Verhuizen? Vergeet het bestemmingsplan niet
Na de koop van een woning ontstaan wel eens juridische conflicten met de verkoper, aannemer of buren. Voorkom problemen achteraf en controleer het bestemmingsplan voordat u een woning koopt.
Leestijd: 2 minuten
Controleer het bestemmingsplan
Vóór het kopen van een woning wordt vaak een rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Na de koop ontstaan namelijk wel eens juridische conflicten met de verkoper, aannemer of buren. Maar ook met juridische hulp achter de hand is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Voorkom daarom problemen achteraf en controleer het bestemmingsplan voordat u een woning koopt.
Vervelende verrassing als bestemmingsplan niet bij uw situatie past
Het bestemmingsplan bepaalt wat er waar gebouwd mag worden. Ook bepaalt het bestemmingsplan hoe gronden en bouwwerken gebruikt mogen worden. De (on)mogelijkheden zorgen in de praktijk vaak voor verassingen.
Stel dat u een woning koopt waarvan later blijkt dat het volgens het bestemmingsplan een bedrijfswoning is. In een bedrijfswoning mag u vaak alleen wonen als u ook eigenaar bent van een bijbehorend bedrijf. Is er geen link met een bedrijf? Dan kan de gemeente u misschien verbieden om het pand als woning te gebruiken.
Of u koopt een huis in een rustige omgeving. Een jaar later wordt echter het grasveld tegenover uw woning vervangen door een flatgebouw, een parkeerplaats of een kinderdagverblijf. Deze voorbeelden komen in de praktijk vaker voor dan u zou hopen.
Juridische procedures vaak geen oplossing
Laat het bestemmingsplan ontwikkelingen in de omgeving toe, zoals een nieuw, groter gebouw of ander gebruik? Dan zijn deze nog moeilijk tegen te houden via juridische procedures. Ook kunt u voor deze ontwikkelingen geen schadevergoeding vragen voor mogelijk verlies van de waarde van uw woning. In sommige gevallen kan de verkoper aangesproken worden. Dit zijn echter lange trajecten met onzekere uitkomsten.
Wijzigen van bestemmingsplannen
In Nederland zijn er nu eenmaal vaak ontwikkelingen waardoor bestemmingsplannen wijzigen. Na een controle van het bestemmingsplan bent u daarom nooit helemaal zeker dat er geen verrassingen zullen zijn. Een bestemmingsplan kan niet alleen gewijzigd worden, er kan ook met een vergunning van afgeweken worden. Procedures tegen dit soort besluitvorming bieden soms wel meer kansen én schadevergoeding is dan ook niet op voorhand uitgesloten.
Wilt u zelf een afwijking of verandering van het bestemmingsplan? Bijvoorbeeld om van een bedrijfswoning een burgerwoning te maken of de woning uit te breiden? Dan heeft de gemeente een grote speelruimte om hier wel of niet aan mee te werken. Als u bij de aankoop van een woning dus dergelijke plannen heeft, is het raadzaam met de gemeente hierover voor de aankoop in gesprek te gaan.
Bestemmingsplannen kunt u online raadplegen. Of lees meer over wat het bestemmingsplan precies is.
Komt u er niet uit of heeft u vragen? Ga dan naar uw gemeente voor advies. Heeft u een geschil rondom het bestemmingsplan van uw woning? Neem dan gerust contact met ons op.