lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Uw verhuurder mag niet zomaar uw huurwoning renoveren. U moet daarvoor toestemming geven. Is de renovatie zo ingrijpend dat u tijdelijk moet verhuizen? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding. Op deze pagina leest u meer over uw rechten bij de renovatie aan een huurwoning.

Renovatievoorstel

Bij renovatie kunt u denken aan het installeren van een luxere keuken of het plaatsen van een ligbad in de badkamer. De verhuurder is verplicht om u van tevoren schriftelijk te informeren met een voorstel over de renovatieplannen. U heeft recht op een redelijk voorstel. Om te bepalen of het voorstel redelijk is, spelen de volgende factoren een rol:

  • De duur en aard van de werkzaamheden
  • Het wel of niet verhogen van de huurprijs
  • De hoogte van de (eventuele) verhuiskostenvergoeding
  • De mogelijkheid van een (eventuele) vervangende woning voor de huurder

Informeert de verhuurder u niet over de renovatie? Dan mag deze de renovatiewerkzaamheden niet doorvoeren.

Renovatievoorstel bij meerdere woningen

Wil de verhuurder 10 of meer woningen renoveren, bijvoorbeeld in een huurcomplex? Dan is uw toestemming voor de renovatie niet altijd nodig. Minimaal 70% van de huurders moet toestemming geven. Is uw verhuurder van plan om minder dan 10 woningen te renoveren? Dan heeft hij alsnog uw toestemming nodig.

Bent u het eens met de renovatie?

Laat dit dan schriftelijk weten aan uw verhuurder. Meestal vraagt hij om uw akkoord via een formulier of overeenkomst.

Bent u het niet eens met de renovatie?

Laat schriftelijk weten aan uw verhuurder dat u het niet eens bent met het renovatievoorstel. Wil uw verhuurder toch renoveren? En gaat het om meer dan 10 woningen? Dan kunt u dit misschien voorkomen door een procedure te starten bij de rechter. Doe dit in ieder geval binnen 8 weken nadat u bericht heeft ontvangen dat meer dan 70% van de huurders toestemming heeft gegeven voor de renovatie.

Vindt de rechter het voorstel redelijk? Dan moet u aan de renovatie meewerken. Als de rechter het voorstel niet redelijk vindt, dan mag uw verhuurder de renovatie werkzaamheden niet uitvoeren.

Is uw verhuurder van plan om minder dan 10 woningen te renoveren? Dan moet hij toestemming vragen aan de rechter. Uw verhuurder moet dan bewijzen dat het voorstel redelijk is. Oordeelt de rechter dat het voorstel redelijk is? Dan moet u meewerken aan de renovatie.

Heeft u recht op een vergoeding tijdens de renovatie?

Door renovatie kunt u ongemakken ervaren, zoals het niet kunnen gebruiken van uw woonruimte. De verhuurder kan u hiervoor een vergoeding aanbieden in het renovatieplan. Bijvoorbeeld in de vorm van een verhuiskostenvergoeding of tijdelijke huurverlaging.

U hebt recht op een verhuiskostenvergoeding als u moet verhuizen omdat uw huurwoning wordt gesloopt of gerenoveerd. De verhuiskostenvergoeding is bedoeld als tegemoetkoming in de verhuiskosten en herinrichtingskosten. De hoogte van de vergoeding hangt af van het soort woonruimte en de datum van de verhuizing.

Uw verhuurder kan de verhuiskostenvergoeding ook in natura geven. U krijgt dan geen geld, maar andere hulp. Uw verhuurder regelt bijvoorbeeld de verhuizing voor u, of schildert de nieuwe woning. U mag dit weigeren en de wettelijke vergoeding vragen.

U hebt géén recht op een verhuisvergoeding als u verhuist naar een gemeubileerde wissel- of logeerwoning en uw eigen meubilair (afgedekt) tijdens de renovatie achterblijft in uw huurwoning.

Biedt de verhuurder u geen huurverlaging of een andere vergoeding aan? Ook al hebt u hier niet in alle gevallen recht op, kan het wel de moeite waard zijn om dit te bespreken met de verhuurder.

Is er tijdens de renovatie sprake van buitensporige overlast en heeft de verhuurder deze overlast niet beperkt, terwijl hij dat wel zou kunnen? Dan kunt u aanspraak maken op huurverlaging wegens buitensporige overlast.

Verschil renovatie en (groot) onderhoud

Bij renovatie (woningverbetering) door de verhuurder gaat het om het gedeeltelijk vernieuwen van een huurwoning, door veranderingen aan te brengen of door de woning te vergroten. Ook sloop, waarna de woning wordt herbouwd, valt onder renovatie.

Renovatie is iets anders dan het zogenaamde “groot onderhoud”, waarbij het gaat om het herstellen of het vervangen van delen van de woning. Denk aan het vervangen van een bestaande voorziening zoals een lift of een elektrische installatie. De mate van wooncomfort blijft hierbij gelijk. Voor het plegen van groot onderhoud heeft de verhuurder geen toestemming van de huurder nodig.

Altijd verzekerd van juridische hulp

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten