lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Opleiding tussentijds stoppen

Bij bedrijven als de LOI, NCOI, Scheidegger en Capabel kunt u veel verschillende opleidingen volgen. Soms kan dat thuis en soms gaat het om een klassikale opleiding. Maar wat als de opleiding niet bevalt en u voortijdig wilt stoppen?

Veel opleiders blijken vaak te veel kosten in rekening te brengen. Er wordt dan verwezen naar algemene voorwaarden. Op basis van die voorwaarden moeten dan vaak kosten worden betaald voor diensten die helemaal niet zijn afgenomen. In dit blog leg ik u uit hoe het zit.

Overzicht van de belangrijkste regels

  • Stoppen met de opleiding

Een overeenkomst tussen een particulier en een opleider zoals de LOI of NCOI wordt juridisch een ‘overeenkomst van opdracht’ genoemd. Zo’n overeenkomst mag u op grond van de wet altijd opzeggen. U hoeft niet uit te leggen waarom u dat wilt. Als u opzegt; hoeft u geen boete of schadevergoeding te betalen.

  • Kosten die u wel moet betalen

Wel moet u een redelijk loon en onkosten vergoeden aan de opleider. Bij een redelijk loon moet u denken aan de lessen die u wel gevolgd heeft tot aan het moment van (bewijsbare) opzegging. Dat betekent dat u in principe niet hoeft te betalen voor de lessen vanaf het moment dat opgezegd is. Bij het bepalen van de kosten moet de opleider aantonen welke kosten daadwerkelijk gemaakt zijn. Deze moet u vervolgens betalen.

  • Algemene voorwaarden

In de praktijk blijkt dat er allerlei algemene voorwaarden worden gehanteerd waarbij tussentijdse opzegging onmogelijk wordt gemaakt. En dat soms wel het volledige lesgeld of een deel daarvan moet worden betaald. Deze algemene voorwaarden zijn vaak helemaal niet toegestaan en zijn onredelijk op grond van de wet. Als dat het geval is, zijn deze voorwaarden vernietigbaar en kan de opleider daar geen beroep op doen. U kunt dan vaak ook achteraf onder deze voorwaarden uitkomen.

Dit betekent voor u dat:

  • De overeenkomst altijd kan worden opgezegd
  • U geen schadevergoeding hoeft te betalen
  • De opleider wel recht heeft op een redelijk loon en vergoeding van onkosten

ARAG in de media

ARAG heeft meegewerkt aan een nieuwsitem van RTL Nieuws over de (onterechte) kosten die onderwijsinstellingen in rekening brengen. Naar aanleiding daarvan heeft RTL Nieuws veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp online gezet.

Esther Brouwer-van Vliet

Opleiding stoppen

Ik behandel zaken binnen het personen/familierecht en onderwijsrecht. Maar u kunt mij ook op andere terreinen treffen. Deze afwisseling past bij mij. In elke zaak streef ik het beste resultaat na.

Juridische hulp nodig?

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten? Of heeft u juridische hulp nodig? U kunt hierover contact opnemen met ons.

Meer over arbeidsovereenkomst

Regels uitzendovereenkomst

Werken als uitzendkracht

 

Werkt u als uitzendkracht? Dan hebt u een uitzendovereenkomst. Wat houdt dit precies in?

inzage personeelsdossier

Inzage personeelsdossier

 

Alles over uw contract wordt in een personeelsdossier vastgelegd. Lees hier welke informatie u wel en niet mag zien.

twee banen

Twee banen tegelijk

 

Weet u waar u rekening mee moet houden? Wij zetten de meestgestelde vragen en antwoorden graag voor u op een rij.