Leestijd: 1½ minuut

Volgens de wet mag een huurder zijn woning niet onderverhuren. Toch zijn er uitzonderingen waarbij het wel mag. U heeft dan wel toestemming nodig van de verhuurder. Wilt u een deel van de woning waar u zelf woont verhuren? Dan mag het alleen als het een ‘zelfstandige woonruimte is’. Een zelfstandige woonruimte bestaat uit: een eigen toegangsdeur die op slot kan, een woonkamer en een keuken. Iedere andere vorm van onderhuur is in strijd met de wet. U mag dus geen kamer verhuren als u zelf huurder van deze kamer bent, dat is illegale onderhuur.

U heeft toestemming van de verhuurder

Als de verhuurder het goedvindt, mag u uw woning onderverhuren. Het is wel verstandig om een contract te maken waarin de verhuurder toestemming geeft. Dat kan bijvoorbeeld in de huurovereenkomst. Maar u kunt ook een apart contract maken. Verhuurt u een deel van uw woning en is dat ‘zelfstandige woonruimte’? Dan is een contract niet nodig. Wel is het nodig dat u zelf ook in uw woning woont .

Gevolgen van illegale onderhuur

Verhuurt u uw huurwoning zonder toestemming aan een onderhuurder? Dan kan de verhuurder naar de rechter stappen. Die kan uw huurcontract stopzetten en u een schadevergoeding laten betalen.

Zelf onderhuren is niet strafbaar

Als u zelf onderhuurt bij een huurder bent u niet strafbaar. Maar als het huurcontract tussen degene van wie u onderhuurt en de hoofdverhuurder stopt, moet u soms wel uw woning uit. De gevolgen hangen af van het soort woning.

  • Zelfstandige woonruimte: u mag in de woning blijven wonen en neemt het contract met de hoofdverhuurder over. Als de hoofdverhuurder dat niet wil moet hij de rechter vragen het contract te stoppen. Dit moet hij binnen 6 maanden doen
  • Kamerhuur: deelt u de keuken en badkamer met iemand anders? Dan gaat het niet om zelfstandige woonruimte en mag u niet in de kamer blijven wonen en moet u vertrekken

Rechten van onderhuurder

U heeft een huurcontract met degene van wie u onderhuurt. Misschien is het illegale onderhuur, maar dat maakt niets uit voor het contract. Dat is gewoon geldig. Moet u uw kamer uit omdat het huurcontract van degene bij wie u onderhuurt stopt? Dan kunt u een schadevergoeding van hem eisen. Als hij weinig rekening heeft gehouden met uw belangen, zal de rechter waarschijnlijk beslissen dat u een schadevergoeding krijgt.

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u graag. Ook als u niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Corona crisis. Of als u niet verzekerd bent omdat u bijvoorbeeld niet alle verzekeringsmodules heeft afgesloten. Bekijk hier onze oplossingen.