lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2½ minuut

U rijdt te hard, door rood licht of uw voertuig voldoet niet aan de geldende eisen. Voor overtredingen in het verkeer kunt u een boete krijgen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken (in beroep gaan) bij de officier van justitie.

De keus is aan u, betalen of bezwaar maken

De verkeersboete ziet er sinds 2017 anders uit. Op de website van het CJIB kunt u zien hoe deze er nu uitziet. Bij de boete worden ook administratiekosten in rekening gebracht door de overheid. De kosten voor deze administratiekosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 was dat €9,-.

Bent u het niet eens met de verkeersboete, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit moet u binnen 6 weken doen.

Bezwaar maken voor verschillende soorten boetes

Bij het bezwaar maken is het van belang dat u weet welk soort boete u heeft gekregen. De stappen die u moet ondernemen hiervoor zijn verschillend. Er zijn drie verschillende boetes:

Een Wet Mulder boete: voor de lichtere verkeersovertredingen, te herkennen aan de letter M op de beschikking


Voor een lichte verkeersovertreding kunt u een administratieve boete opgelegd krijgen. De hoogte van de boete hangt af van de situatie.

Denkt u dat u onterecht een Wet Mulder boete heeft ontvangen? Stuur dan uw *boete in via Appjection. De juristen van Appjection verlenen juridische bijstand rondom het bezwaar maken tegen een (onterechte) boete. Deze **service is gratis, ook als u niet bij ARAG verzekerd bent.

ARAG werkt samen met Appjection. Wilt u meer weten over deze service? Klik dan hier voor meer informatie.

* De service van Appjection geldt bij een Wet Mulder boete (herkent u aan de letter M) en een parkeerboete van de gemeente. ** Dit is een service die we buiten de dekking van uw verzekering bieden.

Een transactievoorstel: voor de zwaardere verkeersovertredingen, te herkennen aan de letter T op de beschikking

De politie of het Openbaar Ministerie verdenkt u van een zwaardere verkeersovertreding. Bijvoorbeeld een flinke snelheidsovertreding, of u bent onder invloed de auto in gestapt. De officier van justitie kan dan een transactievoorstel doen.

Het betalen van dit voorstel voorkomt een gang naar de rechter. Let wel op, u kunt na het betalen hiervan niet meer tegen het voorstel in gaan. Bent u het niet eens en weigert u het bedrag te betalen? Volg dan deze stappen:

 • Weiger te betalen

  Als u het voorgestelde bedrag niet betaalt, ontvangt u een tweede transactievoorstel of een dagvaarding.
 • U ontvangt een tweede transactievoorstel

  Ontvangt u een tweede transactievoorstel dan heeft u weer de keuze om het bedrag te betalen of niet. Als u weigert te betalen, ontvangt u een dagvaarding.
 • Dagvaarding

  In de dagvaarding staat waarom, waar en wanneer u voor de rechter moet komen. Bent u niet aanwezig, dan doet de rechter alsnog een uitspraak.
 • Ga naar de zitting

  Als u naar de zitting gaat, kunt u uw verhaal vertellen en de rechter proberen te overtuigen. Zorg voor zo veel mogelijk bewijzen. Als u een advocaat wilt meenemen mag dit, het is niet verplicht.

Een parkeerboete: naheffing op parkeerbelasting bij het niet of onvoldoende betalen van parkeergeld

Meestal stuurt de gemeente u deze boete. De boete accepteert u door te betalen. Bent u het niet eens en wilt u bezwaar maken, volg dan onderstaande stappen. Soms krijgt u een parkeerboete in de vorm van een Wet Mulder boete. Dit ziet u aan de letter M op de boete. Volg dan het stappenplan als bij Wet Mulder is beschreven.

 • Dien uw bezwaar in

  Geef binnen 6 weken na de datum van de brief aan waarom u het niet eens bent met de parkeerboete. Dit bezwaarschrift stuurt u naar het adres dat op de boete staat. Als u bewijzen heeft, stuur deze dan mee. Denk aan foto’s, parkeerbonnetjes of verklaringen van getuigen.
 • Uw bezwaar wordt afgewezen

  Binnen 6 weken na de datum van de beslissing op uw bezwaarschift kunt u een beroep indienen. Dit doet u bij de belastingkamer van het gerechtshof.

Onterechte boete? Wij helpen u verder!

ARAG werkt samen met Appjection. Upload een foto van uw boete, beantwoord enkele simpele vragen en binnen 24 uur beoordeelt een jurist uw aanvraag. Deze service geldt alleen bij een Wet Mulder boete. Iedereen kan gratis gebruikmaken van deze service, ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Meer over reizen en verkeer

Door rood rijden

Door rood licht rijden

 

Een verhaal uit de praktijk. Verkeersexpert Henri van Hunnik verteld een verhaal uit de praktijk waarin zijn cliënt werd aangereden door iemand die door rood reed. Lees hier hoe hij deze zaak won.

Ongeval fietser

Ongeval met fietser onder invloed

U heeft een ongeval gehad met een fietser die onder invloed van alcohol en/of drugs was. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Ongeschiktheid na ongeval

Ongeschiktheid na een verkeersongeluk

Heeft u een verkeersongeluk gehad? Dan kan het zijn dat er een onderzoek komt om te beoordelen of u geschikt bent om te autorijden.