lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd. De namen zijn fictief.

Praktijkvoorbeeld

In de achtertuin van meneer Buitenwacht staat een coniferenhaag. Die deelt hij al 25 jaar met de buren, maar de haag wordt door de nieuwe buurman niet gewaardeerd. Zij mocht uiteindelijk weggehaald worden van de rechter (Hoge Raad).

Haag op de erfgrens

De haag staat al 25 jaar precies op de erfgrens. De buurman van meneer Buitenwacht wilde die haag weg hebben en vervangen door een muur.

Wat zegt de wet

De wet zegt dat u altijd een erf mag afscheiden met een ondoorzichtige muur van twee meter hoog op de erfgrens. De rechter heeft op 6 december 2019 in zijn uitspraak de buurman gelijk gegeven; de haag mag weg.

Coniferenhaag is geen muur

Hoe zeer meneer Buitenwacht ook gehecht was aan zijn coniferenhaag; de haag is geen muur. De buurman mocht dus eisen dat de haag vervangen werd door een stenen muur of een houten schutting.

coniferenhaag moet weg

[ Afbeelding: De situatie in beeld ]

Mijn visie

Ik vind het goed dat de hoogste rechter hier een duidelijke lijn in aangeeft. U mag een haag hebben. Maar u kunt, als het erop aankomt, afdwingen dat er een muur komt te staan. Dat is dan wel zo helder.

Voor de ‘groenliefhebbers’ onder ons, rest maar één middel: drink af en toe een kop koffie met elkaar. De kans dat de buurman dan toch de haag weg wil hebben, wordt een stuk kleiner. Dat is trouwens ook de oplossing voor meer geschillen met de buren: loop eens wat vaker bij elkaar langs.

Wimer Haagsma - Expert jurist algemeen verbintenissenrecht

Wimer Haagsma

Elke zaak is maatwerk. De situatie en de wederpartij zijn hierbij belangrijk. Een oplossing zonder langdurige procedure is vaak het beste. Zeker met burenzaken.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Planten ophangen aan een schutting of muur

Voorwerpen vast maken aan en muur die eigendom is van de buren? Dan moet u hier toestemming voor vragen.

Regels tuinmuur

 

Er staat een muur tussen uw tuin en de tuin van de buren. U wilt plantenbakken ophangen. Mag dat?

Erfscheiding en erfgrens

 

Wilt u een erfafscheiding plaatsen, zoals een schutting of hek? Dan moet u zich aan een aantal regels houden.