Leestijd: 1 minuut

Bij een ongeval met uw auto, motor of scooter wordt vaak een expert ingeschakeld voor de schadebepaling. Het bedrag dat de expert vaststelt is de dagwaarde. Dit bedrag is het uitgangspunt voor het verhalen van de schade. De expert kan van mening zijn dat er sprake is van totaal verlies. Dit wordt ook wel ‘total loss’ genoemd. Dagwaarde kan een lastig onderwerp zijn. Het kan zijn dat u van mening bent dat uw auto bijvoorbeeld veel meer waard is.

Hoe komt de expert tot de dagwaarde?

De expert moet u uitleggen hoe hij de waarde heeft bepaald. Dit doet hij door de markt te onderzoeken. U kunt daarbij niet uitgaan van de vraagprijzen voor vergelijkbare auto’s op internet. Want er wordt vaak onderhandeld bij de verkoop. Ook zal een professionele autoverkoper een hoger bedrag vragen om garantie te kunnen verlenen. Dat betekent dat u niet alleen voor de auto maar ook voor de garantie betaalt. Het overnemen van de vraagprijs op internet is daarom niet juist om de dagwaarde te bepalen

Rechters gaan in de rechtbank uit van de waarde in het economisch verkeer: de marktwaarde. Zij gaan daarbij uit van het bedrag dat een onafhankelijke deskundige heeft bepaald.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over reizen en verkeer

ongeval fietser voetganger automobilist

Ongeval met fietser of voetganger?

Wie is aansprakelijk en moet de schade betalen? Bekijk uw mogelijkheden bij het verhalen van schade.

 
Aansprakelijkheid aanrijding

Aanrijding door bijzondere manoeuvre

Bent u aansprakelijk als u een aanrijding veroorzaakt tijdens het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre?

autoschade

Parkeerschade door onbekende dader

Uw auto heeft parkeerschade maar u weet niet wie de schade heeft gemaakt. U kunt de volgende maatregelen nemen.