lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Aan het begin van dit schooljaar was ik bij de ouderavond van onze dochter. De mentor vertelde dat er zulke leuke foto’s gemaakt waren tijdens de introductieweek. Leuk, dacht ik! Laat maar zien. Niet dus… De mentor gaf aan dat ze de foto’s graag had laten zien maar dat dat helaas niet meer mogelijk was vanwege de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zou deze wet nu zo ver gaan, dat je niet eens meer foto’s mag laten zien aan een groep ouders? Dat heb ik uitgezocht.

Doel van de AVG

De AVG beschermt ook de privacy van leerlingen. Scholen mogen hun gegevens dan ook niet zomaar verspreiden. Het gaat dan om het openbaar maken van foto’s of beelden van leerlingen, zoals filmpjes op de website, hun naam in een schoolkrant enzovoorts. Daar is toestemming voor nodig. Zijn de kinderen jonger dan 16? Dan moeten de ouders of vertegenwoordigers toestemming geven. Kinderen vanaf 16 jaar kunnen dat zelf doen.

De regels op een rij

  • Scholen mogen foto’s, videobeelden en naamgegevens van de leerlingen niet openbaar maken
  • Wil een school wel beelden op een website plaatsen? Dan is vooraf toestemming nodig. In dit voorbeeld gaat het om basisschoolkinderen en is toestemming nodig van ouders. Vanaf 16 jaar kunnen kinderen hier zelf toestemming voor geven
  • Die toestemming moet vooraf expliciet worden gegeven. De toestemming moet actueel zijn, dus per schooljaar. Als ouders of het kind zelf dat wil, mag de toestemming gedurende een schooljaar ook weer ingetrokken worden. Hiervoor hoeven ze geen reden op te geven
  • De school moet vooraf per activiteit of soort foto toestemming vragen. Dus ook voor schoolfoto’s

Wat betekent dit voor de foto’s van de klas van mijn dochter?

Ik denk dat de mentor in mijn voorbeeld iets te streng is geweest. Als je met elkaar in een besloten bijeenkomst bent, moet het naar mijn idee kunnen om foto’s van de klas te bekijken. Het gaat dan wel om persoonsgegevens, maar deze worden niet verspreid. Ze worden alleen met de ouders bekeken. Wat mij betreft vormt de AVG in dit geval geen enkel bezwaar!

Esther Brouwer-Van Vliet

Esther Brouwer - van Vliet

esther-brouwer-jurist-ARAG

Ik behandel zaken binnen het personen/familierecht en onderwijsrecht. Maar u kunt mij ook op andere terreinen treffen. Deze afwisseling past bij mij. In elke zaak streef ik het beste resultaat na.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

ruzie erfenis

Voorkom ruzie over de erfenis

Een op de tien erfenissen leidt tot een ruzie binnen de familie. Wij hebben handige tips voor u om ruzie te voorkomen.

Onverwachte erfgenaam

Onverwachte erfgenaam

 

Wat als uw partner onverwacht overlijdt en hij of zij blijkt een kind te hebben. Hoe zit het dan met het erfrecht?

Onderhoudsplicht

Jongmeerderjarigen en recht op alimentatie

Hebben jongmeerderjarigen recht op alimentatie van hun ouders? En wat is onderhoudsverplichting?