lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

In 5 stappen uw rijbewijs terug

Als u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt kan de politie uw rijbewijs invorderen. Bij een ingevorderd rijbewijs wordt een proces in gang gezet. Het verloop en bijbehorende stappen om uw rijbewijs terug te krijgen leest u hieronder.

Stap 1: van politie naar officier van justitie

Bij invordering stuurt de politie uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Binnen 10 werkdagen moet de officier van justitie beslissen of u uw rijbewijs terug krijgt. Valt de 10e dag op een feestdag, of in het weekend? Dan wordt de beslistermijn verlengd. Hoort u binnen 10 dagen niets van de officier van justitie, dan moet u uw rijbewijs terug krijgen.

Let op: u mag geen enkel motorvoertuig besturen zolang uw rijbewijs is ingevorderd. Ook geen scooter of bromfiets.

Stap 2: verzoek om teruggave rijbewijs

Brief aan officier van justitie

U bent het niet eens met de invordering van uw rijbewijs. Stuur binnen 10 dagen een brief aan de officier van justitie en probeer de beslissing te beïnvloeden. Verzoek schriftelijk om teruggave van uw rijbewijs. Geef goed aan waarom u het niet eens bent met de invordering en bewaar een kopie voor uzelf.

Krijgt u uw rijbewijs terug, en mag u weer rijden? Dit betekent niet dat de zaak is afgehandeld. Soms laat de officier van justitie de zaak alsnog voor de rechter komen in plaats van dat hij u een boete of transactie oplegt.

Klaagschrift aan de rechter

De officier van justitie besluit uw rijbewijs in te houden. U kunt een klaagschrift sturen aan de rechter. Geef hierin duidelijk aan waarom u het niet eens bent met de beslissing. Leg ook uit waarom u uw rijbewijs terug wilt. Een klaagschrift kunt u maar eenmalig indienen.

Voor meer informatie over het indienen van een klaagschrift kijkt u op de website van het Openbaar Ministerie.

Stap 3: zitting bij de rechter

U wordt opgeroepen op de zitting te verschijnen. De rechter bespreekt uw klaagschrift tijdens de zitting. Meestal doet de rechter meteen mondeling uitspraak. Deze uitspraak is voorlopig. U krijgt de uitspraak schriftelijk toegestuurd.

Beslist de rechter dat u uw rijbewijs terugkrijgt dan stuurt de officier van justitie dit naar u op. Als u het rijbewijs heeft ontvangen mag u weer rijden.

Stap 4: in hoger beroep gaan

Bent u het niet eens met de voorlopige beslissing van de rechter? Ga binnen 14 dagen na de uitspraak in cassatie (hoger beroep) bij de Hoge Raad. Zij beslissen of het recht juist is toegepast en doen inhoudelijk geen uitspraak over uw zaak. De officier van justitie kan ook in cassatie gaan binnen 14 dagen na de uitspraak. In dat geval krijgt u hier bericht van.

Stap 5: de strafprocedure

De officier moet binnen 6 maanden na de invordering van uw rijbewijs een rechtszaak starten. U krijgt hiervoor een dagvaarding. De rechter beoordeelt welke straf u krijgt. Wordt uw zaak niet binnen 6 maanden behandeld, dan moet u uw rijbewijs terugkrijgen.

De rechter beslist bij de rechtszaak of u uw rijbewijs kwijt bent. U kunt ook een rijontzegging krijgen van de rechter. U mag dan voor een bepaalde tijd niet autorijden. De tijd dat uw rijbewijs is ingenomen telt mee.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over reizen en verkeer

Ongeval fietser

Ongeval met fietser onder invloed

U heeft een ongeval gehad met een fietser die onder invloed van alcohol en/of drugs was. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Door rood rijden

Door rood licht rijden

 

Een verhaal uit de praktijk. Verkeersexpert Henri van Hunnik verteld een verhaal uit de praktijk waarin zijn cliënt werd aangereden door iemand die door rood reed. Lees hier hoe hij deze zaak won.

Ongeschiktheid na ongeval

Ongeschiktheid na een verkeersongeluk

Heeft u een verkeersongeluk gehad? Dan kan het zijn dat er een onderzoek komt om te beoordelen of u geschikt bent om te autorijden.