
Ziek of gewond door uw werk, wie is verantwoordelijk?
Leestijd: 1 minuut
Raakt u tijdens uw werk gewond? Of wordt u ziek door het uitvoeren van uw werkzaamheden? Dan kunt u uw werkgever hiervoor aansprakelijk stellen. Tijdens het werk betekent: op de werkvloer, tijdens uw dagelijkse werk bij externen, in de pauze en vaak ook bij bedrijfsuitjes.
Werkgever zorgt voor veilige werkomstandigheden
Het is de plicht van uw werkgever dat u veilig kunt werken. Dit betekent dat uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek en als nodig ook voor beschermende kleding, zoals veiligheidsschoenen, helmen en handschoenen. Ook is hij verplicht om veiligheidsinstructies te verstrekken. En om te controleren of u en uw collega’s zich aan deze instructies houden.
Werkgever is niet altijd aansprakelijk
Kan uw werkgever aantonen dat hij aan alle plichten heeft voldaan? Is een ongeluk ontstaan, omdat u zelf onvoorzichtig was? Of doordat u zich niet aan de regels en voorschriften heeft gehouden? In dat soort gevallen is uw werkgever in principe niet aansprakelijk. Toch wordt 'eigen schuld van de werknemer' niet vaak toegekend. En wordt de aansprakelijkheid in veel gevallen alsnog bij de werkgever gelegd.
U raakt ernstig gewond. Wat moet uw werkgever doen?
Moet u door een bedrijfsongeval worden opgenomen in het ziekenhuis? Of heeft u blijvend letsel? Dan moet uw werkgever dit melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De Inspectie SZW bekijkt dan of de werkgever zich aan de regels heeft gehouden. Heeft hij dat niet gedaan? Dan kan SWZ een boete geven of de zaak doorspelen naar justitie.
Uw werkgever aansprakelijk stellen
U kunt zelf uw werkgever aansprakelijk stellen voor schade. Is dat lastig, bijvoorbeeld omdat uw werkgever zegt dat u zelf verantwoordelijk bent voor de schade? Vraag dan een juridisch specialist van ARAG om advies. Wij kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van de werkgever en het bepalen van de schade. Ook kunnen wij u bijstaan als het tot een rechtszaak komt.
Geïntegreerde social media plug-ins
Om artikelen gemakkelijk te delen met anderen plaatst ARAG social plug-ins van Facebook, Twitter en LinkedIn. Om informatie te delen op social media wordt er een korte, rechtstreekse verbinding gemaakt met de server van dat social media kanaal. Dit is om de inhoud van de plug-in zichtbaar te maken. Hierbij wordt uw IP-adres bekend gemaakt bij de aanbieder van het sociale netwerk. Er wordt een cookie op uw computer geplaatst. Hiermee kan de aanbieder een zogeheten surfprofiel opstellen. U kunt in de instellingen van uw internetbrowser instellen of u cookies accepteert of niet.
Twee kliks voor meer privacy
Wij willen uw privacy beschermen. Wilt u een artikel delen op social media? Dan moet u zelf duidelijk toestemming geven hiervoor met deze twee-staps-verificatie methode.
Zo werkt het
Alleen wanneer u een social media netwerk selecteert met de schuifknop, kan er verbinding gemaakt worden het sociale netwerk. Daarna moet u nog een keer klikken. Deze tweede klik maakt verbinding met het sociale netwerk waar u een artikel wilt delen. Bij Facebook gaat dit rechtstreeks, bij Twitter en LinkedIn kunt u het bericht nog bewerken in een pop-up scherm. De toestemming die u geeft voor het verbinden met uw IP-adres geldt altijd alleen voor de pagina die u wilt delen.