lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Een huurwoning heeft onderhoud nodig om er prettig in te kunnen wonen. Maar wie is voor welk onderhoud verantwoordelijk? En zijn er daarnaast nog andere zaken waar u rekening mee moet houden? U leest het hier.

Groot onderhoud

De verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud en grote reparaties. Hij moet de kosten hiervan betalen. Voorbeelden van groot onderhoud zijn:

  • Buitenschilderwerk
  • Vervangen van het dak en herstelwerk aan de gevel
  • Onderhoud van installaties voor gas, water en licht zoals een cv-ketel

Meldplicht huurder

Heeft uw huurwoning onderhoud nodig? Meld dit dan zo snel mogelijk bij uw verhuurder. Wij adviseren om dit schriftelijk te doen. U kunt hiervoor gebruikmaken van onze voorbeeldbrief: Melden gebreken huurwoning. Meldt u de gebreken niet? Dan weet de verhuurder niet dat hij iets moet repareren. Ontstaat hierdoor schade? Dan bent u mogelijk aansprakelijk. U moet in dat geval de kosten van de schade betalen.

Klein en dagelijks onderhoud

Als huurder bent u verantwoordelijk voor kleine en dagelijkse reparaties. Deze moet u zelf betalen en uitvoeren. Voorbeelden van kleine en dagelijkse reparaties zijn:

  • Schilderen van de binnenmuren
  • Werkend houden van scharnieren en sloten
  • Leegmaken van goten en regenpijpen

U hoeft niet te betalen als het moeilijk is om het gebrek zelf te repareren. Of als u er fysiek niet bij kunt. U hoeft ook niet te betalen als de kosten erg hoog oplopen, bijvoorbeeld omdat u een specialist moet inhuren.

Let op: De verhuurder kan de huurder aanbieden om bepaalde kleine reparaties te verrichten, die eigenlijk de verantwoordelijkheid van de huurder zijn. De kosten daarvan mag hij dan doorberekenen in de servicekosten.

Herstelplicht

Wacht als huurder niet te lang met kleine en dagelijkse reparaties van gebreken. Als er schade ontstaat doordat het gebrek niet wordt opgelost, bent u als huurder hiervoor verantwoordelijk. Dit heet ‘herstelplicht’. De huurder betaalt in dit geval de herstelkosten aan de verhuurder. Veroorzaakt u als huurder zelf een gebrek, bijvoorbeeld een lekkage? Dan moet u zelf de kosten vergoeden.

Meer informatie over onderhoud in een huurwoning en over de verdeling van de onderhoudstaken is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Achterstallig onderhoud

Er is sprake van achterstallig onderhoud als er schade aan de huurwoning ontstaat doordat er geen of te weinig onderhoud heeft plaatsgevonden. Het gaat hierbij om reparaties en verbeteringen die redelijkerwijs nodig zijn om comfortabel en veilig te kunnen wonen in de huurwoning. De verhuurder is hiervoor verantwoordelijk. Hij moet ook de kosten hiervoor betalen.

Wat kunt u doen als de verhuurder niets doet aan het gebrek?

Repareert uw verhuurder het gebrek niet? En woont u in een sociale huurwoning? Dan kunt u huurverlaging aanvragen. U betaalt dan minder huur totdat het gebrek opgelost is. Hiermee dwingt u de verhuurder om het gebrek snel op te lossen.

Huurt u een woning in de vrije sector? Of doet de verhuurder nog steeds niets aan het gebrek, zelfs niet na de huurverlaging van de Huurcommissie? Dan kunt u naar de rechter gaan.

Altijd verzekerd van juridische hulp

Voorkom verrassingen, verzeker uzelf direct voor rechtsbijstand.

✓ Voorkom onverwachte kosten
✓ Dekking naar keuze, stel zelf samen
✓ Expertise van ruim 500 juristen en advocaten

Meer over huur of verhuur

Juridische informatie over rechten en plichten verhuurder

Rechten en plichten van de woning verhuurder

De verhuurder van uw woning heeft een aantal rechten en plichten. Lees in dit artikel welke deze zoal zijn.

 
servicekosten huurder

Servicekosten huurder

 

Wat mag de verhuurder aan u als huurder doorberekenen als servicekosten? U leest het hier.

Juridische informatie over het achterstallig onderhoud in uw huurwoning

Achterstallig onderhoud in uw huurwoning

Huurt u een woning? Dan is het aan de verhuurder om het grootste deel van het onderhoud aan uw woning doen.