoorwaarden. Dan staat u iets sterker dan wanneer dit alleen mondeling is afgesproken.

Is de roosterwijziging noodzakelijk en redelijk?

Kondigt uw werkgever een wijziging van werktijden aan? En staat er een wijzigingsbeding in uw contract? Dan moet uw werkgever een zwaarwichtige reden hebben voor deze aanpassing aan het rooster. De belangen van u als werknemer en die van uw werkgever worden dan juridisch tegen elkaar afgewogen.

Wordt er een wijziging van de werktijden aangekondigd en is er geen wijzigingsbeding in uw contract opgenomen? Dan wordt er beoordeeld op het volgende:

  • Zijn uw werktijden aan te merken als een arbeidsvoorwaarde?
  • Is de wijziging nodig vanwege een veranderde situatie?
  • Is het voorstel van uw werkgever redelijk?
  • Mag van u als werknemer verwacht worden dat u het voorstel accepteert?

Moet u de roosterwijziging accepteren?

In bovenstaand voorbeeld is het zeer waarschijnlijk dat u de aanpassing moet accepteren. Uw werkgever lijkt een zwaarwegende reden te hebben en zal waarschijnlijk bewijs laten zien dat er een verschuiving is in de momenten wanneer telefoontjes binnenkomen. Hij zal uitleggen dat extra personeel inzetten geen optie is, omdat er op andere momenten juist minder werk is. Als het op een rechtszaak aankomt, staat hij hiermee sterk.

Rechtsbijstand Verzekerd Online

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten

Meer over arbeidsovereenkomst

schade tijdens werk

Schade tijdens het werk

 

Het kan gebeuren dat u tijdens werk schade veroorzaakt aan spullen van uw werkgever, een collega of een klant.

Concurrentiebeding

Concurrentiebeding

 

U heeft een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst. Waar moet u op letten en rekening mee houden?

 
Opleiding stoppen

Opleiding tussentijds stoppen

 

Kunt u een opleiding bij een particuliere opleider tussentijds stoppen? Lees in dit blog waar u op moet letten.