Gemeenschappelijke coniferenhaag moet weg
Leestijd: 1 minuut
Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd. De namen zijn fictief.
Praktijkvoorbeeld
In de achtertuin van meneer Buitenwacht staat een coniferenhaag. Die deelt hij al 25 jaar met de buren, maar de haag wordt door de nieuwe buurman niet gewaardeerd. Zij mocht uiteindelijk weggehaald worden van de rechter (Hoge Raad).
Haag op de erfgrens
De haag staat al 25 jaar precies op de erfgrens. De buurman van meneer Buitenwacht wilde die haag weg hebben en vervangen door een muur.
Wat zegt de wet
De wet zegt dat u altijd een erf mag afscheiden met een ondoorzichtige muur van twee meter hoog op de erfgrens. De rechter heeft op 6 december 2019 in zijn uitspraak de buurman gelijk gegeven; de haag mag weg.
Coniferenhaag is geen muur
Hoe zeer meneer Buitenwacht ook gehecht was aan zijn coniferenhaag; de haag is geen muur. De buurman mocht dus eisen dat de haag vervangen werd door een stenen muur of een houten schutting.
[ Afbeelding: De situatie in beeld ]
Mijn visie
Ik vind het goed dat de hoogste rechter hier een duidelijke lijn in aangeeft. U mag een haag hebben. Maar u kunt, als het erop aankomt, afdwingen dat er een muur komt te staan. Dat is dan wel zo helder.
Voor de ‘groenliefhebbers’ onder ons, rest maar één middel: drink af en toe een kop koffie met elkaar. De kans dat de buurman dan toch de haag weg wil hebben, wordt een stuk kleiner. Dat is trouwens ook de oplossing voor meer geschillen met de buren: loop eens wat vaker bij elkaar langs.