
Verborgen gebreken in uw koophuis, wat nu?
Het is de eerste dag na uw verhuizing. In uw nieuwe koopwoning ontdekt u een lekkage in het dak of een kapotte verwarmingsketel. Dat had u eerder niet gezien. Had de verkoper het gebrek moeten melden? Of had u gewoon beter moeten kijken? Wat nu?
Een gebrek aan een huis is een verborgen gebrek als:
- U niet normaal in het huis kunt wonen door het gebrek
- Het gebrek er al was toen u in het huis ging wonen
- U niet wist dat het gebrek er was toen u de koopovereenkomst ondertekende
- U het huis wel onderzocht heeft op gebreken, voordat u de koopovereenkomst ondertekende
Verborgen gebrek woning, en nu?
Vraag de schade terug binnen 2 maanden nadat u het gebrek heeft ontdekt. Als u te laat bent, heeft u geen recht meer op een schadevergoeding. Doe dit met een brief die u aan de verkoper stuurt. In die brief eist u dat de verkoper zich aan de overeenkomst houdt. Ook moet u er een termijn bij vermelden, wanneer het verborgen gebrek opgelost moet zijn.
Als de verkoper zich niet op tijd aan de afspraak in de overeenkomst houdt, dan moet hij de schade terugbetalen aan u. Dit is in de wet vastgesteld.
Een huis moet bewoonbaar zijn
U mag verwachten dat u normaal in het huis kunt wonen. Dat betekent dat u geen lekkage heeft, en dat de verwarmingsketel werkt. Als u toch verborgen gebreken ontdekt kunt u een schadevergoeding eisen. Ook kunt u in het koopcontract meer afspraken maken met de verkoper. U kunt bijvoorbeeld garantie krijgen dat de gasinstallatie goed werkt. Als dan blijkt dat de gasinstallatie niet goed werkt, kunt u een schadevergoeding eisen.
Koopt u een wat ouder huis, dan staat er misschien een ouderdomsclausule in het koopcontract. Meestal regelt de clausule dat u niet meer van de verkoper kunt eisen dat die betaalt voor verborgen gebreken.
Plichten van de koper
U heeft als koper een onderzoeksplicht. Dat betekent dat u zelf moet onderzoeken of het huis gebreken heeft. Maar hoe doet u dat? Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen, zeker als het om een oud huis gaat. De bouwkundige maakt een rapport over het huis en de eventuele gebreken. Zo weet u wat de staat van het huis is. Het rapport heeft nog een ander voordeel. Als er iets mis is met het huis, kunt u dat gebruiken in de onderhandelingen met de verkoper.
Bent u van plan om het huis te verbouwen? Vertel dit dan aan de verkoper. Die kan het u laten weten als de woning niet geschikt blijkt te zijn voor uw plannen. Als u niets zegt, kunt u later ook geen schadevergoeding vragen.
Plichten van de verkoper
De verkoper heeft een informatieplicht. Stel daarom concrete vragen. De verkoper moet u alles vertellen wat hij weet over de woning. U mag vertrouwen op zijn antwoorden. Vraag bijvoorbeeld of er rotte balken in de vloer zitten. En of het pleisterwerk weleens is losgekomen. Zorg dat de verkoper de antwoorden voor u opschrijft.
Zichtbare gebreken
Soms is het te zien of gemakkelijk te ontdekken dat er iets mis is. Dan kunt u geen schadevergoeding eisen van de verkoper. Een gat in een plafond is geen verborgen gebrek, u had dat kunnen zien. Ook een kraan die niet werkt is geen verborgen gebrek. Had u de kraan even opengedraaid, dan had u ontdekt dat de kraan niet werkt. Controleer dus alles goed voor u het koopcontract tekent.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen als u op de button "social media activeren" klikt kan er een verbinding gemaakt worden met sociale netwerken. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.