lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

18 december 2023 | Leestijd: 2 minuten

Sportwinkelketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter zijn failliet. Dit heeft de rechtbank onlangs uitgesproken. Het gaat om mogelijk definitieve sluiting van 54 winkels in Nederland, waar in totaal 1100 mensen werken. Op dit moment doet een curator onderzoek naar een mogelijke doorstart.

Faillissement van je werkgever

Een faillissement van je werkgever kan een verontrustende periode met zich meebrengen. Als werknemer word je ineens geconfronteerd met vragen over behoud van je baan en salaris. Dit geeft onzekere toekomstperspectieven. In dit artikel geven we je antwoord op de belangrijkste vragen bij een faillissement van je werkgever. En geven we je advies over welke stappen je kunt ondernemen in deze situatie.

Word ik ontslagen bij een faillissement?

Een van de eerste zorgen die bij je opkomt, is natuurlijk de vrees voor ontslag. Het klopt dat een faillissement vaak leidt tot het verlies van arbeidsplaatsen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij een faillissement wordt een curator aangesteld. De curator behartigt vanaf dat moment ook de financiële belangen van het bedrijf. Alles loopt nu via de curator, je werkgever mag geen beslissingen meer nemen of betalingen doen. Ook wordt onderzocht of er oplossingen zijn om de activiteiten voort te zetten.

Een aantal taken van de curator zijn:

  • Het opzeggen van de arbeidscontracten, rekening houdend met een opzegtermijn van maximaal 6 weken.
  • Beoordelen of een doorstart mogelijk is door bijvoorbeeld (gedeeltelijke) voortzetting van het bedrijf, of overname door een ander bedrijf.
  • De boedel in kaart brengen zoals bezittingen, tegoeden en schulden.

Wat moet ik doen na een faillissement?

Allereerst is het van belang om contact te houden met de curator. De curator zal de werknemers schriftelijk informeren en mogelijk ook nog een informatiebijeenkomst organiseren. De curator kan je informeren over de stand van zaken, mogelijke doorstartplannen en je rechten als werknemer.

Verzamel ook belangrijke documenten zoals contracten, loonstroken en eventuele communicatie over het faillissement. Dit kan van pas komen bij het aanvragen van eventuele uitkeringen of het zoeken naar een nieuwe baan.

Wat gebeurt er met mijn salaris en andere betalingen?

Als je werkgever failliet gaat en niet in staat is je salaris te betalen, vraag dan direct een uitkering wegens betalingsonmacht werkgever aan bij het UWV. Het UWV neemt de betaling over van:

  • Achterstallig loon, voor een beperkte periode van 13 weken voorafgaand aan de opzegging.
  • Loon gedurende de opzegtermijn, met een maximum van 6 weken.

Let op: het UWV hanteert een maximum dagloon. Als je loon hoger is dan dit maximum, ontvang je maximaal 150% van het maximum dagloon als vergoeding.

Naast het basissalaris heb je recht op betaling van overuren, dertiende maand, vakantietoeslag, opgebouwde vakantiedagen, atv/adv-dagen en pensioenpremie. Het UWV bepaalt over welke periode zij de betalingsachterstand van deze componenten overneemt. Deze periode kan variëren per onderdeel.

Wat is een doorstart bij faillissement?

Als je werkgever failliet is verklaard en de onderneming wordt doorverkocht, is er geen sprake van bedrijfsovername. Je kunt dan in dienst treden bij de partij die de onderneming doorstart. Je arbeidsvoorwaarden kunnen dan anders zijn.

Is faillissement aangevraagd met het doel om een doorstart te maken, dan kunnen de regels rond overgang van onderneming wel van toepassing zijn.

Of het nu gaat om het behouden van je baan in het geval van een doorstart of het verkennen van nieuwe carrièremogelijkheden, het nemen van doordachte stappen in deze tijd is cruciaal.

Wij bieden juridische hulp!

Als je vragen hebt over het wel of niet terugbetalen van studiekosten of openstaande vorderingen bij je werkgever. Over de geldigheid van het concurrentiebeding of het wel of geen recht hebben op een transitievergoeding. Maar ook als je je nieuwe arbeidsovereenkomst wilt laten controleren, staan onze juristen voor je klaar. Ook als je niet verzekerd bent!

Met Rechtshulp on demand ontvang je juridische hulp tegen een vast en aantrekkelijk tarief. Geen verzekering of abonnement nodig. Je wordt direct de volgende werkdag geholpen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Even sparren!?

Ook als je niet verzekerd bent, staan onze juristen voor je klaar. Even sparren is een telefonisch gesprek van 30 minuten over jouw juridische positie. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

✓ Duidelijkheid in 30 minuten
✓ Laagdrempelig, begrijpelijk en op maat
✓ Binnen één werkdag contact met een jurist

€ 79,- incl. BTW