lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Heeft u een ongeluk in het verkeer? Vaak raakt dit u in de portemonnee vanwege schade. Daarnaast wordt u soms ook geconfronteerd met onderzoekskosten. Dit onderzoek wordt ingezet om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden. Hierbij wordt het rijbewijs soms ingenomen. En dan heb ik het niet over de situatie waarin u gedronken heeft. Hoe zit dit?

Een ongeluk bij een ongeluk

Het overkomt cliënten van mij. De politie komt na het ongeluk ter plaatse, terwijl u nog niet helemaal scherp bent na de klap. De politie maakt proces-verbaal op en vertrekt. Later krijgt u een brief van het CBR dat er een onderzoek naar uw geschiktheid om te rijden opgelegd wordt. En of u óók in de tussentijd het rijbewijs op wilt sturen. Vanaf dat moment mag u niet meer autorijden.

Onderzoek of u in staat bent om goed auto te rijden

De Wegenverkeerswet regelt dat als er een vermoeden is van ongeschiktheid het CBR kan besluiten u een onderzoek op te leggen. Dit vermoeden wordt vaak vastgesteld door de politie na een ongeluk. Als de politie een proces-verbaal opmaakt dan mag het CBR er in principe op vertrouwen dat dit de waarheid is. Het vermoeden van ongeschiktheid is een lage drempel en de rechter volgt dit oordeel vaak. De kosten van het onderzoek betaalt u zelf. Daarnaast moet u ongeveer €400,- betalen aan het CBR voor het opleggen van het onderzoek. Dit is wettelijk vastgelegd.

Uw rijbewijs kan direct ingenomen worden

In sommige gevallen schorst het CBR uw rijbewijs in afwachting van de uitslag van het onderzoek. Het kan ook zijn dat de politie uw rijbewijs al ter plaatse inneemt. Een veelgebruikte reden voor het schorsen: dat er een duidelijke aanwijzing is dat u aan een aandoening lijdt waardoor u niet in staat bent om te rijden. Bij de beslissing om uw rijbewijs te schorsen speelt het proces-verbaal een belangrijke rol! Het aantonen dat er een duidelijke aanwijzing van een dergelijke aandoening is, is echter niet zomaar gegeven. Soms zal het CBR daarvoor ook een arts moeten raadplegen.

Proces-verbaal vaak doorslaggevend. Zorg dat u dit snel te lezen krijgt

Bent u betrokken bij een ongeluk? Houdt er dan rekening mee dat het proces-verbaal van de politie doorslaggevend kan zijn voor het opleggen van een onderzoek en het eventueel schorsen van uw rijbewijs. Krijgt u een besluit van het CBR met een onderzoek en/of schorsing? Dan moet u binnen zes weken actie ondernemen. Om uw kansen goed te beoordelen is het aan te raden zo spoedig mogelijk het proces-verbaal op te vragen bij het CBR. Aan de hand hiervan kunt u juridisch advies inwinnen.

Lucas Brouwers

Lucas Brouwers - Jurist Bestuursrecht

ARAG-jurist-lucas-brouwers

Ik help mensen op praktische, persoonlijke wijze in hun zaak tegen de overheid.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over reizen en verkeer

Rijbewijs ingevorderd

Uw rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

 

Lees hier hoe u in vijf stappen uw rijbewijs terug kunt krijgen.

 
Door rood rijden

Door rood licht rijden

 

Een verhaal uit de praktijk. Verkeersexpert Henri van Hunnik verteld een verhaal uit de praktijk waarin zijn cliënt werd aangereden door iemand die door rood reed. Lees hier hoe hij deze zaak won.

In beroep tegen verkeersboete

Bezwaar maken tegen een verkeersboete

Heeft u een boete gekregen voor een verkeersovertreding? En bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken bij de officier van justitie.