lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

De eigenaar van een bestelauto meldt een schade bij ARAG. Hij reed in Amsterdam rond het middaguur bij groen licht de kruising op. Er volgt een botsing met een volwassen fietser die bij rood licht de weg overstak. De bestelbus heeft schade. Daarnaast had de fietser lichte letselschade opgelopen, doordat hij met zijn hoofd op de voorruit was geklapt. Tegenover de politie verklaarde de fietser dat hij inderdaad door rood ging, maar geen idee had waarom hij bij rood toch was overgestoken. Na een alcoholtest bleek dat de man te veel gedronken had. Ook had de man een sterke wietlucht om zich heen hangen.

Fietser aansprakelijk stellen

Ik stelde de fietser aansprakelijk en eiste dat de fietser 75% van de schade aan de bestelauto zou betalen. Uiteraard hield ik rekening met artikel 185 WVW. Het artikel dat aangeeft dat je als gemotoriseerde rekening moet houden met fouten van fietser en voetgangers. In dit geval vond ik echter dat de fietser het meest te verwijten viel, omdat hij onder invloed was en vlak voor de auto de weg over stak. De fietser was niet verzekerd en werd bijgestaan door een advocaat. Die meende dat de fietser maar 25% van de schade hoefde te betalen en de automobilist dus 75%. Wij kwamen er niet uit dus ik besloot de fietser te dagvaarden.

Rechter beslist in het voordeel van automobilist

De advocaat van de fietser diende een tegeneis in. Tijdens de zitting stelde de rechter dat de fietser het meest te verwijten viel en kwam uit op een verdeling van 90/10 in het nadeel van de fietser. De fietser moest dus 90% van de schade aan de bestelauto vergoeden. Omdat de automobilist geen beroep op overmacht kon doen, zou de fietser normaal gesproken 50% vergoed krijgen (conform Arrest Hoge Raad). Maar doordat vast stond dat de fietser onder invloed was - en daarmee artikel 8 WVW had overtreden - verloor hij de gebruikelijke billijkheidscorrectie en moet hij het doen met 10% vergoeding.

Henri van Hunnik

Henri van Hunnik - Verkeersexpert

Henri-van-Hunnik-verkeersexpert

Verkeersrecht is mijn passie. Voor een klant alles uit de zaak halen wat erin zit, desnoods met een procedure. Daar ga ik voor!

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over reizen en verkeer

In beroep tegen verkeersboete

Bezwaar maken tegen een verkeersboete

Heeft u een boete gekregen voor een verkeersovertreding? En bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken bij de officier van justitie.

Rijbewijs ingevorderd

Uw rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

 

Lees hier hoe u in vijf stappen uw rijbewijs terug kunt krijgen.

 
Ongeschiktheid na ongeval

Ongeschiktheid na een verkeersongeluk

Heeft u een verkeersongeluk gehad? Dan kan het zijn dat er een onderzoek komt om te beoordelen of u geschikt bent om te autorijden.