lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2½ minuut

Hét moment om stil te staan

Misschien heeft u al jarenlang een sluimerend idee voor een eigen bedrijf. Maar ja, tussen droom en daad bestaat een wereld aan bezwaren. Als u werkloos raakt, is dat misschien wel hét moment om stil te staan bij wat er op dit vlak eigenlijk wel niet mogelijk is!

Werkloosheid

Het is algemeen bekend dat er tijdens werkloosheid vaak recht is op een werkloosheidsuitkering van het UWV. Wat echter minder bekend is, is dat er ook veel mogelijkheden worden geboden om te starten als zelfstandige, freelancer of ZZP’er. Soms is het zelfs mogelijk om daarnaast de werkloosheidsuitkering (gedeeltelijk) te behouden.

TIP: Eigen baas, iets voor u?

Voordat u begint als zelfstandige, is het verstandig om zeker te weten of dit iets voor u is. Om een beeld te krijgen van wat het betekent om zelfstandige te zijn, kunt u terecht bij de gratis online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’. Deze training van 90 minuten is niet alleen een voorwaarde voor verdere hulp van het UWV, maar bovenal helpt het u inzicht te krijgen in uw ambities en carrièremogelijkheden.

Heeft u besloten een eigen bedrijf te starten? Dan is het goed te weten wat u kunt doen met behoud van uw uitkering. En in welke situatie uw uitkering stopt. Het UWV biedt de volgende mogelijkheden:

  • De onderzoeksperiode

    dit is een periode van maximaal zes weken die u met toestemming van het UWV bezig mag - zijn met het onderzoeken naar de mogelijkheden en logistiek van het starten als zelfstandige. U houdt tijdens deze periode uw WW-uitkering. Als u na deze zes weken toch besluit: ’dit is niks voor mij’, heeft dit geen verdere gevolgen voor uw uitkering.
  • Beginnen met de 'startperiode'

    Als u op of na de dag dat uw WW-uitkering ingaat start als zelfstandige, dan kunt u in aanmerking komen voor de startperiode. Dit betekent dat u voor 26 weken 29% minder WW-uitkering ontvangt. Daar staat tegenover dat u alle uren in deze periode aan uw bedrijf mag besteden en zoveel mag verdienen als u maar kan en wil. U wordt daarbij ook vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Dit is dus de perfecte gelegenheid om uw winkel te openen, opdrachten binnen te gaan halen etc.
  • Beginnen zonder ‘startperiode’ met WW-uitkering:

    als u wilt starten zonder startperiode; kunt u in principe gewoon uw WW-uitkering behouden. Wél zal het UWV uw inkomsten verrekenen met uw WW-uitkering. Dit wordt berekend aan de hand van het “fictieve inkomen” en kan grote financiële gevolgen hebben. Dat komt omdat het fictieve inkomen is gebaseerd op wat u gemiddeld per uur verdiende voordat u werkloos werd. Dit uurloon wordt vervolgens vermenigvuldigd met het aantal uur dat u als zelfstandige gaat werken. In de praktijk betekent dit dat er dus méér verrekend kan worden dan dat er eigenlijk is verdiend! Ook moet u blijven solliciteren voor het aantal uur dat u nog WW-uitkering ontvangt. De uren die u werkt, worden blijvend gekort op uw WW-uitkering. Het hoogst aantal uren telt. Dus werkt u in week een, 10 uur, de week erna 15 uur en in week drie weer 10 uur, dan wordt u toch iedere week 15 uur gekort op uw WW-uitkering. Gaat u nog meer uren werken, bijvoorbeeld 24, dan worden die 24 uren blijvend gekort. Alleen als u volledig stopt als zelfstandige, kan de WW-uitkering weer voor alle uren worden opgestart.
  • Beginnen zonder startperiode en zonder WW:

    U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meteen voor de volle 100% u te willen storten in uw bedrijf. In dit geval stopt uw WW-uitkering. En heeft u geen verplichtingen meer richting UWV.

LET OP: Voor welke optie u ook kiest. En welke stap u ook zet. Wij raden u aan om alles vooraf met UWV te bespreken. Daarmee voorkomt u problemen.

Binnen de regels is er best veel mogelijk

Zoals u ziet zijn er genoeg mogelijkheden om, maar ook genoeg haken en ogen aan-, het starten als zelfstandige vanuit uw WW-uitkering. Ik gaf het eerder al aan: zorg dat u uw stappen altijd vooraf met UWV bespreekt. Zo bent u niet alleen eigen baas, maar blijft u ook juridische problemen de baas!
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

David Wijngaard

David Wijngaard - Jurist Sociaal Zekerheidsrecht

David Wijngaard

Sociaal Zekerheidsrecht is mijn expertise en passie. Met juridische skills en betrokkenheid help ik onze klanten niet alleen naar het beste resultaat, maar bied ik ook een stukje steun en rust!

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over uitkering

Juridische informatie over voorwaarden ww-uitkering

Wanneer heeft u recht op een WW-uitkering?

Heeft u geen werk? Of bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar krijgt u geen WIA-uitkering? Lees aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Juridische informatie over studeren tijdens ontvangen uitkering

Studeren als u een uitkering ontvangt

Er gelden strenge regels als het gaat om studeren wanneer je een uitkering ontvangt. Informeer uzelf goed voordat u start met het volgen van een studie.

Hoe werkt een bezwaarprocedure?

Hoe werkt een bezwaarprocedure?

Als u van een bestuursorgaan een beslissing heeft ontvangen waar u het niet mee eens bent, kunt u bezwaar maken. Hoe werkt zo'n proces?