lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Het veroorzaken van schade

Een oud gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Ook tijdens het werk zit een ongeluk in een klein hoekje. Het kan zomaar gebeuren dat u tijdens de uitvoering van uw werkzaamheden schade veroorzaakt aan spullen van uw werkgever, een collega of een klant. Hoe voorzichtig u ook bent. Wie moet die schade vervolgens betalen?

Een praktijkvoorbeeld

U heeft een baan waarvoor u het hele land door moet en u zit dan ook veel op de weg. Terwijl u bij een klant parkeert ziet u een paaltje over het hoofd en u merkt het pas als het te laat is. Resultaat: een flinke scheur in de achterbumper van uw bedrijfsauto. Uw werkgever wil de gemaakte schade op u verhalen en houdt het in op uw salaris. Mag uw werkgever dit zomaar doen?

Opzet of bewuste roekeloosheid

Als u tijdens uw werk schade veroorzaakt, is uw werkgever hiervoor in eerste instantie aansprakelijk. Hier bestaat een uitzondering op. Als de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid, dan bent u als werknemer zelf aansprakelijk voor de schade. Van ‘opzet’ is sprake als u de schade expres hebt veroorzaakt en van ‘bewuste roekeloosheid’ is sprake als u bewust bepaalde risico’s hebt genomen die hebben geleid tot de schade. Hier zal niet zomaar sprake van zijn. Uw werkgever moet bewijzen dat u zich bewust was van het risico en dat u zich realiseerde dat daardoor schade kon ontstaan.

Uitzonderingen waarbij werkgever niet aansprakelijk is

Er zijn een paar uitzonderingen op de regel. Uw werkgever mag schriftelijk met u afspreken dat u wel zelf voor schade aansprakelijk bent. Maar dan alleen voor zover u daarvoor verzekerd bent. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u uw eigen auto gebruikt voor het werk. Ook op basis van de omstandigheden kan er een uitzondering gelden, zoals bij verkeersboetes. Die mag uw werkgever op u verhalen, tenzij uw werkgever er zelf voor verantwoordelijk is dat er een boete is opgelegd.

Hoe zit het met eigen risico in het praktijkvoorbeeld?

Terug naar het praktijkvoorbeeld. Als u tijdens werktijd per ongeluk een paaltje raakt, mag uw werkgever deze schade dus niet zomaar op u verhalen. Ook niet als er sprake is van een zogenaamd ‘eigen risico’, bijvoorbeeld bij uw leaseauto. Daar gaat het in de praktijk regelmatig fout. Dit eigen risico wordt namelijk vaak ten onrechte ingehouden op het salaris. Is de schade veroorzaakt in uw privétijd? Dan mag een werkgever de schade wel verhalen, maar niet meer dan het eigen risico.

Alex Kloet

Alex Kloet - Jurist Arbeidsrecht

Met veel plezier sta ik klanten met raad en daad bij, om zo het maximale resultaat te behalen

Juridische hulp nodig?

Heeft u schade veroorzaakt op uw werk en geeft uw werkgever aan dat zij (een deel van de) schade op u wil verhalen? Neem dan contact op met ons en dan kijken we samen wat wij voor u kunnen betekenen.

Meer over arbeidsovereenkomst

twee banen

Twee banen tegelijk

 

Weet u waar u rekening mee moet houden? Wij zetten de meestgestelde vragen en antwoorden graag voor u op een rij.

Opleiding stoppen

Opleiding tussentijds stoppen

 

Kunt u een opleiding bij een particuliere opleider tussentijds stoppen? Lees in dit blog waar u op moet letten.

Concurrentiebeding

Concurrentiebeding

 

U heeft een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst. Waar moet u op letten en rekening mee houden?