lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Bouwen, vergunningen en bezwaar maken: dit moet je weten

Meestal moet je voor het verbouwen of bouwen van een huis een bouwvergunning aanvragen. Er zijn een paar uitzonderingen. De uitzonderingen staan in het Besluit Omgevingsrecht vanaf hoofdstuk twee. Staat je verbouwingsplan of bouwplan niet in de lijst? Dan moet je een bouwvergunning aanvragen hiervoor.

Omgevingsplanactiviteit en technische bouwactiviteit

Onder de Omgevingswet worden bouwprojecten beoordeeld op twee vlakken: als omgevingsplanactiviteit en als technische bouwactiviteit. De omgevingsplanactiviteit gaat over jouw bouwproject binnen de omgeving en de regels die daar gelden. Bijvoorbeeld, welk soort gebouwen toegestaan zijn op de plek waar jij wilt bouwen. De technische bouwactiviteit gaat over het bouwobject zelf en de eisen waaraan dit object moet voldoen.

Hoeveel het kost om een bouwvergunning aan te vragen verschilt per gemeente. Je kunt dit van tevoren navragen. De gemeente maakt een besluit over de aanvraag van uw bouwvergunning. Binnen 8 tot 14 weken krijg je de uitslag. Het kan zijn dat er een uitgebreide procedure wordt gestart, dan duurt het langer. De gemeente laat jou dit weten.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Wil je weten of je voor jouw bouwplan een vergunning nodig hebt? Check dan het omgevingsplan van jouw gemeente. Dat kun je doen via het Omgevingsloket. Voor sommige bouwprojecten heb je geen vergunning nodig. Lees voor meer informatie deze blog over vergunningvrij bouwen.

Omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning voor jouw bouwactiviteit kun je aanvragen via omgevingswet.overheid.nl of bij je gemeentehuis. De kosten verschillen per gemeente, dus vraag dit van tevoren na. Binnen 8 tot 14 weken ontvang je de uitslag. Bij een uitgebreide procedure duurt het langer en de gemeente informeert je hierover.

Bezwaar maken tegen een besluit

Ben je het niet eens met een afwijzing of toewijzing van jouw omgevingsvergunning? Dien dan binnen 6 weken een bezwaarschrift in. Gebruik eventueel onze voorbeeldbrief voor bezwaar en pas deze aan naar jouw situatie.

Pro forma bezwaarschrift

Lukt het niet om binnen 6 weken een volledig bezwaarschrift in te dienen? Stuur dan een pro forma bezwaarschrift in. Dat is een beknopt bezwaarschrift waarin je aangeeft dat de toelichting met bijbehorende documenten en bewijzen nog volgen. Je hoort van je gemeente wanneer je de toelichting moet indienen.

Wat te doen bij een afwijzing

Als je bezwaar wordt afgewezen, kun je beroep aantekenen bij de rechtbank. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan kun je in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Handige tips bij het maken van een bezwaarschrift

  • Geen tijd om jouw bezwaar toe te lichten? Stuur dan binnen zes weken een aangetekend pro forma bezwaar, zodat je in ieder geval binnen de termijn reageert.
  • Sla alles op. Hou een dossier bij van alle correspondentie, tekeningen, kadastrale informatie en eventueel foto's van de bestaande situatie.
  • Doe vooronderzoek. Zoek uit of er in jouw gemeente vergelijkbare gevallen zijn geweest. En wat daarvan de uitkomst was. Dit kan in jouw voordeel werken.

Verzekerd bij ARAG? Bel ons!

Voordat je bezwaar maakt of naar de rechter stapt, is het verstandig om jouw kansen te onderzoeken. Daarmee bespaar je mogelijk hoge kosten. Ben je verzekerd bij ARAG? Neem dan contact op, dan helpen we je met het inschatten van jouw kans op succes.

Niet verzekerd bij ARAG?

Neem dan contact op met ARAG Rechtshulp On Demand voor directe juridische hulp tegen scherpe en duidelijke prijzen.

Rechtsbijstand Verzekerd Online

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten

Meer over verbouwen

Tips verbouwen

Tips (ver)bouwing van uw huis

Laat de bouw of verbouwing van uw woning zonder problemen verlopen met deze handige en praktische tips.

 
Vergunningvrij bouwen

Wat is vergunningvrij bouwen?

Onder bepaalde voorwaarden heeft u geen bouwvergunning nodig. We noemen dit ‘vergunningvrij bouwen’.

Oplevering woning

De oplevering van uw huis

Tot aan de oplevering is de aannemer aansprakelijk voor eventuele fouten. Vanaf de oplevering bent u zélf aansprakelijk.