Leestijd: 1 minuut

Uw werknemer moet van u stipt op tijd zijn bij de klant. Hij geeft wat extra gas om de tijd in te halen die hij net in de file stond. Hij rijdt 130 km waar 120 km per uur is toegestaan en wordt geflitst. Bent u als werkgever verantwoordelijk voor de verkeersboete, of uw werknemer?

Wie ontvangt de boete?

Uw werknemer rijdt onder werktijd met zijn eigen auto naar een klant en maakt een overtreding. De boete krijgt uw werknemer thuis in de brievenbus. Meestal betaalt hij deze zelf, ook als hij een leaseauto heeft. Het kan gebeuren dat uw werknemer zich bij u meldt met zijn verkeersboete. En dat hij u vraagt deze te betalen. Of hij heeft een overtreding gemaakt in de bedrijfswagen, dan vindt uw bedrijf de boete op de mat. Nu rijst de vraag: wie betaalt?

Overtreder betaalt

Wettelijk gezien is een verkeersboete altijd voor rekening van de overtreder. Als u een boete krijgt, moet u deze dus ook betalen. Meestal kunt u de boete verhalen op uw werknemer, denk aan fout parkeren of door rood licht rijden. Deze boetes zijn altijd voor rekening van uw werknemer.

Uitzondering op het verhalen van de boete

Uw werknemer hoeft niet altijd de verkeersboete te betalen. Als u bijvoorbeeld uw werknemer opdraagt zo snel mogelijk een pakketje bij een klant te bezorgen. Dan spoort u hem min of meer aan om een overtreding te maken. De snelheidsovertreding mag niet meer dan 10 km per uur boven de maximumsnelheid zijn, anders spreekt men van roekeloos rijgedrag.

Regeling voor werknemers die veel rijden voor het werk

Er zijn bedrijven met een speciale regeling voor werknemers die voor werkdoeleinden veel met de auto reizen. In die regeling wordt dan vastgelegd dat ze bijvoorbeeld 3 boetes per jaar tot een maximum bedrag vergoeden. Dit zijn meestal kleine snelheidsovertredingen van een paar kilometer per uur.

Onterechte *verkeersboete? Maak eenvoudig en kosteloos bezwaar!

 
  • Upload een foto van uw *boete
  • Beantwoord een aantal simpele vragen
  • Vul uw e-mailadres in
  • U ontvangt binnen 3 werkdagen een beoordeling van uw boete door een jurist
  • Uw boete moet minimaal 5 werkdagen voor verstrijken van de bezwaartermijn zijn ingediend bij Appjection
  • Boete onterecht? Volg de eenvoudige stappen en maak bezwaar
 

Stuur uw boete in

ARAG werkt samen met Appjection. Deze **service is gratis, ook als u niet bij ARAG verzekerd bent. Wilt u meer weten over deze service? Klik dan hier voor meer informatie.

* De service van Appjection geldt bij een Wet Mulder boete (herkent u aan de letter M) en een parkeerboete van de gemeente. ** Dit is een service die we buiten de dekking van uw verzekering bieden.

Niet verzekerd? Toch hulp!

Heeft u als ondernemer een juridisch conflict of wilt u deze juist voorkomen? En bent u niet verzekerd voor rechtshulp? Met ARAG Direct staan onze ervaren juristen voor u klaar, tegen een vast en scherp tarief.