Er zijn verschillende verzekeringen speciaal voor ondernemers. Niet iedere verzekering is verplicht, maar soms is een niet-verplichte verzekering wel erg verstandig. Het hangt af van uw bedrijf, en wat u doet. Als u mensen in dienst heeft, bent u verplicht om werknemersverzekeringen af te sluiten en bedrijfsauto’s zijn ook verplicht verzekerd.

Verplichte verzekeringen

Heeft u bedrijfsauto’s of andere motorvoertuigen voor uw bedrijf?

 • Dan moet u een WA-verzekering voor bedrijfsvoertuigen hebben
 • Verstandig is om ook inzittenden mee te verzekeren. De kosten kunnen heel hoog zijn als een inzittende gewond raakt

Heeft u mensen in dienst? Dan moet u betalen voor deze werknemersverzekeringen:

 • Een Ziektewetverzekering voor het risico van ziekte
 • Een WAO-verzekering of een WIA-verzekering voor het risico van arbeidsongeschiktheid
 • Een WW-verzekering voor het risico van werkloosheid

U betaalt ook mee aan de Zorgverzekeringswet. Het bedrag hangt af van het loon van uw werknemer. U haalt het van het loon van uw werknemer af en maakt het over naar de Belastingdienst. U moet uw werknemer het bedrag vervolgens weer terugbetalen. De Belastingdienst ziet dit als loon.

Verstandige verzekeringen

Het hangt af van de diensten of producten die u levert of een verzekering verstandig is. Hieronder ziet u een aantal verstandige verzekeringen:

 • Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering:

  Vergoedt schade die u veroorzaakt door of tijdens uw werk. Uw particuliere WA-verzekering geldt niet hiervoor. Voor sommige beroepen is deze verzekering zelfs verplicht
 • Rechtsbijstandverzekering:

  Vergoedt juridische hulp bij claims en rechtszaken. U kunt deze verzekering alleen afsluiten als u ook een verzekering hebt voor bedrijfsaansprakelijkheid. Is deze verzekering verstandig in uw situatie? Overleg met uw verzekeringsadviseur.
 • Inventaris- en opstalverzekering voor uw bedrijfspand:

  Vergoeden schade aan uw pand en spullen bij brand of inbraak. U kunt ook gevolgschade meeverzekeren. Dat is schade doordat u uw werk niet kunt doen zolang uw pand of spullen niet gerepareerd zijn. Let op: deze verzekering moet u regelmatig aanpassen omdat de waarde van uw pand en spullen kan veranderen
 • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht:

  Overleg met uw verzekeringsadviseur of u er een nodig heeft. Dat hangt af van de risico’s van uw beroep. Maar ook van hoeveel geld u heeft, en waarvoor u dat geld nodig heeft. Hoe lang u zonder inkomen kunt en of u een gezin heeft dat u moet onderhouden

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u graag. Ook als u niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Corona crisis. Of als u niet verzekerd bent omdat u bijvoorbeeld niet alle verzekeringsmodules heeft afgesloten. Bekijk hier onze oplossingen.