lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Heeft iedere werknemer recht op pensioen?

In 2021 heeft de kantonrechter van Amsterdam bepaald dat werknemers die in dienst zijn van Deliveroo recht hebben op pensioenopbouw bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg. Een grote winst voor het pensioenfonds en de werknemers. Maar een grote kostenpost voor Deliveroo die ineens een paar ton pensioen moet afdragen. Hoe is het in Nederland geregeld? Heeft iedere werknemer recht op pensioenopbouw? Het antwoord is nee.

Wanneer heeft u recht op pensioen?

Veel werknemers zijn in de veronderstelling dat hun pensioen wel geregeld zal zijn. Tenminste, als iemand er al mee bezig is. Wat veel werknemers niet weten is dat zij niet zonder meer recht hebben op pensioenopbouw. Pensioen is namelijk net als loon en het aantal vakantiedagen een arbeidsvoorwaarde.

U heeft dus alleen recht op pensioenopbouw als dit in uw arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaardenreglement of CAO is opgenomen. Ook is het mogelijk dat het bedrijf waar u werkt binnen een sector valt met een collectief bedrijfstakpensioenfonds. Dan is er sprake van een zogenaamd verplichtstellingsbesluit. Dat laatste was volgens de Amsterdamse rechter het geval in de kwestie van Deliveroo.

Uitspraak van de rechter positief voor werknemers van Deliveroo

De rechter heeft bepaald dat de (kern)activiteiten van Deliveroo onder de werkingssfeer vallen van het Pensioenfonds Vervoer. Daarom is Deliveroo wettelijk verplicht om premie te betalen aan het Pensioenfonds Vervoer. Zij kan en mag aldus niet zelf bepalen of zij hieronder valt.

CAO en pensioen

In deze zaak was er geen sprake van een samenhang tussen een CAO en een verplichting tot afdracht van pensioenpremies. In veel andere gevallen is dat juist wel het geval. In bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs geldt dat de CAO verplicht tot aansluiting bij een pensioenfonds. Valt u onder een dergelijke CAO, dan is uw werkgever doorgaans ook verplicht om pensioen voor u af te dragen.

Geen pensioen?

Als een werkgever geen pensioenregeling aanbiedt moet hij de werknemer(s) hier wel duidelijk van op de hoogte stellen. Dan kan een werknemer zelf zijn of haar pensioen regelen. Meldt een werkgever dit niet, dan kan dit in strijd zijn met goed werkgeverschap.

Afstand van pensioenopbouw

Als een werkgever verplicht is een pensioenregeling aan te bieden volgens een CAO dan kun je daar als werknemer zelf in de meeste gevallen niet van afzien. Als u niet verplicht bent om deel te nemen aan de geldende pensioenregeling dan kunt u wel afstand doen van uw pensioenrechten. Tegenwoordig vinden werknemers het prettiger dan vroeger om zelf hun pensioen te regelen. Misschien geldt dat ook voor u, maar dat is dus niet altijd mogelijk.

Linda Corvers

pensioen recht

Ik houd ik mij bezig met arbeids- en onderwijsrecht. Ik streef ernaar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.

Juridische hulp nodig?

Wilt u meer weten over uw rechten rondom uw pensioen? Of heeft u juridische hulp nodig? Onze juridisch probleemoplossers helpen u graag.

Meer over arbeidsovereenkomst

twee banen

Twee banen tegelijk

 

Weet u waar u rekening mee moet houden? Wij zetten de meestgestelde vragen en antwoorden graag voor u op een rij.

Regels uitzendovereenkomst

Werken als uitzendkracht

 

Werkt u als uitzendkracht? Dan hebt u een uitzendovereenkomst. Wat houdt dit precies in?

Concurrentiebeding

Concurrentiebeding

 

U heeft een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst. Waar moet u op letten en rekening mee houden?