
Werktijden en werkzaamheden wijzigen in coronatijd
7 mei 2020
Veel werkgevers proberen met allerlei maatregelen om het bedrijf draaiende te houden tijdens de coronacrisis. U moet bijvoorbeeld ander werk doen dan u gewend bent of u werkt op andere tijden. Mag uw werkgever dit van u vragen?
Eerder schreef ik al over andere maatregelen voor werknemers: het intrekken en opnemen van verlofdagen. Mijn collega Tineke Smits maakte een blog over vakantiegeld dat niet wordt uitbetaald. Maar hoe zit het nu met het dagelijkse werk? In hoeverre mag dat veranderen?
Werk en werktijden in arbeidsovereenkomst
Als eerste is het belangrijk om te kijken wat u en uw werkgever hebben afgesproken in uw arbeidsovereenkomst. Heeft u vaste werktijden? Of worden die volgens de arbeidsovereenkomst na overleg door uw werkgever vastgesteld? Misschien leest u ook dat uw werkgever u voor andere werkzaamheden in mag zetten ‘indien het bedrijfsbelang dit noodzakelijk acht’. Dit kan gelden voor de coronacrisis.
U kunt uw werkgever vragen om op uw persoonlijke omstandigheden te letten. Misschien is het andere werk fysiek te zwaar voor u. Of u moet ineens werken op tijden waarop u geen kinderopvang heeft. Zoek samen met uw werkgever naar een oplossing.
Arbeidsvoorwaarden wijzigen
Vaste werktijden en uw functie (werkzaamheden) binnen het bedrijf, zijn arbeidsvoorwaarden die uw werkgever niet zomaar mag wijzigen. Hij of zij moet hiervoor een ‘zwaarwegend belang’ hebben. Bijvoorbeeld als het bedrijf in financiële nood is. Het belang van uw werkgever staat tegenover uw belang als werknemer over andere werktijden of werk.
Flexibel in werkzaamheden
Tijdens de coronacrisis mag uw werkgever u vragen om wat flexibeler te zijn. Het wordt als ‘redelijk’ gezien dat u in deze tijd (tijdelijk) andere werkzaamheden doet als u uw eigen werk niet meer kunt doen. Uw werkgever heeft dan een zwaarwegend belang.
Het moet voor u alleen wel mogelijk zijn om het werk te doen, in een veilige omgeving. Daar moet uw werkgever voor zorgen. U moet bijvoorbeeld uitleg krijgen over de werkzaamheden en de eventuele risico’s die u loopt.
Werktijden wijzigen
De regels rond uw nieuwe werkzaamheden gelden ook voor uw werktijden. Probeer u flexibel op te stellen. Uw werkgever heeft vanuit de overheid en het RIVM de opdracht gekregen om de werktijden van alle medewerkers zoveel mogelijk te spreiden. Hij of zij mag – in overleg met u - dus uw werktijden aanpassen aan de omstandigheden. Misschien kunt u thuiswerken of op een andere manier uw werkzaamheden doen? De overheid roept ook op om uw werk in deze periode zoveel mogelijk vanuit huis te doen.
Overleg met uw werkgever
Ik adviseer u om altijd met uw werkgever te overleggen over uw werktijden en werkzaamheden. Heeft u bezwaren? Bespreek die dan samen. U kunt de bedrijfsarts inschakelen als u vindt dat het werk fysiek te zwaar voor u is. Is het lastig kinderopvang te vinden tijdens de nieuwe werktijden? Vraag dan om extra tijd om dit te kunnen regelen. Deze coronasituatie is voor iedereen nieuw en moeilijk. Bovendien is een arbeidsconflict het laatste waar u als werknemer op zit te wachten.
Met elkaar komen we eruit.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.