lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

19 april 2023 | Leestijd: 1 minuut

Huurders met een laag inkomen hebben mogelijk vanaf 1 juli 2023 recht op huurverlaging. Sinds 1 maart is namelijk de wet Huurverlaging 2023 van kracht. Deze wet regelt dat huurders met een huurprijs boven de € 575,- en een laag inkomen per 1 juli 2023 een huurverlaging kunnen krijgen. Voorwaarde voor de huurverlaging is dat de woning wordt gehuurd van een woningcorporatie. In dit bericht geven we antwoord op een aantal veel gestelde vragen over deze huurverlaging.

Heb ik recht op huurverlaging in 2023?

U heeft recht op huurverlaging in 2023 als u een laag inkomen (tot 120% van het minimumloon) heeft, een huur van meer dan € 575,- betaalt en uw woning huurt van een woningcorporatie.

Hoeveel inkomen mag ik maximaal hebben om voor huurverlaging in aanmerking te komen?

De overheid hanteert de volgende inkomensgrenzen:

  • Eenpersoons huishoudens (onder AOW): €23.250,-
  • Eenpersoons ouderen-huishoudens (AOW): €24.600,-
  • Meerpersoons huishoudens (onder AOW): €30.270,-*
  • Meerpersoons ouderen-huishoudens (AOW): €32.730,-*

*) Inkomen van inwonende kinderen onder 27 jaar telt niet mee bij meerpersoons(ouderen)huishoudens

Wie bepaalt of ik aanmerking kom voor huurverlaging?

Uw woningcorporatie bekijkt of u als huurder in aanmerking komt. Hiervoor vragen zij informatie op bij de Belastingdienst over uw inkomen over 2021.

Wanneer gaat de huurverlaging in?

Als u in aanmerking komt, ontvangt u voor 1 juni een voorstel tot huurverlaging van uw woningcorporatie. Deze huurverlaging gaat dan uiterlijk 1 juli 2023 in.

Kan ik de huurverlaging ook zelf aanvragen?

U ontvangt voor 1 juni 2023 bericht van uw woningcorporatie als u in aanmerking komt. U kunt de huurverlaging ook zelf aanvragen, als uw inkomen in de afgelopen zes maanden is gedaald tot onder de vastgestelde inkomensgrens. Bijvoorbeeld doordat u ontslag heeft gekregen of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geworden.

Hoe zit het met de jaarlijkse huurverhoging?

Heeft u recht op huurverlaging? Dan krijgt u niet de jaarlijkse huurverhoging.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met het besluit van mijn woningcorporatie?

Krijgt u geen voorstel voor huurverlaging, terwijl u er wel recht op heeft? Of wijst uw woningcorporatie uw verzoek om huurverlaging onterecht af? Dan kunt u dit melden bij de Huurcommissie.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.