lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Bij een ongeval kunt u naast materiele schade vaak ook bijkomende kosten op de tegenpartij verhalen. U moet dan aan een aantal eisen voldoen. U spant zich in de kosten voor de tegenpartij zoveel mogelijk te beperken. En u zorgt voor een vlot verloop zonder onnodige vertraging. Want als u de zaken teveel op zijn beloop laat gaan, kunt u de kosten misschien niet meer verhalen.

Vordering van bijkomende kosten

U kunt naast voertuigschade ook bijkomende schade vorderen. Het kost u immers geld voor iedere dag dat u uw bedrijfswagen niet kunt gebruiken. Voor bepaalde branches is tussen het Verbond van Verzekeraars en de branchevereniging een overeenkomst met algemene richtlijnen voor het vaststellen van schade afgesloten. Een deskundige stelt de bedrijfsschade vast.

Richtlijnen per voertuig

Voertuig
Vergoeding
Autobus €139,00 per dag stilstand.
Taxi een vast bedrag van €205,00 per kalenderdag
Leswagen 50% vergoeding van de vervallen lessen over de 1e dag stilstand, vervolgens de gebruikelijke vergoeding huurkosten voor een ingehuurd (vervangend) lesvoertuig
Leaseauto 1,45 promille over 51279 exclusief de btw per 2022

Huurkosten van vervangend vervoer verhalen

Omdat uw auto niet in gebruik is, heeft u vervangend vervoer nodig. Verminderd met de bespaarde kosten mag u dit ook verhalen. Het gaat dan om variabele kosten als autobanden, een uitlaat of onderhoud en reparaties. Hiervan wordt 80% vergoed zolang u uw bedrijfswagen niet kunt gebruiken.

Algemeen uitgangspunt is dat u bij totaal verlies binnen 14 dagen (na datum ongeval) een vergelijkbaar voertuig aan kunt schaffen. Heeft u met langere levertijd te maken, stem dit dan af met de betalende partij.

Vorderen omzetverlies bij geen vervangend vervoer

Is het niet mogelijk om vervangend vervoer te huren? Dan mag u bijkomende kosten claimen. Dit is het netto-omzetverlies bij het werk dat is komen te vervallen door het ongeval.

Wanneer u de mogelijkheid hebt een vervangend voertuig te huren, moet u daartoe overgaan om de schade te beperken. Voor de periode dat dit niet mogelijk is, kunnen bijkomende kosten geclaimd worden. Het gaat dan om het netto-omzetverlies bij het werk dat is komen te vervallen door het ongeval.

Claimen van uitbesteden transport aan derden

Het uitbesteden van transport aan derden en kosten van inzet van reservemateriaal, kunt u ook claimen. Gaat het om een behoorlijk bedrag? Dan zal de betalende verzekeraar een onafhankelijke deskundige benoemen om vast te stellen wat een redelijke vergoeding is. U moet er wel rekening mee houden dat er altijd een aftrek plaatsvindt vanwege bespaarde kosten: loonkosten, onkostenvergoeding en afschrijving.

Kosten voor de schade-expert

De kosten voor het inschakelen van een onafhankelijke deskundige ter vaststelling van de schade, zijn voor rekening van de schadeveroorzaker.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.