Bij een ongeval met uw auto, motor of scooter wordt vaak een expert ingeschakeld voor de schadebepaling. Het bedrag dat de expert vaststelt is de dagwaarde. Dit bedrag is het uitgangspunt voor het verhalen van de schade. De expert kan van mening zijn dat er sprake is van totaal verlies. Dit wordt ook wel ‘total loss’ genoemd. Dagwaarde kan een lastig onderwerp zijn. Het kan zijn dat u van mening bent dat uw auto bijvoorbeeld veel meer waard is.

Hoe komt de expert tot de dagwaarde?

De expert moet u uitleggen hoe hij de waarde heeft bepaald. Dit doet hij door de markt te onderzoeken. Hij bekijkt bijvoorbeeld auto’s die in uw regio te koop staan. Dit is niet een onderzoek op internet waar de expert de vraagprijzen voor vergelijkbare auto’s onderzoekt. Het gaat namelijk om vraagprijzen en er wordt vaak onderhandeld bij de verkoop. Ook zal een professionele autoverkoper een hoger bedrag vragen om garantie te kunnen verlenen. Dat betekent dat u niet alleen voor de auto maar ook voor de garantie betaalt. Het overnemen van de vraagprijs op internet is daarom niet juist om de dagwaarde te bepalen.

Rechters gaan in de rechtbank uit van de waarde in het economisch verkeer: de marktwaarde. Zij gaan daarbij uit van het bedrag dat een onafhankelijke deskundige heeft bepaald.

Wij staan op voor gerechtigheid

ARAG, juridisch probleemoplossers. Voor iedereen.

lachende vrouw met advocaat voor rechtbank

Iedereen kan zijn recht halen. Met een rechtsbijstandverzekering van ARAG of onze partners. Lees hier hoe wij u helpen.