
Kopers nieuwbouwwoning krijgen meer bescherming tegenover aannemers
Leestijd: 1 minuut
Op 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Dat is goed nieuws voor kopers van een nieuwbouwwoning. Hierdoor krijgen zij namelijk meer bescherming tegenover aannemers. De wet gaat 1 januari 2021 in.
Met ingang van de Wkb:
- Is een aannemer ook aansprakelijk voor gebreken die niet worden ontdekt bij de oplevering van de woning. Voorwaarde is wel dat de gebreken aan de aannemer kunnen worden toegerekend. Tot nu toe hoeft een aannemer niets te doen aan gebreken die bij oplevering over het hoofd zijn gezien.
- Is de aannemer verplicht om de koper heel duidelijk, schriftelijk te wijzen op de mogelijke gevolgen van ontwerpfouten voor het door de aannemer te verrichten werk. Dit geldt alleen als de koper zelf een architect heeft ingeschakeld. Deze waarschuwing moet een aannemer zo tijdig aan de koper doorgeven dat de koper nog kan ingrijpen en aanpassingen kan laten maken.
- Moet een aannemer bij de oplevering een opleverdossier aan de koper geven. Dit dossier moet duidelijk maken dat de aannemer aan de regelgeving heeft voldaan.
- Komen er kwaliteitsborgers die de bouwkwaliteit achteraf gaan toetsen.
Meer weten over bouwrecht?
Mijn collega’s en ik zijn blij met deze veranderingen. Voor kopers van woningen betekenen de veranderingen meer bescherming tegenover aannemers. ARAG hoopt dat de kwaliteitsborgers ertoe leiden dat aannemers beter gaan bouwen en er minder fouten in het werk worden gemaakt. Daar bent u als koper bij gebaat.
Wilt u meer weten over bouwrecht? Neem dan contact op met mij op of één van onze andere bouwrecht specialisten.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.