lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Studeren en uitkering

Het klinkt logisch: studeren vergroot je kans op een baan. Maar mag u zomaar een opleiding volgen als u een uitkering ontvangt? Het antwoord is nee! Hier zijn strikte regels aan verbonden. Iedere uitkering heeft zijn eigen regels. Belangrijk is dan ook dat u eerst contact opneemt met het UWV of de gemeente, voordat u aan uw studie of opleiding begint.

Uitkering via UWV

Ontvangt u een uitkering van het UWV? Dan geldt de hoofdregel dat een studie je zoektocht naar een nieuwe baan niet in de weg mag staan. Vindt het UWV dat u de opleiding nodig heeft? Dan kan het UWV afspraken met u maken over de voorwaarden. Denkt u hierbij aan afspraken over de duur van de opleiding en uw sollicitatieactiviteiten.

In de bijstand? Let op of u recht heeft op studiefinanciering

Heeft u een bijstandsuitkering? En heeft u nog recht op studiefinanciering? Dan kan het zomaar zijn dat u verplicht bent om te gaan studeren. In dat geval kan de gemeente uw uitkering zelfs beëindigen. Heeft u geen recht meer op studiefinanciering? Dan geldt de hoofdregel: werk voor opleiding. Een opleiding mag het vinden van werk dus niet in de weg staan. Overlegt u dan eerst met de gemeente over de mogelijkheden.

Krijgt u studiekosten vergoed?

De kosten voor een opleiding moet u meestal zelf betalen. Het UWV en de gemeente hebben een beperkt budget om studiekosten te vergoeden. Zij zetten het geld dan ook alleen in als een opleiding noodzakelijk is om u aan het werk te krijgen. U kunt een vergoeding van de studiekosten helaas niet afdwingen.

Overleg met uw uitkeringsinstantie

Kortom, om te studeren naast een uitkering moet u eerst een studie doen naar alle regels. Ik adviseer u om met het UWV of de gemeente te overleggen voordat u aan een studie of opleiding begint. Maak samen duidelijke afspraken en laat deze op papier zetten. Begint u toch alvast met uw studie, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor uw uitkering. Zorg dat dit u niet overkomt.

Vragen over verlof, loon of ontslag?

Met de RechtCheck Werk en Inkomen weet u direct waar u recht op heeft. Krijg inzicht in uw persoonlijke situatie en ontvang advies over vervolgstappen.

Meer over uitkering

Juridische informatie over lagere uitkering door ziekte

Een lagere uitkering vanwege uw ziekte

U krijgt van het UWV een lagere uitkering als u door ziekte minder werkt. Maar hoe kan dat? Het heeft te maken met de berekeningswijze van het UWV.

Juridische informatie over voorwaarden ww-uitkering

Wanneer heeft u recht op een WW-uitkering?

Heeft u geen werk? Of bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar krijgt u geen WIA-uitkering? Lees aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Juridische informatie eigen baas na periode van werkloosheid

Van werkloos naar eigen baas

Heeft u al jaren een idee voor een eigen bedrijf? Raakt u werkloos? Dan is dit misschien wel hét moment om daadwerkelijk te starten.