Leestijd: 2 minuten

Controleer het bestemmingsplan

Vóór het kopen van een woning wordt vaak een rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Na de koop ontstaan namelijk wel eens juridische conflicten met de verkoper, aannemer of buren. Maar ook met juridische hulp achter de hand is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Voorkom daarom problemen achteraf en controleer het bestemmingsplan voordat u een woning koopt.

Vervelende verrassing als bestemmingsplan niet bij uw situatie past

Het bestemmingsplan bepaalt wat er waar gebouwd mag worden. Ook bepaalt het bestemmingsplan hoe gronden en bouwwerken gebruikt mogen worden. De (on)mogelijkheden zorgen in de praktijk vaak voor verassingen.

Stel dat u een woning koopt waarvan later blijkt dat het volgens het bestemmingsplan een bedrijfswoning is. In een bedrijfswoning mag u vaak alleen wonen als u ook eigenaar bent van een bijbehorend bedrijf. Is er geen link met een bedrijf? Dan kan de gemeente u misschien verbieden om het pand als woning te gebruiken.

Of u koopt een huis in een rustige omgeving. Een jaar later wordt echter het grasveld tegenover uw woning vervangen door een flatgebouw, een parkeerplaats of een kinderdagverblijf. Deze voorbeelden komen in de praktijk vaker voor dan u zou hopen.

Juridische procedures vaak geen oplossing

Laat het bestemmingsplan ontwikkelingen in de omgeving toe, zoals een nieuw, groter gebouw of ander gebruik? Dan zijn deze nog moeilijk tegen te houden via juridische procedures. Ook kunt u voor deze ontwikkelingen geen schadevergoeding vragen voor mogelijk verlies van de waarde van uw woning. In sommige gevallen kan de verkoper aangesproken worden. Dit zijn echter lange trajecten met onzekere uitkomsten.

Wijzigen van bestemmingsplannen

In Nederland zijn er nu eenmaal vaak ontwikkelingen waardoor bestemmingsplannen wijzigen. Na een controle van het bestemmingsplan bent u daarom nooit helemaal zeker dat er geen verrassingen zullen zijn. Een bestemmingsplan kan niet alleen gewijzigd worden, er kan ook met een vergunning van afgeweken worden. Procedures tegen dit soort besluitvorming bieden soms wel meer kansen én schadevergoeding is dan ook niet op voorhand uitgesloten.

Wilt u zelf een afwijking of verandering van het bestemmingsplan? Bijvoorbeeld om van een bedrijfswoning een burgerwoning te maken of de woning uit te breiden? Dan heeft de gemeente een grote speelruimte om hier wel of niet aan mee te werken. Als u bij de aankoop van een woning dus dergelijke plannen heeft, is het raadzaam met de gemeente hierover voor de aankoop in gesprek te gaan.

Bestemmingsplannen kunt u online raadplegen. Of lees meer over wat het bestemmingsplan precies is.

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Ga dan naar uw gemeente voor advies. Heeft u een geschil rondom het bestemmingsplan van uw woning? Neem dan gerust contact met ons op.

Lucas Brouwers

Lucas Brouwers - Jurist Bestuursrecht

jurist-lucas-brouwers

Ik help mensen op praktische, persoonlijke wijze in hun zaak tegen de overheid.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over aankoop en verkoop

Wat is een bestemmingsplan

Wat is een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan geeft aan hoe de grond mag worden gebruikt en wat er op die grond gebouwd mag worden. Ontdek hier de basis van een bestemmingsplan.

Alles wat u moet weten over het koopcontract van uw huis

Het koopcontract van uw huis

Het koopcontract is een document waar u alle belangrijke afspraken over de koop of de verkoop van een woning zet.

Kopers nieuwbouwwoning krijgen meer bescherming tegenover aannemers

Kopers nieuwbouw meer beschermd

Per 1 januari 2021 is de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan.