lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Bouwvergunning aanvragen

Meestal moet u voor het verbouwen of bouwen van een huis een bouwvergunning aanvragen. Er zijn een paar uitzonderingen. De uitzonderingen staan in het Besluit Omgevingsrecht vanaf hoofdstuk twee. Staat uw verbouwingsplan of bouwplan niet in de lijst? Dan moet u een bouwvergunning aanvragen hiervoor.

Een ‘omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen’ aanvragen

Dat is hoe een bouwvergunning heet volgens de wet. U kunt deze vergunning aanvragen op hetomgevingsloket.nl bij het gemeentehuis.

Hoeveel het kost om een bouwvergunning aan te vragen verschilt per gemeente. U kunt dit van tevoren navragen. De gemeente maakt een besluit over de aanvraag van uw bouwvergunning. Binnen 8 tot 14 weken krijgt u de uitslag. Het kan zijn dat er een uitgebreide procedure wordt gestart, dan duurt het langer. De gemeente laat u dit weten.

Bezwaarschrift bij afwijzing bouwvergunning

Is uw bouwvergunning afgewezen? Dan moet u zo snel mogelijk een bezwaarschrift indienen. Dit moet u in ieder geval binnen 6 weken doen. Leg duidelijk uit waarom u het niet eens bent met de beslissing. U kunt onze voorbeeldbrief daarvoor gebruiken.

Download de voorbeeldbrief Bezwaar tegen vergunning en pas hem aan naar uw situatie.

Krijgt u wel een vergunning, maar wilt u hier toch bezwaar tegen maken? Dan kunt u op dezelfde manier een bezwaarschrift versturen.

Stuur binnen zes weken een pro forma bezwaar als u meer tijd nodig heeft

Lukt het u niet om binnen 6 weken het bezwaarschrift in te dienen? Dien dan in ieder geval een pro forma bezwaarschrift in binnen 6 weken. Leg duidelijk uit dat het een pro forma bezwaarschrift is. Zo houdt u zich aan de verplichting dat u binnen 6 weken moet reageren. U hoort van de gemeente wanneer u de toelichting hiervoor moet indienen. Deze moet u dan op tijd naar de gemeente sturen. Dit is dan uw definitieve bezwaarschrift.

Na tweede afwijzing kunt u naar de rechter

Wordt uw bezwaar afgewezen door uw gemeente? Dan kunt u dit aanvechten via de bestuursrechter. Lukt dit ook niet dan kunt u tenslotte nog naar de Raad van State.

Bezwaar maken tegen een verleende bouwvergunning bij u in de regio

Wordt er in uw regio gebouwd of verbouwd en bent u er op tegen? U mag een bezwaar indienen tegen de bouwvergunning. U moet dat wel binnen 6 weken na het verlenen van de vergunning doen. U mag dan eerst een pro forma bezwaarschrift indienen. Daarin legt u duidelijk uit dat het om een pro forma bezwaar gaat. Dan hoort u van de gemeente binnen welke termijn uw toelichting ingediend moet zijn. Dat is uw definitieve bezwaarschrift.

Als uw bezwaar op de bouwvergunning wordt afgewezen kunt u nog naar de bestuursrechter stappen. Helpt dat ook niet kunt u naar de Raad van State gaan.

Voordat u naar de rechter stapt: wat zijn uw kansen?

Het is goed om te weten wat uw kansen zijn. Hiermee bespaart u op onnodige hoge kosten. Wilt u weten of uw bezwaarschrift een goede kans maakt? Neem contact op met een juridisch specialist van ARAG.

Handige tips bij het maken van een bezwaarschrift

  • Geen tijd om uw bezwaar toe te lichten? Stuur dan binnen zes weken een aangetekend pro forma bezwaar, zodat u in ieder geval binnen de termijn reageert.
  • Sla alles op. Hou een dossier bij van alle correspondentie, tekeningen, kadastrale informatie en eventueel foto's van de bestaande situatie.
  • Doe vooronderzoek. Zoek uit of er in uw gemeente vergelijkbare gevallen zijn geweest. En wat daarvan de uitkomst was. Dit kan in uw voordeel werken.

Rechtsbijstand Verzekerd Online

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten

Meer over verbouwen

Tips verbouwen

Tips (ver)bouwing van uw huis

Laat de bouw of verbouwing van uw woning zonder problemen verlopen met deze handige en praktische tips.

 
Vergunningvrij bouwen

Wat is vergunningvrij bouwen?

Onder bepaalde voorwaarden heeft u geen bouwvergunning nodig. We noemen dit ‘vergunningvrij bouwen’.

Oplevering woning

De oplevering van uw huis

Tot aan de oplevering is de aannemer aansprakelijk voor eventuele fouten. Vanaf de oplevering bent u zélf aansprakelijk.