lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Ongeval tussen automobilist en fietser

Als automobilist een ongeval met een voorbijganger of fietser? Dat is even schrikken! Gelukkig loopt het meestal goed af met alleen blikschade. Wie is aansprakelijk en moet de schade betalen? De voorbijganger die niet goed heeft opgelet, of u omdat u de voorbijganger niet zag? Wettelijk is de kwetsbare voetganger en fietser beschermd in het verkeer. Dit is vastgelegd in artikel 185 Wegen Verkeers Wet.

Wat betekent deze wet voor u als automobilist

Wilt u bij een ongeval met een voetganger of fietser uw schade verhalen? Dan moet u aantonen dat u er alles aan hebt gedaan om de aanrijding te voorkomen. U moet bijvoorbeeld bewijzen dat u uw snelheid aan de omstandigheden heeft aangepast. Of dat de fout van de fietser of voorbijganger zo onverwacht was dat u er geen rekening mee kon houden. Helaas zijn fietsers en voetgangers vaak onoplettend in het verkeer, of houden zij zich niet aan de verkeersregels. Omdat zij een stuk kwetsbaarder zijn moet u wettelijk gezien extra rekening houden met hun veiligheid. Dit verklaart de strenge eisen aan uw rijgedrag als automobilist.

Bijzondere uitgangspunten bij jonge verkeersdeelnemers

Uw verzekeraar moet de schade die het kind lijdt van een ongeval betalen. Dit is voor voetgangers en fietsers onder de 14 jaar. En is vastgesteld op grond van artikel 185 WVW. Heeft uw auto schade? Op basis van art 6:169 BW kunt u de ouders van het kind aansprakelijk stellen. Wel moet u aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. Kunt u dit aantonen, dan krijgt u de schade vergoed.

Uw mogelijkheden bij het verhalen van de schade

  • U kunt aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. Dit betekent dat er overmacht is van uw kant. Dan is de schade volledig te verhalen.
  • U kunt niet aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de aanrijding te voorkomen. Een deel van uw schade komt dan voor eigen rekening. Hoe groot dit deel is, verschilt per situatie. In het meest slechte geval kunt u geen schade verhalen op de tegenpartij.

Wees discussie voor, zorg voor getuigen

Het verhalen van de schade geeft vaak een discussie met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij. Met getuigen van uw verhaal staat u sterker. Probeert u daarom getuigen te vinden die u kunnen ondersteunen hierbij. Omdat bewijsvoering lastig is, raden wij aan om een jurist in te schakelen voor de afhandeling van de zaak.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over reizen en verkeer

Dagwaarde voertuig

De dagwaarde van uw voertuig

Bij een ongeval met uw voertuig wordt vaak een expert ingeschakeld voor de schadebepaling. Het bedrag dat de expert vaststelt, is de dagwaarde.

Autoschade door bekende

Een bekende maakt schade aan uw auto

U leent uw auto uit aan een kennis en krijgt hem met schade weer terug. Wie is er aansprakelijk voor de schade? Wat kunt u doen?

Aanrijding voetganger

Aanrijding met voetganger

Lees in deze blog hoe Verkeersexpert Henri van Hunnik heeft kunnen helpen bij een aanrijding met een voetganger. Bent u benieuwd naar de uitkomst?