Leestijd: 1 minuut

Huurwoningen

Is het nu zo dat de huurwoningen in ons land steeds slechter worden van kwaliteit? Of hebben de huurders eindelijk de Huurcommissie ontdekt? Ik denk het laatste. Je kunt namelijk niet zeggen dat de huurhuizen in ons land steeds slechter worden. Wat je wel ziet is dat huurders steeds mondiger worden en meer eisen. Vonden huurders vroeger een vochtplek misschien niet zo erg, nu accepteren zij dat niet meer.

Schakel de Huurcommissie in

Huurders willen waar voor hun geld en vinden dan ook steeds vaker de weg naar de Huurcommissie. De Huurcommissie geeft laagdrempelig de mogelijkheid om bijvoorbeeld gebrekkig onderhoud aan het licht te brengen. U heeft daarvoor geen advocaat, deurwaarder of andere dure expert nodig. De Huurcommissie beschikt namelijk zelf over een legertje deskundigen.

Zelf aan de slag

Als u zelf aan de slag wilt, geeft de website van de Huurcommissie alle mogelijke hulp. Naast uitleg vindt u hier panklare brieven en formulieren. Invullen, versturen en de rest gaat min of meer van zelf. Dat alles voor een klein bedrag van € 25,-. Dat risico kunt u als huurder best wel nemen. Bovendien krijgt u dit bedrag weer terug als u gelijk krijgt. De Huurcommissie buigt zich niet alleen over het onderhoud aan de huurwoning. U kunt ook bij hen terecht voor servicekostenafrekeningen en huurverhogingen. De stijgende populariteit van de Huurcommissie heeft echter ook een keerzijde. Het duurt tegenwoordig best wel lang voordat je aan de beurt bent.

Naar de rechter met hulp van ARAG

Lukt het niet bij de Huurcommissie, dan kunt u altijd nog naar de rechter. Als u een woning huurt voor een bedrag vanaf € 763,47* per maand dan moet u dat sowieso. Uw huur valt in dat geval boven de liberalisatiegrens en dan kunt u niet naar de Huurcommissie.

*Dit geldt tot 1 juli 2023. Vanaf 1 juli 2023 is de liberalisatiegrens € 808,06.

Richard Oonk

jurist-richard-oonk

Ik help klanten bij de ankers van hun bestaan; de woning als veilige thuisbasis, of de bedrijfsruimte als inkomstenbron.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over huur of verhuur

Juridische informatie over rechten en plichten verhuurder

Rechten en plichten van de woning verhuurder

De verhuurder van uw woning heeft een aantal rechten en plichten. Lees in dit artikel welke deze zoal zijn.

 
servicekosten huurder

Servicekosten huurder

 

Wat mag de verhuurder aan u als huurder doorberekenen als servicekosten? U leest het hier.

Juridische informatie over tijdelijk uw huis of een kamer verhuren

Het tijdelijk verhuren van uw huis

U mag als eigenaar tijdelijk uw huis verhuren.Voor een woningbouwvereniging gelden andere regels.